Το παράξενο σύμπτωμα στη γλώσσα που δείχνει ότι δεν πρέπει να πίνετε καφέ

γλώσσα και καφές

Για πολλούς, ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει η μέρα. Αλλά ένας γιατρός έχει προειδοποιήσει ότι ένα εκπληκτικό σύμπτωμα στη γλώσσα σας μπορεί να σημαίνει ότι δεν πρέπει να πίνετε καθόλου.

Σύμφωνα με τον Δρ Anis Khalaf, υπάρχει ένας εύκολος έλεγχος που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. «Ξέρεις αν πρέπει να πίνεις καφέ;», ρώτησε ο γιατρός τους 457.000 οπαδούς του στο TikTok.

Τι χρώμα έχει η γλώσσα σας; Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αποτελεί δείκτη διάγνωσης για πολλές παθήσεις – Δείτε ποιες

«Αν θέλετε να μάθετε την απάντηση, πρέπει να βγάλετε τη γλώσσα σας έξω. Μπορείτε να πάτε σε έναν καθρέφτη και να κάνετε μια μικρή δοκιμή για να μάθετε. Εάν έχετε πολλές ρωγμές στη γλώσσα σας με μια παχιά κίτρινη επίστρωση, μάλλον δεν θα έπρεπε να πίνετε καφέ».

Τι δείχνει η γλώσσα σας σχετικά με την κατανάλωση καφέ

Ο Δρ. Khalaf ισχυρίζεται ότι αυτό οφείλεται συχνά σε μια πιθανή ανισορροπία στο σώμα, την οποία το καφεϊνούχο ρόφημα μπορεί να επιδεινώσει. Αν και δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το γιατί, αναφέρθηκε σε κάτι που είναι γνωστό στην κινεζική ιατρική ως «ανεπάρκεια γιν».

«Πρόκειται για ανεπάρκεια γιν με θερμότητα και υγρασία που ουσιαστικά σημαίνει ότι κυριαρχεί μια έλλειψη υγρού ή κρύου παράλληλα με τη θερμότητα».

Εάν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε ότι είναι «ανεπάρκεια γιν», μην φοβάστε. Ο Δρ. Lawrence Cunningham, γιατρός στο The UK Care Guide, εξήγησε ότι πρόκειται για μια σωματική ανισορροπία όπου οι «θρεπτικές πτυχές» εξαντλούνται, οδηγώντας σε ανησυχία, περίεργη αίσθηση στην καρδιά και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Η καλύτερη ώρα το πρωί για να πιείτε τον πρώτο σας καφέ

Καθώς ο καφές είναι ένα εγγενώς θερμαντικό διεγερτικό, το ρόφημα μπορεί σίγουρα να ενισχύσει αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν είναι πάντα η αιτία του κιτρινίσματος της γλώσσας. «Από την εμπειρία μου, μια παχιά κίτρινη επίστρωση στη γλώσσα δείχνει γενικά μια ανισορροπία στο πεπτικό σύστημα του σώματος παρά μια συγκεκριμένη αποστροφή για τον καφέ», είπε.

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth #didyouknow #healthtips #dranis #coffee ♬ Smalltown Boy – Bronski Beat

«Αυτή η επίστρωση μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων όπως η κακή στοματική υγιεινή, η αφυδάτωση ή η παρουσία βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Αν και ο ίδιος ο καφές δεν είναι συνήθως η άμεση αιτία, μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες που οδηγούν σε μια τέτοια επίστρωση», πρόσθεσε ο Δρ. Cunningham και συμπλήρωσε:

«Ο καφές είναι όξινος και μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του pH μέσα στο στόμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των ζυμομυκήτων, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια κίτρινη επικάλυψη».

Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι δεν πρέπει να πίνετε καφέ

Εκτός από το σύμπτωμα της γλώσσας, υπάρχουν διάφορα άλλα σημάδια ότι η κατανάλωση καφέ επηρεάζει αρνητικά το σώμα σας.

Η δυσφορία στο στομάχι και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι από τα πιο κοινά, καθώς ο καφές είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή οξέος στο στομάχι -κάτι που μπορεί να μην αρέσει πολύ στον οργανισμό.

«Επίσης, οι συχνοί πονοκέφαλοι ή οι ημικρανίες μπορεί μερικές φορές να συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση καφέ, ειδικά εάν κάποιος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας», κατέληξε ο ειδικός.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ανησυχείτε για το χρώμα ή την υφή της γλώσσας σας, συνιστάται πάντα να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top