Ξηροστομία: Πότε το κοινό αυτό σύμπτωμα υποδεικνύει 5 σοβαρές ασθένειες

ξηροστομία
  • Το σάλιο είναι απαραίτητο για τη στοματική υγεία καθώς βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων και στην απομάκρυνση των σωματιδίων των τροφών.
  • Η ξηροστομία μπορεί να είναι ακίνδυνη και να σχετίζεται με την ηλικία, το ροχαλητό, τα φάρμακα, το κάπνισμα ή το αλκοόλ.
  • Η ξηροστομία μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικό σημάδι για σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό, ο HIV, η νόσος Αλτσχάιμερ και το σύνδρομο Sjogren.
  • Συνιστάται να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για να παρακολουθείτε την στοματική σας υγεία και να εντοπίζετε τυχόν προβλήματα.

Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν ξηροστομία περιστασιακά. Αλλά, υπό ορισμένες συνθήκες, αυτό το κοινό κατά τα άλλα σύμπτωμα θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Η κατάσταση όπου οι σιελογόνοι αδένες μας αποτυγχάνουν να παράγουν αρκετό σάλιο για να διατηρήσουν το στόμα υγρό είναι γνωστή ως ξηροστομία. Αν και σπάνια σκεφτόμαστε τη σημασία του, το σάλιο μας παίζει βασικό ρόλο στη στοματική μας υγεία, καθώς βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται από βακτήρια και επίσης απομακρύνει τα σωματίδια των τροφών.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας, είναι επίσης απαραίτητο για την πρόληψη της τερηδόνας και περιέχει σημαντικά ένζυμα που βοηθούν την πεπτική διαδικασία, διασφαλίζοντας ότι το σώμα μας παίρνει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Πότε η ξηροστομία μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας

Το σύμπτωμα, που συχνά παραβλέπεται, μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη για πέντε σοβαρές ασθένειες για τις οποίες οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί, προειδοποίησε ένας κορυφαίος οδοντίατρος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μάλλον ακίνδυνο, καθώς όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι τόσο λιγότερο σάλιο παράγουν, ή μπορεί να συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως το ροχαλητό, τα φάρμακα, το κάπνισμα ή το πολύ αλκοόλ.

Ωστόσο, η κακή στοματική υγεία μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικό σημάδι για σοβαρές, και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, ασθένειες όπως ο διαβήτης, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και ακόμη και ο HIV. Ο οδοντίατρος Δρ. Azad Eyrumlu είπε ότι μια επίμονη ξηροστομία μπορεί συχνά να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά σε άλλα σημεία του σώματος.

Η ξηροστομία θα μπορούσε να είναι προειδοποιητική ένδειξη για:

  1. Διαβήτης
  2. Εγκεφαλικό
  3. HIV
  4. Νόσο Αλτσχάϊμερ
  5. Σύνδρομο Sjogren

«Η ξηροστομία μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά αλλού. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως μια κολλώδης αίσθηση στο στόμα, ξηρότητα ή πονόλαιμο, δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση ή ακόμα και κακοσμία», εξήγησε αρχικά ο ειδικός και συνέχισε:

«Ορισμένες παθήσεις όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης ή η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστούν με αυτόν τον τρόπο, ενώ αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη μιας αυτοάνοσης διαταραχής όπως ο HIV ή το σύνδρομο Sjogren».

Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτεστε οδοντίατρο

«Όταν επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο, ο ειδικός δεν προσέχει μόνο τη στοματική σας υγεία. Έχει εκπαιδευτεί στο πώς να εντοπίζει ορισμένα ευρύτερα προβλήματα με τη γενική σας υγεία. Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείτε στενά την υγεία σας και εάν παρατηρήσετε επίμονα συμπτώματα ξηροστομίας, τότε πρέπει να το επισημάνετε στον γιατρό σας», πρόσθεσε ο Δρ. Eyrumlu.

Συνιστάται να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για να βεβαιωθείτε ότι η στοματική σας υγιεινή είναι σε καλή κατάσταση και για να παρακολουθείτε τυχόν αναπτυσσόμενα προβλήματα.

Οι ειδικοί συνιστούν να βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά με οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο δύο φορές την ημέρα, καθώς και να χρησιμοποιείτε τακτικά νήμα και στοματικά διαλύματα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top