Τι σημαίνει αν δαγκώνετε συχνά το μάγουλο σας; Ίσως ο εγκέφαλος προσπαθεί να σας προειδοποιήσει

μάγουλο

Το να δαγκώνετε κατά λάθος το μάγουλο σας μπορεί να είναι εξωφρενικά επώδυνο, αλλά είναι χειρότερο όταν μαθαίνετε τους λόγους που μπορεί να το προκαλεί.

Η Δρ. Renae Sweeney έχει εξηγήσει σε βίντεό της στο στο TikTok διάφορους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δαγκώνουν τα μάγουλά τους και τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η συνήθεια.

Γιατί μπορεί οι άνθρωποι να δαγκώνουν το μάγουλο τους

Σύμφωνα με τη γιατρό, το χρόνιο δάγκωμα στα μάγουλα είναι μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά γνωστή ως morsicatio buccarum. Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να δαγκώνουν τα μάγουλά τους βρίσκουν συχνά λευκά υπολείμματα στο στόμα τους, που δεν είναι κάτι άλλο από περίσσεια κερατίνης που παράγεται ως απόκριση στα συνεχή τραύματα στα κύτταρα του μάγουλου.

@doctor.renae Chronic cheek biting (morsicatio buccarum) is a compulsive behavior that causes an individual to repeatedly bite the inside of the cheek. Cheek biting can happen for a variety of reasons. A person who bites their cheeks may not even realize they are doing so. It may occur as a reaction to stress, anxiety, or boredom. Some people may even bite their cheek in their sleep. Research suggests that some people facing stressful situations may bite their cheeks. A 2019 study discovered an association between cheek biting and individuals with depression. Different at home habits can be used to treat or curb this habit such as, chewing gum, breathing techniques, meditation/mindfulness, eliminating triggers, etc. And if needed professional treatment such as use of an intraoral splint, therapy or medical treatment can be utilized. @Emilie Leyes • Hypnosis #cheek #cheekbiting #morsicationbuccarum #stresshabits #oralconditions #oralhabits ♬ Cafe music, corporate VP, comfortable(1277239) – zukisuzuki

Λέγεται ότι είναι μια υποσυνείδητη συνήθεια που συχνά συνδέεται με άγχος, στρες και ακόμη και κατάθλιψη. Το να δαγκώνετε τα μάγουλά σας ενώ τρώτε μπορεί επίσης να προκληθεί από την ευθυγράμμιση των δοντιών σας, η οποία μπορεί να είναι κανονική ή τυχαία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βρεθείτε να το κάνετε από πλήξη.

Έχετε ξυπνήσει ποτέ με ένα ευαίσθητο μάγουλο; Λοιπόν, μπορεί να δαγκώσατε κατά λάθος το μάγουλο σας στον ύπνο σας, κάτι που είναι ακόμα ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Πώς να το σταματήσετε

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο δαγκώνετε τα μάγουλα σας, είναι σημαντικό να το ελέγξετε καθώς ένας επαναλαμβανόμενος τραυματισμός στην ίδια περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε έλκη, ουλές, φλεγμονές, στοματικές πληγές και πολλά άλλα.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διορθώσετε αυτή την κακή συνήθεια. Εάν δαγκώνετε τακτικά το μάγουλό σας ενώ τρώτε, συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο και ελέγξτε τα σαγόνια ή τα δόντια σας. Ο ειδικός μπορεί να σας προτείνει διαφορετικές επιλογές για τη διόρθωση της ευθυγράμμισης.

Για όσους δαγκώνουν το μάγουλό τους στον ύπνο τους, ένας ενδοστοματικός νάρθηκας μπορεί να είναι χρήσιμος. Εάν η συνήθεια να δαγκώνετε τα μάγουλα είναι χρόνια, τότε μη διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, όπως να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή ή έναν ψυχίατρο για να εξαλείψετε τα ερεθίσματα που σας κάνουν να επιδίδεστε σε αυτή τη συνήθεια.

Εάν είναι απλώς μια ασυνείδητη συνήθεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτικές θεραπείες όπως τσίχλα, τεχνικές αναπνοής, διαλογισμό και ενσυνειδητότητα για να μειώσετε την επιθυμία να δαγκώσετε το μάγουλό σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top