Η καρδιακή πάθηση από την οποία πάσχουν πολλοί υγιείς ενήλικες χωρίς να το γνωρίζουν – Πώς θα αναγνωρίσετε τα επικίνδυνα συμπτώματα

Καρδιακή πάθηση

Νέα μελέτη, με τη συμμετοχή Έλληνα επιστήμονα, υποστηρίζει ότι θα μπορούσατε να έχετε μια κοινή καρδιακή πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού και να μην το γνωρίζετε καν.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των «υγιών» ενηλίκων άνω των 60 ετών έχουν αδιάγνωστη καρδιακή βαλβίδα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της East Anglia στην Αγγλία, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο European Heart Journal – Cardiovascular Imaging.

Καρδιαγγειακές παθήσεις: 3 συμπτώματα στα πόδια δείχνουν ότι η καρδιά κινδυνεύει

«Η νόσος της καρδιακής βαλβίδας είναι όταν μία ή περισσότερες από τις καρδιακές βαλβίδες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Michael Frenneaux, από το Royal Brompton Hospital.

Αυτή η καρδιακή πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα

Για παράδειγμα, η στένωση της βαλβίδας συμβαίνει όταν η βαλβίδα δεν ανοίγει πλήρως, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά. Η παλινδρόμηση της βαλβίδας είναι όταν η βαλβίδα δεν κλείνει σωστά. Σε αυτή την περίπτωση, το αίμα μπορεί να ρέει προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιβαρύνουν επιπλέον την καρδιά και να την κάνουν να δουλεύει πιο σκληρά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων καρδιακών παθήσεων», πρόσθεσε ο Δρ. Frenneaux.

Η ομάδα του ερευνητή εξέτασε 4.237 υγιείς, χωρίς συμπτώματα κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου 60 ετών και άνω. Το 28% είχε κάποια μορφή καρδιακής βαλβιδικής νόσου -οι περισσότερες από τις περιπτώσεις ήταν ήπιες.

«Η ηλικία ήταν ο κύριος παράγοντας που συσχετίστηκε με αυτά τα προβλήματα της καρδιακής βαλβίδας, που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχει ένα σημαντικό πρόβλημα βαλβίδας», δήλωσε ο ένας ε των συγγραφέων της μελέτης, Βασίλειος Βασιλείου.

Περίπου το 2,5% των Αμερικανών έχουν βαλβιδική καρδιακή νόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε τη νόσο της καρδιακής βαλβίδας – Πώς αντιμετωπίζεται

Ένα υπερηχογράφημα καρδιάς μπορεί να αποκαλύψει το πρόβλημα, αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι ασθενείς συνήθως κάνουν υπερηχογράφημα μόνο όταν αναφέρουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ζάλη ή όταν ένας γιατρός ακούει ένα ασυνήθιστο φύσημα κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης.

Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι τα ήπια συμπτώματα στους ηλικιωμένους μπορεί να καλυφθούν, λόγω της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας και της μειωμένης κινητικότητας.

Ο ίδιος ζητεί περισσότερη έρευνα για τον καλύτερο τρόπο αναγνώρισης και διαχείρισης της νόσου, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση ή την αντικατάσταση της βαλβίδας.

«Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλοί ηλικιωμένοι έχουν προβλήματα με τη βαλβίδα της καρδιάς, ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, και θα προτείναμε εάν οι άνθρωποι εμφανίσουν νέα συμπτώματα ή σημάδια που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν καρδιακή νόσο, να το συζητήσουν με το γιατρό τους», κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top