Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένα φαινομενικά απλό και συνηθισμένο σύμπτωμα μετά το φαγητό μπορεί να κρύβει μια ύπουλη πάθηση -τη λεγόμενη «σιωπηλή παλινδρόμηση», που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στον λαιμό και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου. Οι ειδικοί τονίζουν: αν ο οργανισμός σας στέλνει σήμα κινδύνου, μην το αγνοείτε.
Τεστ 1 λεπτού: Βρείτε πόσο υγιές είναι το στομάχι σας
Ποιο είναι το σύμπτωμα μετά το φαγητό που μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου
Μια διαιτολόγος εξήγησε πως εάν κάποιος βήχει μετά από ένα γεύμα, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πάθησης που μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου. Συγκεκριμένα, το καθάρισμα του λαιμού μετά το φαγητό είναι ένα ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα «σιωπηλής παλινδρόμησης», η οποία συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου διαρρέει προς τα πίσω στον λαιμό ή ακόμα και στους πνεύμονες, προκαλώντας ερεθισμό.
Σε αντίθεση με την πιο κοινή μορφή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ο «σιωπηλός» τύπος δεν περιλαμβάνει πάντα την ενδεικτική αίσθηση καύσου. Αντίθετα, περιλαμβάνει:
- συχνό καθάρισμα του λαιμού,
- βήχα μετά το φαγητό,
- βραχνάδα και
- την αίσθηση ενός κόμπου στο λαιμό.
Έτσι, η Molly Pelletier, ειδικός στη διατροφή, προειδοποίησε στο Instagram για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη θεραπεία αυτής της ελάχιστα γνωστής πάθησης. Σε ένα βίντεο που έχει μέχρι στιγμής προβληθεί πάνω από 8,6 εκατομμύρια φορές, προέτρεψε τους ασθενείς να μην υποτιμούν τον βήχα ως «απλή παλινδρόμηση». «Ο λαιμός σας προσπαθεί να προστατευτεί από βλάβες», τόνισε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η σιωπηλή παλινδρόμηση, γνωστή ιατρικά ως λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση συνήθως συμβαίνει όταν το γαστρικό οξύ ταξιδεύει πιο ψηλά στον τροφικό σωλήνα προς τον λαιμό σε σχέση με την κλασική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για αρκετά χρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του λαιμού, του οισοφάγου και του θυρεοειδούς κατά τουλάχιστον δύο φορές.
Η συνεχής ροή γαστρικού οξέος στον λαιμό πιστεύεται ότι ερεθίζει τα κύτταρα που τον καλύπτουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις που πυροδοτούν τον σχηματισμό καρκινικών όγκων. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι σχεδόν το 28% των ατόμων με καρκίνο του λάρυγγα υπέφεραν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Καρκίνος: Τα ανησυχητικά συμπτώματα που εμφανίζονται όταν τρώμε
Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
«Όταν το οξύ ερεθίζει τον λάρυγγα σας (φωνητικό κουτί), ενεργοποιεί τη φυσική άμυνα του σώματός σας: ένα αντανακλαστικό βήχα», ανέφερε η Pelletier και πρότεινε να προσπαθήσετε να αποφύγετε το υπερβολικό καθάρισμα του λαιμού, η οποία μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το βλεννογόνο του λαιμού.
Η αποφυγή φαγητού δύο έως τρεις ώρες πριν τον ύπνο, η μείωση των όξινων τροφών και η αντιμετώπιση του στρες μπορούν επίσης να μετριάσουν τα συμπτώματα και, κατά συνέπεια, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. «Εστιάστε σε ήρεμα, χωρίς βιασύνη γεύματα και στο καλό μάσημα της τροφής», συμβούλεψε η ειδικός.
Εκτός από τα όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή, το ξίδι και οι ντομάτες, η διαιτολόγος συμβούλεψε επίσης τον περιορισμό των ανθρακούχων ποτών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στους κοιλιακούς μύες, γεγονός που ασκεί πίεση στους σφιγκτήρες. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την οξύτητα του στομάχου, αυξάνοντας τον κίνδυνο παλινδρόμησης.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καφέ μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς που παραπονιούνται για χρόνια βραχνάδα έχουν λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, δηλαδή «σιωπηλή» παλινδρόμηση.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Από τι προκαλείται, τα πιο κοινά συμπτώματα και οι θεραπείες
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται από οξύ που ρέει στον οισοφάγο -τον σωλήνα που συνδέει το στόμα και το στομάχι- ερεθίζοντας τους μαλακούς ιστούς. Αυτό συμβαίνει όταν η μυϊκή βαλβίδα στην κορυφή του στομάχου, η οποία συνήθως κλείνει για να αποτρέψει τη διαφυγή τροφής και στομαχικών υγρών, δεν λειτουργεί σωστά.
Ενώ η τυπική καούρα εμφανίζεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, συνήθως μετά το φαγητό, η σιωπηλή παλινδρόμηση εμφανίζεται συνήθως τη νύχτα. Η πάθηση μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα συμπτώματα μιμούνται άλλες παθήσεις, όπως λοιμώξεις του θώρακα και αλλεργίες.
Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αίσθηση ότι συσσωρεύεται υπερβολική βλέννα στο λαιμό και το υπερβολικό ρέψιμο. Οι γιατροί διαγιγνώσκουν την πάθηση χρησιμοποιώντας μια κάμερα για να εξετάσουν το λαιμό και το φωνητικό κουτί ενός ασθενούς, τα οποία συχνά παρουσιάζουν φλεγμονή.
Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής -συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αλκοόλ και της διακοπής του καπνίσματος- λήψη αντιόξινων για τη μείωση του οξέος στομάχου και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση για τη σύσφιξη της βαλβίδας.
Καούρα στο στομάχι και τον λαιμό: Τι να κάνετε για άμεση ανακούφιση – Πότε είναι σύμπτωμα καρκίνου
Τα αντιόξινα λειτουργούν σχηματίζοντας μια «σχεδία» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, έτσι ώστε εάν κάτι διαφύγει πίσω στο λαιμό, να είναι λιγότερο επιβλαβές. Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS) συμβουλεύει όποιον εμφανίζει συμπτώματα που δεν βελτιώνονται από μόνα τους για τρεις εβδομάδες να επικοινωνήσει με τον γιατρό του για συμβουλές.
Πηγές: Daily Mail, Cancer Medicine, Cleveland Clinic, NHS