Τρύπα στην καρδιά: Τα κρυφά συμπτώματα σε ενήλικες και παιδιά που συχνά αγνοούμε

Τρύπα στην καρδιά

Ξυπνάτε συχνά με πονοκέφαλο ή έχετε έντονη κόπωση χωρίς προφανή λόγο; Ίσως αυτά να μην είναι απλώς σημάδια άγχους ή κακής ποιότητας ύπνου, αλλά ενδείξεις για μια τρύπα στην καρδιά, μια πάθηση που συχνά περνά απαρατήρητη. Παρότι πολλοί ζουν με αυτή χωρίς να το γνωρίζουν, οι ειδικοί τονίζουν πως κάποια συμπτώματα, όσο «αθώα» κι αν φαίνονται, αξίζουν προσοχής.

Πόνος στα χέρια, δύσπνοια, πρηξίματα: Πότε δείχνουν καρδιολογικό πρόβλημα;

Τρύπα στην καρδιά: Τα κρυφά συμπτώματα

Η κολπική διαφραγματοκήλη, μια συγγενή καρδιοπάθεια κατά την οποία υπάρχει ένα άνοιγμα στο τοίχωμα που χωρίζει τους δύο κόλπους της καρδιάς. Αυτό το άνοιγμα επιτρέπει στο αίμα να κυκλοφορεί λανθασμένα ανάμεσα στους κόλπους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ροή αίματος στους πνεύμονες και να επιβαρύνει την καρδιά.

Πολλά άτομα με μικρές διαφραγματοκήλες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και το πρόβλημα εντοπίζεται τυχαία, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Ωστόσο, μεγαλύτερες διαφραγματοκήλες μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, κόπωση, πρήξιμο στα πόδια ή αρρυθμίες. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως πνευμονική υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Ιατρικά γνωστή ως atrial septal defect (ASD), αυτή η συγγενής καρδιοπάθεια μπορεί να μείνει αδιάγνωστη για χρόνια, καθώς τα περισσότερα συμπτώματα περνούν απαρατήρητα ή αποδίδονται σε άλλες παθήσεις ή σε κόπωση.

Η ASD μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Συχνά ο μόνος δείκτης κατά τη γέννηση είναι ένας ασυνήθιστος ήχος στον καρδιακό παλμό που λέγεται φύσημα, ένας ήχος σαν «σφύριγμα» ή «στροβιλισμός» που προκαλείται από ακανόνιστη ροή αίματος μέσα στην καρδιά.

Η ASD μπορεί να είναι δύσκολη στην αναγνώριση. Εκτός από το φύσημα που μπορεί να ακούσει ο γιατρός κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου με στηθοσκόπιο, μπορεί να εντοπιστεί μέσω ΗΚΓ, αλλά το ηχοκαρδιογράφημα είναι συνήθως η πιο ακριβής εξέταση για τη διάγνωση αυτής της καρδιοπάθειας.

Στα παιδιά, η ASD μπορεί να εμφανίζεται μόνο με ήπια συμπτώματα, όπως δύσπνοια όταν το παιδί είναι δραστήριο, σύμφωνα με το British Heart Foundation.

Η λεπτομέρεια στον τρόπο που περπατάτε που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Kολπική διαφραγματοκήλη: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται

Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια άσκησης,
  • κόπωση μετά από δραστηριότητα,
  • πρήξιμο στα πόδια, τα πέλματα ή την κοιλιά,
  • ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό και
  • καρδιακές παλμίες, σύμφωνα με το Mayo Clinic.

Τα συμπτώματα μερικές φορές δεν εμφανίζονται μέχρι την ενήλικη ζωή και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω.

Αν μείνει αδιάγνωστη, η ASD μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά και στους πνεύμονες. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, πρόωρο θάνατο και υπέρταση στις πνευμονικές αρτηρίες.

Σύμφωνα με το British Heart Foundation, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να μπορεί να μειώσει ή να κλείσει την ASD πιο γρήγορα από ό,τι φυσιολογικά. Η ASD μπορεί να διορθωθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Αυτές οι επεμβάσεις κλείνουν την τρύπα και μπορεί να είναι δύο τύπων:

  • ενδοσκοπική επέμβαση, δηλαδή λιγότερο επεμβατική χειρουργική μέσω μικρών τομών στην περιοχή του στήθους ή
  • ανοικτή καρδιοχειρουργική

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ASD μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες.

Πρησμένα πόδια: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα για καρδιολογικό πρόβλημα

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Το British Heart Foundation εξηγεί ότι τα περισσότερα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ASD συνεχίζουν να ζουν μια εντελώς φυσιολογική ζωή μετά τη θεραπεία.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να περιορίσετε τη σωματική δραστηριότητα του παιδιού σας και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις».

Η American Heart Association δηλώνει επίσης ότι τα περισσότερα παιδιά δεν απαιτούν περαιτέρω θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση, εξηγώντας:

«Ανάλογα με τον τύπο της ASD, ο παιδοκαρδιολόγος του παιδιού σας μπορεί να το εξετάζει περιοδικά για σπάνια προβλήματα».

«Λιποθυμούσα συνεχώς χωρίς να κάνω τίποτα, αλλά μου έλεγαν ότι όλα είναι καλά» – Το σύνδρομο με το οποίο διαγνώστηκε η 32χρονη

«Για σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ASD, ένας παιδοκαρδιολόγος πρέπει να εξετάζει το παιδί τακτικά. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι εξαιρετική και συνήθως δεν απαιτούνται φάρμακα, επιπλέον χειρουργεία ή καθετηριασμοί».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η κολπική διαφραγματοκήλη (ASD), ή «τρύπα στην καρδιά», είναι μια συγγενής καρδιοπάθεια που μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα μέχρι την ενηλικίωση.
  • Τα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, πρηξίματα και αρρυθμίες, που συχνά αποδίδονται σε άγχος ή εξάντληση.
  • Η διάγνωση γίνεται συνήθως με ηχοκαρδιογράφημα και η θεραπεία απαιτεί χειρουργική επέμβαση, καθώς δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να κλείνει την ASD.
  • Η πρόγνωση μετά τη χειρουργική διόρθωση είναι εξαιρετική, με τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες να ζουν φυσιολογικά χωρίς περιορισμούς.
Scroll to Top