Πανελλήνιες εξετάσεις: Πώς θα αυξήσετε την πνευματική απόδοση του παιδιού

πανελλήνιες

Κατά τη δοκιμασία των σχολικών και πανελληνίων εξετάσεων είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να είναι ξεκούραστος και να είναι σε θέση να συγκεντρώνεται και να κινητοποιεί στον μέγιστο βαθμό την κρίση, τη μνήμη και τη φαντασία.

Η σωστή λειτουργία της πέψης και ο βέλτιστος συνδυασμός βιταμινών υδατανθράκων πρωτεϊνών λιπών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητα για την βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία.

Ορισμένοι απλοί κανόνες σε αγαστή συνεργασία με τη σωστή προετοιμασία θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε το επίπεδο της ενεργειακής εφεδρείας των παιδιών ώστε και να ανταποκριθείτε άριστα στην δοκιμασία των εξετάσεων.

Πανελλήνιες εξετάσεις και διατροφικές συστάσεις

 • Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο και συνιστάται αυτή την περίοδο. Εμπλουτίστε το μεσογειακό διατροφικό πρόγραμμα με τρόφιμα που τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς αυγά, γιαούρτι.
 • Αποφύγετε την εύκολη λύση του fast food. Τα συντηρητικά οι πρόσθετες ουσίες τα κακής ποιότητας έλαια κινδυνεύουν να προκαλέσουν κόπωση στα ακμαία οργανικά συστήματα.
 • Συνηθίστε να τρώτε οπωσδήποτε τρία γεύματα την ημέρα. Μην αμελείτε το πρωινό γεύμα. Μεριμνάτε για την επαρκή λήψη νερού. Αποφύγετε τα βαριά νυχτερινά γεύματα. Τα γεύματα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς. Τα φρούτα και οι σαλάτες πρέπει να πλένονται καλά. Ο πνευματικά εργαζόμενος πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν τα γεύματα, να μην τρώει γρήγορα και ακατάστατα, να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να μην λαμβάνει άσκοπα φάρμακα. Καλό είναι να κοιμάται μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά, για να μην παρακωλύεται η διαδικασία της πέψης.
 • Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ, τα ποτά τύπου cola και καταναλώστε καφέ με σύνεση. Εάν σας αρέσει ο καφές, μπορείτε να πιείτε ένα καφέ την ημέρα το πρωί για να τονώσετε το νευρικό σας σύστημα. Το κακάο βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου, όταν καταναλώνεται με σύνεση. Πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό ή κρύο κακάο το πρωί με υψηλής ποιότητας μέλι.
 • Περιορίστε την πρόσληψη υγρών επί μία ώρα προ ύπνου. Η γεμάτη ουροδόχος κύστη ενδέχεται να σας προκαλέσει δυσάρεστη αφύπνιση.

Γενικές οδηγίες για την περίοδο των πανελληνίων

 • Πείτε όχι στο κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα και στον εγκέφαλο.
 • Αποφύγετε την καθιστική ζωή επιλέγοντας να περπατάτε σε καθημερινή βάση. Ακόμη και το «ταπεινό» περπάτημα, βελτιστοποιεί την κυκλοφορία αίματος, οξυγόνου και ζωτικών συστατικών σε κάθε κύτταρο του σώματος. Αποφύγετε ωστόσο και την υπερκόπωση με κατάχρηση σωματικής άσκησης κατά την εξεταστική περίοδο.
 • Συνιστάται άπλετη έκθεση σε φυσικό φως κατά την διάρκεια του πρωινού. Το φυσικό φως κατά το πρωινό ομαλοποιεί τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη στο αίμα, ουσίες απαραίτητες για απολαυστικό ύπνο και καλή εγκεφαλική απόδοση. Τοποθετήστε το γραφείο σας με ανατολικό προσανατολισμό κοντά σε παράθυρο και προτιμήστε γραφεία εργασίας με ανατολικό προσανατολισμό. Περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί.
 • Φροντίστε για την άριστη ποιότητα στρώματος και μαξιλαριών. Τηρήστε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης και μεριμνήστε για την επαρκή απομάκρυνση πηγών θορύβου και φώτων από το υπνοδωμάτιο. Υιοθετήστε χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου (π.χ. χαλαρωτικό μπάνιο, προσευχή, ευχάριστο ανάγνωσμα).
 • Προσοχή κατά τη χρήση του διαδικτύου, των υπολογιστών, της τηλεόρασης, των smartphones. Αποφύγετέ τα οπωσδήποτε κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου. Εάν σας είναι εύκολο, αποφύγετέ τα διά παντός κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας και κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Η γρήγορη εναλλαγή εικόνας λόγου εφέ και ήχου ενδέχεται να μειώσει την λειτουργία ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συνδέονται με τη μνήμη, την κρίση και τον γραπτό λόγο.
 • Δώστε έμφαση στη διαχείριση του άγχους σας. Η υιοθέτηση καθημερινής ρουτίνας που να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, υγιή αλληλεπίδραση με φίλους ή μέλη της οικογένειας, φιλοσοφική ή θρησκευτική ενατένιση της ζωής συνιστώνται. Αποφύγετε δυσάρεστες συναντήσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις.
Όλο Υγεία

Scroll to Top