Τι είναι η απόφραξη εντέρου, από την οποία πέθανε η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ;

απόφραξη εντέρου

Η απόφραξη εντέρου ή ειλεός είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ στις 12 Ιανουαρίου, η κόρη του πασίγνωστου ροκ εντ ρολ σταρ, βρέθηκε νεκρή από τον πρώην σύζυγό της. Η είδηση και πιθανή αιτία θανάτου ήταν η καρδιακή ανακοπή. Όμως πριν λίγες μέρες ο ιατροδικαστής της κομητείας του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι η Πρίσλεϊ πέθανε από απόφραξη εντέρου, και μάλιστα απόφραξη του λεπτού εντέρου, η οποία αναπτύχθηκε λόγω συμφύσεων (ουλώδης ιστός) που σχηματίστηκε μετά από βαριατρική επέμβαση ή χειρουργική της παχυσαρκίας.

Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, που ήταν το μοναχοπαίδι του Έλβις Πρίσλεϊ και 54 ετών, υπέστη έντονο πόνο στην κοιλιά, σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή. Ο πρώην σύζυγός της την βρήκε αναίσθητη, οποίος τηλεφώνησε στο 911 και οι διασώστες τη μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Πρίσλεϊ είχε «χρόνια κοιλιακή διάταση» και δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια, παρόλο που αντιμετώπιζε κοιλιακό άλγος για αρκετούς μήνες πριν από το θάνατό της. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η Πρίσλεϊ είχε σοβαρή μεταβολική οξέωση ( μία κατάσταση κατά την οποία μειώνεται το pH του σώματος λόγω της κατακράτησης οξέων), συσσώρευση οξέος στο αίμα λόγω νεφρικής νόσου ή ανεπάρκειας. Παραπονέθηκε επίσης για πυρετό, ναυτία και εμετό μήνες πριν από το θάνατό της.

Τι είναι η απόφραξη εντέρου;

Η απόφραξη εντέρου, ειλεός ή και αποφρακτικός ειλεός, είναι η αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου. Δεν είναι θανατηφόρα, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Η απόφραξη του εντέρου συμβαίνει όταν οι τροφές, τα υγρά ή τα κόπρανα δεν μπορούν να κινηθούν μέσω του εντέρου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK).

Μπορεί να συμβεί στο παχύ ή λεπτό έντερο, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά στο λεπτό έντερο. Κύριο αίτιο απόφραξης του λεπτού εντέρου και λιγότερο του παχέος εντέρου, είναι οι ενδοκοιλιακές συμφύσεις, ο ουλώδης ιστός. Ο ουλώδης ιστός, αναπτύσσεται εντός της κοιλιάς και συνδέει τα διάφορα όργανα μεταξύ τους ή με το περιτόναιο. Πολλές συμφύσεις, όπως οι συγγενείς συμφύσεις, υπάρχουν όταν γεννιόμαστε. Ο σκοπός τους είναι η στήριξη στα εσωτερικά όργανα και συνήθως είναι αβλαβείς.
Οι επίκτητες συμφύσεις δημιουργούνται συνήθως μετά από επεμβάσεις στην κοιλιά, τραυματισμούς ή φλεγμονές των ενδοκοιλιακών οργάνων, από ορισμένους τύπους καρκίνου και φάρμακα, αναφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν απόφραξη του εντέρου από σοβαρή δυσκοιλιότητα. (Η έκθεση του ιατροδικαστή σημειώνει ότι η Πρίσλεϋ «αντιμετώπιζε χρόνια δυσκοιλιότητα».)

Πώς η βαριατρική επέμβαση συμβάλλει στην απόφραξη εντέρου

Η έκθεση του ιατροδικαστή αναφέρει ότι η Πρίσλεϊ ανέπτυξε συμφύσεις μετά από βαριατρική επέμβαση «πριν από χρόνια» και αυτή η ουλή προκάλεσε την απόφραξη του λεπτού εντέρου.

Στη βαριατρική χειρουργική, η απόφραξη εντέρου είναι πολύ γνωστή επιπλοκή. Τα άτομα που υποβάλλονται σε τέτοιες επεμβάσεις συνήθως συνιστάται να προσέχουν τα συμπτώματα απόφραξης του εντέρου μετά την επέμβαση.

Μάλιστα αναφορά περιστατικού που δημοσιεύθηκε το 2021 αποκαλεί την απόφραξη του λεπτού εντέρου «μια γνωστή και δυνητικά θανατηφόρα επιπλοκή μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης- γαστρικό by pass».

Κάθε φορά που οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, σχηματίζονται συμφύσεις, επειδή βοηθούν το σώμα να επουλωθεί, αλλά η παρενέργεια είναι ότι μερικές φορές οι συμφύσεις αυτές προκαλούν απόφραξη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε μορφή βαριατρικής χειρουργικής θεωρείται σημαντική ιατρική επέμβαση που συνοδεύεται από κινδύνους και επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας παλινδρόμησης οξέος, ναυτία και έμετος, υποσιτισμός και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, λοιμώξεις, έλκη και κήλες και, κυρίως, αποτυχία απώλειας βάρους όπως δείχνει η έρευνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της απόφραξης εντέρου

Τα συμπτώματα της απόφραξης εντέρου μπορεί να είναι πολύ εύκολο να αγνοηθούν, επειδή δεν διαφέρουν τόσο πολύ από τα πεπτικά συμπτώματα που πιθανότατα έχετε βιώσει κάποια στιγμή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο κοιλιακό άλγος, εμετό, τυμπανισμό, μετεωρισμό, φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιά, έντονους ήχους που προέρχονται από το έντερο, δυσκολία στην απαλλαγή αερίων και δυσκοιλιότητα.

Μάλιστα, μερικά από τα πιο ήπια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε δυσκοιλιότητα και δεν εξελίσσονται. Αλλά εξελιχθούνι θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση ο γιατρός θα συστήσει να μην τρώτε τίποτα για ένα με δύο εικοσιτετράωρα καθώς και φάρμακα που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου. Εάν το έντερο είναι εντελώς φραγμένο, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές τεχνικές που ενδείκνυνται περιλαμβάνουν λαπαροσκοπική συμφυσιόλυση, λαπαροσκοπική εντερεκτομή, λαπαροσκοπική κολεκτομή και/ή σχηματισμό στομίας. Ο χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας την πλέον κατάλληλη για εσάς θεραπευτική επιλογή.

Scroll to Top