Τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Τι έδειξε νέα έρευνα

τατουάζ

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει μία νέα μελέτη για τα τατουάζ που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η απόκτηση τατουάζ, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας μορφής καρκίνου κατά 21%.

Τα τατουάζ είναι πολύ πιο συνηθισμένα από ό,τι ήταν πριν από μερικές δεκαετίες. Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Pew, το 32% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει ένα τατουάζ και το 22% έχει περισσότερα από ένα. Τώρα που θεωρείται ότι είναι πιο κοινωνικά αποδεκτό, όλοι –ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητας, από ποπ σταρ μέχρι πολιτικούς – φαίνεται να κάνουν τατουάζ.

Οι ειδικοί κρούουν τον καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με την παγκόσμια αύξηση των τατουάζ έχει παρατηρηθεί μια σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης κακοήθους λεμφώματος, ενός καρκίνου του λεμφικού συστήματος. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας εξέτασαν τα δύο αυτά φαινόμενα για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια σχέση.

«Εντοπίσαμε τα άτομα που διαγνώστηκαν με λέμφωμα μέσω πληθυσμιακών μητρώων» δήλωσε η Christel Nielsen, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund και συγγραφέας της μελέτης. Όπως είπε η ίδια, «Τα άτομα αυτά στη συνέχεια αντιστοιχίστηκαν με μια ομάδα ελέγχου του ίδιου φύλου και της ίδιας ηλικίας, αλλά χωρίς λέμφωμα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής για να διαπιστωθεί αν είχαν τατουάζ ή όχι».

Το λεμφικό σύστημα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατηρεί τα επίπεδα των υγρών του σώματος σε ισορροπία και αμύνεται κατά των λοιμώξεων. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου που επηρεάζουν το λεμφικό σύστημα: το λέμφωμα μη Hodgkin (NHL), το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των λεμφωμάτων και το λέμφωμα Hodgkin. Υπάρχουν περίπου 40 υπότυποι του NHL, οι οποίοι διαφέρουν ως προς το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται. Το NHL είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η έρευνα για τα τατουάζ

Στη μελέτη συμμετείχαν 11.905 Σουηδοί, εκ των οποίων οι 2.938 είχαν λέμφωμα και ήταν ηλικίας μεταξύ 20 έως 60 ετών.

«Αφού λάβαμε υπόψη άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η ηλικία, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος ήταν 21% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν τατουάζ» σημείωσε η Δρ Nielsen. «Τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω σε άλλες μελέτες και η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη» πρόσθεσε η ίδια.

Πριν αναλύσουν τα δεδομένα, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ένα μεγαλύτερο τατουάζ μπορεί να σήμαινε αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος. Αυτό δεν συνέβη: ο κίνδυνος παρέμεινε ο ίδιος ανεξάρτητα από το μέγεθος.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί συνέβη αυτό» δήλωσε η Δρ Nielsen και πρόσθεσε: «Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκαλεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η εικόνα είναι επομένως πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε».

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα σωματίδια του μελανιού του τατουάζ – και, μάλιστα, τα μεταλλικά νανοσωματίδια από την ίδια τη βελόνα του τατουάζ – μπορούν να ταξιδέψουν στους λεμφαδένες.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι του τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί και ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα» υπογράμμισε η Δρ Nielsen. «Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται μακριά από το δέρμα στους λεμφαδένες, όπου εναποτίθεται» σημείωσε η ίδια.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν τώρα αν υπάρχει σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου, καθώς και φλεγμονωδών ασθενειών, ενώ αναφέρουν τις παρακάτω συμβουλές.

«Οι άνθρωποι πιθανότατα θα συνεχίσουν να κάνουν τατουάζ και, ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι ασφαλές» δήλωσε η Δρ Nielsen και τόνισε ότι καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα τατουάζ μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας και ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ιατρό, αν εμφανίσετε συμπτώματα που πιστεύετε ότι μπορεί να σχετίζονται με το τατουάζ σας.

Scroll to Top