Τι μπορεί να αντικαταστήσει το φθόριο στην οδοντόκρεμα;

φθόριο δόντια

Αν μέχρι σήμερα το φθόριο ήταν το καλύτερο μέσο για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα, τώρα έχουμε και μια ακόμη επιλογή!

Ένα μέταλλο, το φωσφορικό ασβέστιο που βρίσκεται φυσικά στα δόντια (είναι το κυριότερο συστατικό του σμάλτου των δοντιών) και στα οστά, θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό με το φθόριο της οδοντόκρεμας προκειμένου να μας προστατέψει από την τερηδόνα, ως εναλλακτικό συστατικό.

Το φθόριο είναι εξαιρετικό στην προστασία των δοντιών, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά που τείνουν να καταπίνουν περισσότερη οδοντόκρεμα, γι’ αυτό και τα μικρότερα παιδιά συνιστάται να βάζουν οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα τους, σε μέγεθος κόκκου ρυζιού.

Η εναλλακτική που ονομάζεται υδροξυαπατίτης

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health, έρχεται από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Πόζναν και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Bialystok στην Πολωνία και δείχνει ότι μια ένωση, που ονομάζεται «υδροξυαπατίτης» θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή αντί του φθορίου.

Μάλιστα η δράση του είναι γνωστή κατά της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας και της υπερευαισθησίας των δοντιών, χρησιμοποιείται ως υλικό μοσχευμάτων στην οδοντιατρική και την ορθοπαιδική χειρουργική και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή στοματική υγιεινή. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε αισθητικές θεραπείες, για να γεμίζει τις ρυτίδες και τα χαλαρωμένα σημεία. Κατά την έγχυση του ο υδροξυαπατίτης εμπλέκεται με τις ίνες κολλαγόνου των ιστών δημιουργώντας έναν μεγαλύτερο πλέγμα πάνω στο οποίο ο οργανισμός αναπτύσσει το νέο κολλαγόνο.

«Ο υδροξυαπατίτης είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στο φθόριο για την πρόληψη της τερηδόνας για καθημερινή χρήση», λέει η οδοντιάτρος Elzbieta Paszynska από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Πόζναν.

Σε μια διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμή, σε 171 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 45 δόθηκε τυχαία οδοντόκρεμα με υδροξυαπατίτη και οδοντόκρεμα με φθόριο χωρίς οι συμμετέχοντας να γνωρίζουν ποια περιέχει αυτά τα συστατικά.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και την ίδια ρουτίνα βουρτσίσματος ενώ δεν άλλαξαν τη διατροφή τους.

Μετά από 18 μήνες βουρτσίσματος και τακτικών ελέγχων από οδοντιάτρους, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις νέες κοιλότητες μεταξύ της ομάδας υδροξυαπατίτη ή της ομάδας φθορίου – περίπου το 90% από την καθεμία ομάδα δεν είχε αναπτύξει καμία νέα κοιλότητα.

Τα αποτελέσματα του υδροξυαπατίτη είναι διπλά:

  • περιορίζει την απομεταλλοποίηση (όταν το σμάλτο φθείρεται), κάτι που οδηγεί σε τερηδόνα και
  • ενισχύει τη φυσική διαδικασία αποκατάστασης των δοντιών, την επαναμεταλλοποίηση. Δηλαδή, σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει τα βακτήρια να φτάσουν στα δόντια σας τα καθιστά πιο ανθεκτικά.

Η εφαρμογή του υδροξυαπατίτη εμπίπτει επίσης στην κατηγορία της «ελάχιστα επεμβατικής» οδοντιατρικής, επομένως δεν απαιτούνται πολλές επισκέψεις στον οδοντίατρο και επεμβάσεις.

Ο υδροξυαπατίτης έχει εγκριθεί ως ασφαλής από τις ρυθμιστικές αρχές και μπορεί να παραχθεί συνθετικά για να προστεθεί ως συστατικό στην οδοντόκρεμα. Αν και υπάρχουν μερικά ακόμη βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν προτού αντικαταστήσει το φθόριο, είναι σίγουρα μια καλή εναλλακτική.

«Προηγούμενες δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές δείχνουν επίσης τη δράση του υδροξυαπατίτη στην πρόληψης τη τερηδόνας σε ομάδες κινδύνου, όπως τα παιδιά και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοδοντική θεραπεία», λέει η Paszynska.

Scroll to Top