Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια 94%- Σημαντική επιστημονική εξέλιξη

καρκίνο του προστάτη

Μέχρι σήμερα, οι άνδρες που επισκέπτονται τον γιατρό τους με συμπτώματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε καρκίνο του προστάτη, όπως δυσκολία στην ούρηση, κάνουν μια εξέταση που είναι περίπου 55% ακριβής.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες άνδρες διαγιγνώσκονται λανθασμένα ότι πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και προβαίνουν σε επώδυνες βιοψίες ή άλλες εξετάσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Τώρα, μια εξέταση αίματος που μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση πάνω από το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη γίνεται διαθέσιμη στη Βρετανία.

Το νέο τεστ, που διατίθεται από ιδιωτικά κέντρα, μπορεί να εντοπίσει σημάδια του καρκίνου ανιχνεύοντας ανωμαλίες στη γονιδιακή δραστηριότητα. Οι ασθενείς πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα και να δώσουν δείγμα αίματος, το οποίο θα σταλεί σε εργαστήριο στις ΗΠΑ για εξέταση.

Οι πρώιμες δοκιμές του Prostate Screening EpiSwitch διαπίστωσαν ότι, όταν χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με το τυπικό τεστ, εντόπισε με ακρίβεια το 94% των περιπτώσεων.

Το τεστ αναζητά αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα, οι οποίες με τη σειρά τους επισημαίνουν αλλαγές στη γονιδιακή δραστηριότητα που παρατηρούνται στα πρώιμα στάδια του καρκίνου.

Πολλά λανθασμένα αποτελέσματα για καρκίνο του προστάτη με τα μέχρι τώρα διαγνωστικά εργαλεία

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, προσβάλλοντας έναν στους οκτώ. Αλλά οι καθυστερήσεις στις διαγνώσεις σημαίνουν ότι περίπου 12.000 άνδρες κάθε χρόνο στη Βρετανία δεν ανακαλύπτουν ότι έχουν καρκίνο του προστάτη μέχρις ότου η ασθένεια βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν υπάρχει μια ενιαία, αξιόπιστη εξέταση, με τις τυπικές εξετάσεις ειδικού αντιγόνου προστάτη να είναι διαβόητες για την παροχή τόσο ψευδώς θετικών όσο και αρνητικών αποτελεσμάτων.

Το τεστ PSE χρειάστηκε μια δεκαετία για να δημιουργηθεί με ειδικούς από την Oxford BioDynamics που εργάζονται μαζί με το Imperial College London, το University of East Anglia, το Imperial College NHS Trust και ειδικούς σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Mathias Winkler, ουρολόγος και χειρουργός στο Charing Cross Hospital και στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι το τεστ παρέχει «ακρίβεια άνευ προηγουμένου».

Σημειώνεται πάντως πως η εξέταση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και θα πρέπει να δοκιμαστεί σε ένα ευρύ φάσμα ανδρών για να διασφαλιστεί ότι είναι ακριβές, προτού μπορέσει να εξεταστεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Όλο Υγεία

Scroll to Top