Προστατεύουν τελικά τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου από τα κατάγματα; Τι έδειξε μεγάλη ανατρεπτική έρευνα

βιταμίνης D

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου βοηθούν στην πρόληψη των καταγμάτων των οστών. Όμως, μία νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Στην καινούρια αυτή, μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, συμμετείχαν πάνω από 36.000 ηλικιωμένες γυναίκες.

Η μελέτη που διήρκησε 22 ολόκληρα χρόνια, εξέτασε όχι μόνο τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων στα κατάγματα του ισχίου, αλλά και κατά πόσο τα συμπληρώματα αυτά επηρέασαν την εμφάνιση καρκίνου και καρδιακών παθήσεων ή μείωσαν τα ποσοστά θνησιμότητας.

Τι έδειξε η μεγάλη έρευνα

Η μελέτη δεν διαπίστωσε μείωση του κινδύνου καταγμάτων ισχίου στα άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής, ενώ δεν αποδείχθηκε αν τα συμπληρώματα προστάτευσαν τις γυναίκες από διάφορα νοσήματα, όπως καρκίνος ή καρδιαγγειακά.

Σημειώνεται πως έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες που εικάζουν πως η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά η επίδραση, αν υπάρχει, είναι πολύ μικρή. Και όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις, ίσως, όπως εικάζουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης, τα μακροχρόνια συμπληρώματα ασβεστίου να δημιουργούν ασβεστοποιήσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες, κάτι που θα ήταν ανησυχητικό και επιβλαβές για την υγεία. Προς το παρόν, πάντως, πρόκειται απλώς για μια υπόθεση.

Οι ειδικοί λοιπόν σας συμβουλεύουν πως αν δεν έχετε έλλειψη βιταμινών, δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμινών. Σας συμβουλεύουν μάλιστα πως αν θέλετε να ξοδέψετε λίγα περισσότερα χρήματα, είναι καλύτερα να τα ξοδέψετε στο μανάβικο και να αγοράσετε φρέσκα φρούτα.

Σε περίπτωση, δε, που οι εργαστηριακές σας εξετάσεις δείξουν έλλειψη βιταμινών, τότε οφείλετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top