Θερμοπληξία: 8 κοινά φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο – Τι πρέπει να προσέχετε στον καύσωνα

θερμοπληξία, φάρμακα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει προειδοποιήσει για νέο κύμα καύσωνα τις επόμενες ημέρες. Γνωρίζετε πιθανώς ότι οι ασθένειες της θερμότητας, όπως η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση, αποτελούν κίνδυνο κάθε φορά που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε μια ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη.

«Το να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί είναι το πρώτο βήμα. Από εκεί και μετά μπορείτε να παρακολουθείτε το σώμα σας για συμπτώματα», λέει η Christina Inteso, ειδικευόμενη σε κλινικά φαρμακεία στο Corewell Health.

Καύσωνας: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα της θερμοπληξίας και οι πρώτες βοήθειες

Άρα, ποια φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη και τι μπορείτε να κάνετε εάν τα πάρετε; Οι ειδικοί μιλούν στο Prevention και εξηγούν.

Ποια φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ευαισθησίας σε ασθένειες λόγω θερμότητας και τα πιθανά προβλήματα που εγείρουν μπορεί να ποικίλλουν. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα σκευάσματα που εμποδίζουν την ικανότητά σας να ιδρώνετε», λέει ο Lewis Nelson, πρόεδρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών στην Ιατρική Σχολή Rutgers New Jersey.

«Εάν δεν μπορείτε να ιδρώσετε, χάνετε έναν από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς του σώματός σας για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη», εξηγεί ο Michael Levine, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο UCLA Health.

Μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι πιο κοινά από άλλα. Πρόκειται για:

  1. Αντικαταθλιπτικά
  2. Αντιισταμινικά
  3. Διεγερτικά
  4. Β-αναστολείς
  5. Διουρητικά
  6. Αναστολείς ΜΕΑ
  7. Φάρμακα υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών
  8. Αντιψυχωσικά φάρμακα

1. Αντικαταθλιπτικά

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs) ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και να αυξήσουν την εφίδρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

2. Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία αλλεργιών και αλλεργικών αντιδράσεων. Ωστόσο, τα αντιισταμινικά όπως η προμεθαζίνη, η δοξυλαμίνη και η διφαινυδραμίνη μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας και να μειώσουν την ικανότητά σας να ιδρώνετε, σύμφωνα με το CDC.

3. Διεγερτικά

Διεγερτικά όπως οι αμφεταμίνες χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Όμως, η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα φάρμακα, τα οποία αλληλεπιδρούν με το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλό σας, αυξάνουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματός σας.

4. Β-αναστολείς

Οι β-αναστολείς είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι β-αναστολείς μπορούν να καταστήσουν δύσκολο για τους ανθρώπους να ιδρώνουν και να δροσίζονται κατάλληλα σε ζεστό καιρό, σύμφωνα με το CDC. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο λιποθυμίας και πτώσης, λέει το CDC.

5. Διουρητικά

Αυτά βοηθούν στη μείωση της συσσώρευσης υγρών στο σώμα, εξηγεί η κλινική του Κλίβελαντ. Γνωστά και ως χάπια νερού, βοηθούν τα νεφρά σας να βάζουν επιπλέον αλάτι και νερό στα ούρα και συχνά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αλλά τα διουρητικά συνοδεύονται από κίνδυνο μειωμένης δίψας και υπερβολικής ούρησης, που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αφυδατωθείτε, λέει το CDC.

6. Αναστολείς ΜΕΑ

Οι αναστολείς ΜΕΑ χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό και πολλά άλλα. Οι αναστολείς ΜΕΑ μπορούν να μειώσουν την αίσθηση της δίψας, καθιστώντας πιο πιθανό ότι δεν θα λάβετε αρκετά υγρά, σύμφωνα με το CDC. Μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο να λιποθυμήσετε ή να πέσετε.

7. Φάρμακα υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών

Τα φάρμακα υποκατάστασης του θυρεοειδούς, όπως η λεβοθυροξίνη, έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν τα χαμηλά επίπεδα φυσικών θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα, εξηγεί το Medline Plus. Ωστόσο, μπορούν επίσης να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας και να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση, σύμφωνα με το CDC. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

8. Αντιψυχωσικά

Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψύχωσης που μπορεί να συμβεί με τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή, την κατάθλιψη και τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να νοσήσετε από θερμότητα, διαταράσσοντας την ικανότητά σας να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του σώματος, καθιστώντας δύσκολη την κανονική εφίδρωση και μειώνοντας την αίσθηση δίψας, λέει το CDC.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top