Το μυστικό για να αποφύγετε διαβήτη, άνοια και καρδιαγγειακά κρύβεται στο στόμα σας

Στοματική υγεία

Παρόλο που η σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της γενικής υγείας είναι καλά τεκμηριωμένη, δεν γνωρίζουμε όλοι το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένα είναι αυτά τα δύο.

Μια αναφορά του Απριλίου 2022 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 90% των ενηλίκων ηλικίας 20 έως 64 ετών εμφανίζουν τερηδόνα, ενώ σχεδόν το 50% των ενηλίκων 45 έως 64 έχουν ουλίτιδα.

Ο Δρ Michael Roizen, επικεφαλής ευεξίας στην κλινική του Κλίβελαντ, λέει ότι οι στοματικές ασθένειες έχουν μεγάλη σχέση με τη συνολική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των συνηθειών σας για την υγεία των δοντιών σας και του αν έχετε ή όχι διαβήτη, Αλτσχάιμερ, αν θα υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο ή αν θα εκδηλώσετε καρδιακή νόσο.

Όταν δεν φροντίζουμε τη στοματική μας υγεία, λέει ο Roizen, η τερηδόνα και η ουλίτιδα έχουν ως αποτέλεσμα τα βακτήρια να μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στη διάσπαση της πλάκας στις αρτηρίες ή προκαλώντας φλεγμονή στον εγκέφαλο και σε άλλες περιοχές του σώματος. «Το νήμα που κάνετε στα δόντια  σας ισοδυναμεί με 8.000 βήματα την ημέρα», λέει ο Roizen.

Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε την τερηδόνα στα δόντια ως την πιο κοινή πάθηση στην έκθεσή του για την παγκόσμια κατάταξη των ασθενειών. Οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Αυτό που συχνά δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι αυτό δεν είναι κακό μόνο για το στόμα μας, αλλά για ολόκληρο τον οργανισμό μας. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το κεφάλι και τα δόντια τους είναι αποσυνδεδεμένα από το υπόλοιπο σώμα τους, αλλά δεν είναι», λέει η Δρ. Maria Ryan, DDS, Ph.D., ειδική στη στοματική βιολογία και επικεφαλής κλινική διευθύντρια της Colgate-Palmolive Company. Η θέαση του σώματος ως ενός συνολικού συστήματος βοηθά να αντιληφθούμε πως ένα τμήμα του μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της υγείας του και τη σημασία της διατήρησης καλής στοματικής υγιεινής.

Ο Naveen Jain, ιδρυτής της Viome, μιας εταιρείας που αναπτύσσει μια εξατομικευμένη οδοντόκρεμα και συμπληρώματα με βάση το μικροβίωμα ενός ατόμου, συγκρίνει το ανθρώπινο σώμα με ένα ντόνατ. «Υπάρχει ένας σωλήνας που περνά μέσα από εμάς», λέει ο Jain, σημειώνοντας ότι δισεκατομμύρια μικρόβια εισέρχονται στο σώμα μέσω αυτού του σωλήνα καθώς αναπνέουμε. «Όταν σπάσει το προστατευτικό φράγμα, αναπτύσσουμε φλεγμονή στο σώμα. Εάν έχετε ούλα που αιμορραγούν είναι το ίδιο. Εάν η καρδιά μας αιμορραγεί ή ακόμα και τα δάχτυλά μας, θα προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Αν τα ούλα μας αιμορραγούν, είναι το ίδιο. Και στις δύο περιπτώσεις, όλα τα μικρόβια σας αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος».

Αυτό το μονοπάτι είναι από όπου ξεκινούν τα προβλήματα, λέει η Ryan. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι σε μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με ουλίτιδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από εκείνους που δεν είχαν φλεγμονώδη ουλίτιδα. «Οι άνθρωποι σκέφτονται: Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί; Μπορεί να χάσω ένα δόντι», λέει ο Ράιαν. «Λοιπόν, θα μπορούσε να είναι χειρότερο από αυτό».

Πώς να προστατέψετε τη στοματική σας υγεία και τη γενική ευεξία

Ένα μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης της κρίσης της στοματικής υγείας είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση, λέει ο Ryan. Η πρωτοβουλία της Colgate-Palmolive’s Know Your OQ για τον αλφαβητισμό στοματικής υγείας στοχεύει να μετατοπίσει ορισμένα από αυτά τα στατιστικά στοιχεία και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της απλής και συνεπούς στοματικής υγιεινής.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση και ο ΠΟΥ συνιστούν έξι βασικά βήματα για την πρόληψη της νόσου των ούλων:

  • Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά
  • Χρησιμοποιήστε νήμα μία φορά την ημέρα.
  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες.
  • Περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά και σνακ.
  • Αποφύγετε κάθε είδους καπνό
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια των αθλημάτων

Μπορεί να φαίνεται σαν εντυπωσιακή πληροφορία, λέει η Ryan, αλλά αν όλοι έκαναν τα παραπάνω, τα στατιστικά για τη στοματική υγεία δεν θα ήταν αυτά που είναι.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top