Πόσα μικρόβια έχουν οι στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες; Το πείραμα ενός μικροβιολόγου

μικρόβια Στεγνωτήρας χεριών

Ένας μικροβιολόγος μοιράστηκε τα αποτελέσματα ενός πειράματος για το πόσα μικρόβια υπάρχουν στους στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες. Τα νέα είναι άσχημα για τους μικροβιοφοβικούς…

Όταν πλένετε τα χέρια σας σε μια δημόσια τουαλέτα, το τελευταίο πράγμα που θα περιμένατε είναι να φύγετε με ακόμη περισσότερα μικρόβια από αυτά που μπήκατε.

Ανακαλύπτοντας την εκπληκτική ποσότητα βακτηρίων που υπάρχουν στους στεγνωτήρες χεριών, ο μικροβιολόγος Tim Call διεξήγαγε το πείραμα αφού άκουσε πολλούς ανθρώπους να λένε ότι αρνούνται να τους χρησιμοποιήσουν λόγω της ποσότητας βακτηρίων που απορροφούν.

Τοποθετώντας ένα πιάτο Petri σε ένα μπάνιο και ένα δεύτερο και τρίτο πιάτο Petri σε στεγνωτήρα χεριών, ο γιατρός σοκαρίστηκε με τα αποτελέσματα.

«Έκανα αυτό το τεστ επειδή υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι οι στεγνωτήρες χεριών είναι ένας απαίσιος τρόπος για να στεγνώσεις τα χέρια σου μετά το πλύσιμο. Δεν είμαι σίγουρος αν το πιστεύω πραγματικά αυτό», εξήγησε ο Δρ. Call.

@whatmightgrow Replying to @whatmightgrow Are hand dryers clean or dirty? What do you think about the results? #microbiology #bacteria #science #air #handdryer #cleantok ♬ Calm Down – Rema & Selena Gomez

Το πείραμα του μικροβιολόγου

Τοποθέτησε λοιπόν ένα τρυβλίο Petri σε μια δημόσια τουαλέτα για 10 λεπτά για να δει τι περιείχε ο αέρας και ανακάλυψε πέντε αποικίες βακτηρίων. Στη συνέχεια, ο μικροβιολόγος διεξήγαγε μια δεύτερη δοκιμή, τοποθετώντας ένα τρυβλίο Petri κάτω από έναν στεγνωτήρα χεριών και ενεργοποιώντας τον αισθητήρα κίνησης.

Τότε ανακάλυψε οκτώ βακτηριακές αποικίες και όταν κούνησε ξανά το χέρι του στον στεγνωτήρα για να ενεργοποιήσει ξανά τον αέρα, υπήρχαν 15 αποικίες.

Στη συνέχεια ο Δρ. Call τοποθέτησε ένα νέο πιάτο στον στεγνωτήρα, κούνησε το χέρι του 10 φορές για αέρα και βρήκε 20 αποικίες βακτηρίων, καθώς και δύο μεγάλα κομμάτια μύκητα. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι οι στεγνωτήρες χεριών είναι τόσο κακοί όσο νομίζει ο κόσμος.

«Το πείραμά μου ήταν μια απλή δοκιμή του αέρα του μπάνιου και μια δοκιμή του αέρα που διοχετεύεται σε ένα πιάτο Petri με διαφορετικές ποσότητες αέρα. Ενώ το πείραμα δείχνει ότι υπάρχουν βακτήρια στον αέρα και ότι μια μικρή ποσότητα αυτών θα φτάσει μέσω του αέρα στα χέρια σας, δεν πιστεύω ότι αυτό είναι από τους στεγνωτήρες χεριών», ανέφερε ο ειδικός και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι οι στεγνωτήρες χεριών απλώς τραβούν τον αέρα από το δωμάτιο και ότι ο αέρας είναι ήδη μολυσμένος. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να νιώθετε απολύτως ασφαλείς να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήρες χεριών για να στεγνώσετε τα χέρια σας».

Ο Δρ. Call δημοσιεύει τακτικά εκπαιδευτικά βίντεο στο TikTok, δείχνοντας πόσο βρώμικα μπορεί να είναι τα καθημερινά αντικείμενα.

«Φτιάχνω αυτό το περιεχόμενο γιατί πάντα ήμουν περίεργος για το τι φύτρωνε γύρω μου. Το πιο καθαρό πράγμα που δοκίμασα και με εξέπληξε ήταν οι αντλίες βενζίνης στα βενζινάδικα. Νόμιζα ότι θα είναι γεμάτες βακτήρια λόγω χρήσης, αλλά με έκπληξη είδα ότι υπήρχε πολύ μικρή ανάπτυξη -περίπου πέντε αποικίες. Υποθέτω ότι οφείλεται στο ότι οι αναθυμιάσεις αερίων είναι αντιμικροβιακές», εξήγησε.

Σημειώνεται πάντως ότι έρευνα του 2018 από επιστήμονες των University of Connecticut και Quinnipiac University έδειξε ότι πράγματι οι στεγνωτήρες χεριών ρουφούν τα μικρόβια από τον αέρα ενός δωματίου και τα φέρνουν πάνω στα φρεσκοπλυμένα χέρια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top