Υπερπλασία προστάτη: Η συσκευή που την αντιμετωπίζει χωρίς προβλήματα στο σεξ

καρκίνο

Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει φυσικά με την ηλικία, ο αδένας μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων, οδηγώντας σε συχνές επισκέψεις στο μπάνιο και σε δύσκολες νύχτες.

Υπολογίζεται ότι το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν καλοήθη υπερπλασία προστάτη. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε πάνω από 80% στην ηλικία των 70 ετών και σε 90% στην ηλικία των 80 ετών.

Η διουρηθρική προστατεκτομή ήταν η κύρια χειρουργική θεραπεία για τη συμπτωματική καλοήθη υπερπλασία προστάτη για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα.

Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές ανέπτυξαν διάφορες συσκευές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής θεραπείας για τη υπερπλασία προστάτη και την αντιμετώπιση της απόφραξης, παράλληλα με τον περιορισμό των επιπτώσεων στη σεξουαλική λειτουργία.

Ορισμένες νεότερες συσκευές χρησιμοποιούν λέιζερ ή υδρατμούς για την αφαίρεση του ιστού του προστάτη. Μια άλλη προσέγγιση χρησιμοποιεί εμφυτεύματα για να μετακινήσει και να κρατήσει τον ιστό του προστάτη μακριά. Τώρα, στο φόντο έχουν μπει μπαλόνια με επικάλυψη φαρμάκων.

Πώς λειτουργεί η νέα συσκευή για την υπερπλασία προστάτη

Με το σύστημα καθετήρα Optilume BPH, οι ουρολόγοι φουσκώνουν ένα μπαλόνι για να χωρίσουν τους λοβούς του προστάτη. Ένα δεύτερο μπαλόνι μπορεί να διαχωρίσει περισσότερο τους λοβούς και να παράσχει ένα φάρμακο, την πακλιταξέλη -πιο γνωστό ως φάρμακο χημειοθεραπείας- για να περιορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη και να κρατήσει τους λοβούς χωριστά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το Optilume BPH για την υπερπλασία προστάτη τον Ιούνιο. Τα αποτελέσματα από μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή της συσκευής δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Urology.

Η κατασκευάστρια εταιρεία της συσκευής, η Urotronic, δήλωσε ότι αναμένει ότι η νεότερη θεραπεία θα είναι εμπορικά διαθέσιμη στο εγγύς μέλλον. Οι συζητήσεις σχετικά με το κόστος, την ασφαλιστική κάλυψη και τον τρόπο εκπαίδευσης των ουρολόγων για τη χρήση της βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Ian Schorn, αντιπρόεδρος κλινικών υποθέσεων της εταιρείας.

Τα πλεονεκτήματα της νέας συσκευής για την υπερπλασία προστάτη

Η Raevti Bole, MD, χειρουργός ουρολόγος στο Glickman Urological and Kidney Institute της Cleveland Clinic, είπε ότι οι θεραπείες με BPH ωφελούν τους ασθενείς για χρόνια, επομένως είναι πρόθυμη να δει πώς τα πάνε οι ασθενείς 5 και 10 χρόνια μετά τη διαδικασία με το Optilume BPH. Οι μελέτες θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τις επιπτώσεις της συσκευής στη γονιμότητα.

«Ωστόσο, δεδομένων των αποτελεσμάτων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που αναφέρθηκαν ένα χρόνο μετά τη θεραπεία, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην πρακτική τους και από το οποίο θα επωφεληθούν οι ασθενείς τους», δήλωσε η Δρ. Bole στο Medscape Medical News.

Η ελάχιστη επίδραση της διαδικασίας στα σεξουαλικά ζητήματα και ο σχετικά σύντομος χρόνος που απαιτείται για την πραγματοποίησή της είναι ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα.

«Όλα αυτά τα πράγματα είναι πολύ θετικά όσον αφορά το αν οι ασθενείς θα θέλουν να λάβουν υπόψη τους αυτή τη θεραπεία και επίσης εάν οι χειρουργοί θα μπορέσουν να την μάθουν και να την προσφέρουν στα κέντρα τους», πρόσθεσε η ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top