Τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ: 10 φαγητά που απαγορεύονται

τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ

Όταν έχετε υψηλό ουρικό οξύ, τροφές που απαγορεύονται για κατανάλωση, είναι αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ουρικής αρθρίτιδας ή αλλιώς της ποδάγρας. Τα άτομα που υποφέρουν από ουρική αρθρίτιδα, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την πρόσληψη πουρινών από τη διατροφή τους.

Τί είναι οι πουρίνες και πώς συνδέονται με το υψηλό ουρικό οξύ

Οι πουρίνες είναι φυσικές ενώσεις που παράγονται από τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες και υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα. Ο οργανισμός διασπά τις πουρίνες σε ουρικό οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε πουρίνες, οδηγεί σε υψηλό ουρικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα.

Για να διατηρήσετε φυσιολογικά επίπεδα ουρικού οξέος στον οργανισμό, καλό είναι να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα. Παρακάτω, δείτε μερικά από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες που καλό θα ήταν να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας, εάν έχετε υψηλό ουρικό οξύ.

Τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ

Κεράσια

Οι έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κερασιών, τόσο με τη μορφή καρπού όσο και με τη μορφή χυμού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος, σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνη, μία αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ουσία, η οποία είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα τους. Είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών και βιταμίνης C

Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες

Σύμφωνα με έρευνες, οι φυτικές ίνες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του ουρικού οξέος στον οργανισμό. Οι φυτικές ίνες, βοηθούν επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα.  Αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C

Έρευνες έχουν δείξει, πως η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος. Φυσικά υπάρχουν και άλλα οφέλη από την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ειδικά φρούτων και λαχανικών.

Ουρικό οξύ: 10 τροφές που απαγορεύονται

  1. Ζαχαρούχα ροφήματα και γλυκά: Η κοινή ζάχαρη είναι κατά το ήμισυ φρουκτόζη, η οποία διασπάται σε ουρικό οξύ. Οποιοδήποτε τρόφιμο ή ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να πυροδοτήσει τη αύξηση του ουρικού οξέος.
  2. Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή φρουκτόζη: Πρόκειται για μια συμπυκνωμένη μορφή φρουκτόζης. Αν ελέγξετε τις ετικέτες των τροφίμων, θα βρείτε σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή φρουκτόζη σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα.
  3. Αλκοόλ: Παρόλο που δεν έχουν όλα τα αλκοολούχα ποτά υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, το αλκοόλ εμποδίζει τα νεφρά σας να αποβάλλουν το ουρικό οξύ, το οποίο επιστρέφει στον οργανισμό σας, όπου συνεχίζει να συσσωρεύεται.
  4. Εντόσθια. Αυτά περιλαμβάνουν συκώτι, εντόσθια, μυαλά και νεφρά.
  5. Κυνήγι: Κρεατικά όπως χήνα, μοσχάρι και ελάφι είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η ουρική αρθρίτιδα ήταν γνωστή στον Μεσαίωνα ως η “ασθένεια του πλούσιου ανθρώπου”.
  6. Ορισμένα θαλασσινά, όπως ρέγγα, αχινοπόδια, μύδια, μπακαλιάρος, τόνος, πέστροφα και μπακαλιάρος.
  7. Κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι, αρνί, χοιρινό και μπέικον.
  8. Γαλοπούλα: Αυτό το άπαχο κρέας έχει, υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.
  9. Σάλτσες και ζωμοί κρέατος
  10. Μαγιά και εκχύλισμα μαγιάς
Στράτος Σαρήσχολης
Στράτος Σαρήσχολης

Scroll to Top