Γιατί νέοι άνθρωποι παθαίνουν καρκίνο του παχέος εντέρου;

καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι επιστήμονες εντόπισαν τους παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, σε νεότερες ηλικίες.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 2η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και αποτελεί την 3η συχνότερη κακοήθη νεοπλασματική νόσο, μετά τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του πνεύμονα. Η κακοήθης νόσος παρουσιάζει σημαντική αύξηση συχνότητας εμφάνισης τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις δυτικές κοινωνίες, ενώ στατιστικά συναντάται σε όλο και νεαρότερης ηλικίας ασθενείς. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στις ΗΠΑ ανέφερε 153.020 νέες περιπτώσεις σε καρκίνο του παχέος εντέρου φέτος, με 19.550 από αυτές σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Από την άλλη, το ποσοστό του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει μειωθεί δραστικά στους ηλικιωμένους, κυρίως λόγω των τακτικών κολονοσκοπήσεων και των χαμηλότερων ποσοστών καπνίσματος. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της New York Post, οι γιατροί από το University of Georgetown ίσως κατάφεραν να εξηγήσουν το γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου αφορά πλέον όχι μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και νεαρότερους ανθρώπους.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, «πολλοί κατηγορούν την παχυσαρκία και τον διαβήτη», αναφέρει ο Benjamin Weinberg, ογκολόγος στο γαστρεντερικό τμήμα του University of Georgetown. «Έχουμε όμως ασθενείς με πολύ προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου που τρέχουν μαραθώνιους και ακολουθούν υγιεινή διατροφή» τονίζει ο ειδικός.

Στο πλαίσιο της νέας επιστημονικής θεωρίας, που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, οι ειδικοί παρακολούθησαν τις αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου ασθενών με καρκίνο. Εξέτασαν δείγματα μικροβιακού DNA από όγκους ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου που ήταν είτε κάτω των 45 είτε άνω των 65 ετών όταν διαγνώστηκαν.

Κατέληξαν να εντοπίσουν έναν μύκητα που συνήθως ενοχοποιείται για λοιμώξεις των νυχιών και του δέρματος. Διαπίστωσαν ότι οι όγκοι από νεότερους ασθενείς ήταν πιο πιθανό να περιέχουν τον μύκητα Cladosporium sp., ο οποίος συνήθως σπάνια βρίσκεται στο έντερο και προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος και των νυχιών.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς αυτός ο μύκητας μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο του παχέος εντέρου, μια θεωρία όμως είναι ότι θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την καταστροφή του κυτταρικού DNA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες κακοήθεις νόσους, και ο μοναδικός τρόπος διάγνωσης είναι η κολονοσκόπηση. Εμφανίζεται με ελαφρώς πιο υψηλή συχνότητα στους άντρες, σε σχέση με τις γυναίκες, και ο πιο συχνός τύπος του είναι το αδενοκαρκίνωμα.

Προσοχή στα συμπτώματα

Από την πλευρά της, η γαστρεντερολόγος στην Mayo Clinic δρ. Johanna Chan, εξηγεί ότι πρόκειται για έναν από τους πέντε συχνότερους τύπους καρκίνου παγκοσμίως. «Πραγματικά, οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να κινδυνεύει», λέει τονίζοντας την αξία της έγκαιρης διάγνωσης.

«Στην πραγματικότητα, αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως αιμορραγία από το ορθό, αναιμία, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, είναι πολύ κοινά και είναι πιθανό να οφείλονται σε άλλες παθήσεις γεγονός που δημιουργεί σύγχυση», εξηγεί η δρ. Chan.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι νέοι, υγιείς ενήλικες που θα παρουσιάσουν αιμορραγία από το ορθό δεν πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. «Ωστόσο, η πιθανότητα παραμένει και είναι σημαντικό, οι νεαροί ασθενείς να αναζητούν φροντίδα και διάγνωση για οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται», καταλήγει η δρ. Johanna Chan.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top