Στήθος: Πώς αλλάζει καθώς μεγαλώνετε – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

στήθος

Όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας αλλάζει. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες λεπτές γραμμές στο πρόσωπο σας ή ότι οι αρθρώσεις σας πονάνε περισσότερο από ότι παλιά. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε το μέγεθος του στήθους σας να μεγαλώνει ή να αλλάζει ελαφρώς το σχήμα σε σχέση με παλαιότερα.

Οι αλλαγές στο στήθος σας είναι φυσιολογικές και έρχονται μαζί με την ηλικία. Επίσης η διαφορά στη σφριγηλότητα ή το μέγεθος είναι φυσιολογικά, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Παρ ’όλα αυτά κάποιες αλλαγές μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιων παθήσεων, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Η ανάπτυξη του στήθους

Το στήθος ξεκινάει να σχηματίζεται από πολύ μικρή ηλικία. Οι γαλακτοφόροι πόροι σχηματίζονται ακόμα όταν το μωρό είναι μικρό, αλλά δε φέρουν γάλα μέχρι πολύ αργότερα, στην αρχή της εφηβείας όταν το στήθος μεγαλώνει και οι αδένες του στήθους είναι έτοιμοι να παράγουν γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός προκαλούν πολλές αλλαγές στο στήθος, καθώς το στήθος μεγαλώνει και το χρώμα των θηλών σκουραίνει. Μέσα από τους γαλακτικούς πόρους μεταφέρεται το γάλα στο νεογνό. Οι αλλαγές αυτές στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσουν ραγάδες στο δέρμα οι οποίες μπορεί να παραμείνουν για πάντα.

Κατά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται, οπότε το στήθος αρχίζει να ξανά αλλάζει. Είναι πολύ πιθανό να το αισθάνεστε ή και να φαίνεται διαφορετικό.

Συχνές αλλαγές στο στήθος

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που θα δείτε στο στήθος σας με τα χρόνια, που συμβαίνουν σε όλες τις γυναίκες. Γενικά οι μικροαλλαγές στο στήθος μας δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας καθώς είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε.

  • Στο μέγεθος: Το στήθος είναι πιθανό να μικρύνει με τα χρόνια, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό μας μειώνονται. Ο ιστός του στήθους αφυδατώνεται και δεν είναι όσο ελαστικός ήταν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του όγκου, εώς και μείωση σε νούμερο στο σουτιέν.
  • Στο σχήμα: Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο στήθος σας λόγω των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν και σε αλλαγή του σχήματος. Όταν λοιπόν ο ιστός του στήθους αποδυναμώνεται, το δέρμα τεντώνει και η βαρύτητα το ωθεί προς τα κάτω. Μπορεί να παρατηρήσετε και μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στα δύο στήθη μαζί με τις άλλες αλλαγές.
  • Στη σφριγηλότητα: Οι αδένες στο στήθος σας μικραίνουν σε μέγεθος με τα χρόνια. Το στήθος σας φαίνεται πιο μαλακό ή λιπαρό σε σχέση με τη συνηθισμένη του όψη, κάτι που συμβαίνει με την πάροδο των χρόνων.
  • Στις θηλές: Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές και στις θηλές σας. Είναι πολύ συνηθισμένο να μικραίνουν οι θηλές και η άλως, η περιοχή γύρω από αυτές, να ξεθωριάζει.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Δεν είναι όλες οι αλλαγές φυσιολογικές με την πάροδο του χρόνου. Μερικές αλλαγές μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης, όπως ο καρκίνος του μαστού. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποια από τις ακόλουθες αλλαγές:

 • Ογκίδιο ή οζίδιο στο στήθος ή τη μασχάλη σας
 • Κοκκινίλα ή ανωμαλία στο δέρμα του στήθους σας ή της μασχάλης
 • Πάχυνση ή πρήξιμο στο στήθος σας
 • Βαθούλωμα στο στήθος σας
 • Μείωση του μεγέθους της θηλής
 • Υγρό από τη θηλή
 • Πόνος στο στήθος

Αν παρατηρήσετε κάτι από αυτά στο στήθος σας, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας και κανονίστε να κάνετε μία μαστογραφία για να αποκλείσετε την πιθανότητα του καρκίνου του μαστού.

Μπορείτε να αντιστρέψετε τον χρόνο (και τη βαρύτητα);

Μπορεί οι αλλαγές που βλέπετε στο στήθος σας να μην σας αρέσουν. Μπορείτε να αλλάξετε την εμφάνιση του στήθους σας κάτω από τα ρούχα, χρησιμοποιώντας κάποιο σουτιέν που θα στηρίζει σωστά το στήθος σας.

Επίσης μπορείτε να μονώσετε το στήθος σας με κάποιες ασκήσεις γυμναστικής στοχευμένες στην περιοχή.

Αν αναζητάτε μία πιο μόνιμη λύση συμβουλευτείτε κάποιον πλαστικό χειρουργό για να βρείτε μία λύση που σας ταιριάζει. Οι λύσεις αυτές συνήθως είναι επεμβατικές που σημαίνει ότι επιφέρουν κάποιους κινδύνους, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top