Τα 5 ενδεικτικά σημάδια αυτισμού στα κορίτσια που πρέπει να προσέξετε

σημάδια αυτισμού στα κορίτσια
  • Ένας ειδικός μοιράστηκε μερικά ενδεικτικά σημάδια του αυτισμού στα κορίτσια.
  • Ο αυτισμός είναι ένα «φάσμα», επομένως υπάρχει ένα ευρύ πεδίο σημείων και συμπτωμάτων.
  • Υποδιαγιγνώσκεται για διάφορους λόγους.
  • Η έρευνα και η γνώση για τον αυτισμό αλλάζουν συνεχώς.

Ο αυτισμός είναι μια περίπλοκη πάθηση που μπορεί να εντοπιστεί συνήθως στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, αλλά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί στα κορίτσια. Για τον λόγο αυτό, ένας ειδικός μοιράστηκε μερικά ενδεικτικά σημάδια του αυτισμού στα κορίτσια.

Η πάθηση μπορεί να κάνει την κοινωνική επικοινωνία δύσκολη, καθώς και να οδηγήσει σε περιορισμένα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, επιμονή στη ρουτίνα, αισθητηριακή ευαισθησία και εμμονικά ή ασυνήθιστα ενδιαφέροντα, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS.

Τα χαρακτηριστικά του αυτισμού εντοπίζονται συνήθως σε παιδιά στην προσχολική ηλικία και υπάρχουν μια σειρά από σημάδια που μπορεί να παρατηρήσουν οι γονείς, όπως έλλειψη οπτικής επαφής, έλλειψη μη λεκτικών χειρονομιών ή ακόμα και δυσκολία να συναντηθούν με φίλους και να προτιμήσουν να μείνουν μόνοι.

Τα 5 σημάδια του αυτισμού στα κορίτσια

Τώρα ο ειδικός Conor McDonagh, διευθυντής του Caerus Therapies, που προσφέρει αξιολογήσεις και υποστήριξη για τον αυτισμό, μοιράστηκε κάποια από τα ενδεικτικά σημάδια της πάθησης στα κορίτσια.

  1. Δυσκολία με τα έντονα ενδιαφέροντα
  2. Δυσκολία στην επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών
  3. Δυσκολίες στην αλλαγή
  4. Δυσκολία στη δημιουργία σχέσεων
  5. Δυσκολία στη μη λεκτική επικοινωνία

Σε βίντεό του στο TikTok, μοιράστηκε συμβουλές και πληροφορίες για τον αυτισμό, καθώς και τα πέντε κορυφαία σημάδια αυτισμού στα κορίτσια. «Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σημάδια του αυτισμού στα κορίτσια από τη δική μου οπτική γωνία», έγραψε στη λεζάντα και υπενθύμισε στους θεατές του ότι ο αυτισμός είναι ένα «φάσμα», επομένως υπάρχει ένα ευρύ πεδίο σημείων και συμπτωμάτων.

Ενώ πολλά παιδιά θα είναι περίεργα και θα μάθουν ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους, ο Conor είπε ότι ένα σημάδι αυτισμού μπορεί να είναι η «δυσκολία με έντονα ενδιαφέροντα». Όπως ανέφερε, βλέπει συχνά «δυσκολίες με έντονα ενδιαφέροντα» όταν αξιολογεί ένα παιδί και εξήγησε: «Γνωρίζουμε λοιπόν ότι τα κορίτσια στο φάσμα επιλέγουν συχνά κοινωνικά αποδεκτά ενδιαφέροντα. Έτσι μπορεί να είναι πράγματα όπως η Barbie και τα κοριτσίστικα θέματα ή τα ρούχα και το μακιγιάζ όσο μεγαλώνουν».

«Αλλά θα αναγνωρίσετε ότι έχουν έντονο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα. Έτσι θέλουν να μιλούν γι ‘αυτό όλη την ώρα, θέλουν να διαβάζουν γι ‘αυτό και να το εξερευνούν με κάθε ευκαιρία», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο Conor μοιράστηκε επίσης ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να είναι ότι έχουν δυσκολία στην επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών. «Βλέπουμε συχνά ότι όταν ένα κορίτσι στο φάσμα έχει δυσκολίες στην επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών», σημείωσε, εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να φανεί αυτό, αλλά μοιράστηκε ότι ένα κορίτσι στο φάσμα μπορεί να έχει «δυσκολίες» με την ανοχή δυνατών και ξαφνικών ήχων.

«Μπορεί να δυσκολεύονται να επικεντρωθούν και να συγκεντρωθούν σε ένα περιβάλλον με πολύ κόσμο όπως μια τάξη. Επίσης, μπορεί να είναι πολύ ιδιότροπα, ειδικά σχετικά με τον τύπο των ρούχων που φορούν λόγω του πώς νιώθουν ή μπορεί να μην έχουν καλό συντονισμό και να έχουν αντοχή στην ενασχόληση με αθλήματα, επειδή συνειδητοποιούν ότι ίσως δεν είναι τόσο καλοί όσο οι συνομήλικοί τους, οπότε επιλέγουν να μείνουν μακριά από αυτά».

Υπήρχαν και άλλα σημάδια που μοιράστηκε ο ειδικός, όπως δυσκολίες στην αλλαγή, δυσκολία στη δημιουργία σχέσεων και δυσκολία στη μη λεκτική επικοινωνία.

Γιατί ο αυτισμός υποδιαγιγνώσκεται στα κορίτσια;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αυτισμός είναι ένα φάσμα και μπορεί να μην υπόκειται κάθε παιδί σε αυτό, αλλά συνήθως είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί στα κορίτσια. Σύμφωνα με το NHS, ιστορικά, πολλά κορίτσια με αυτισμό δεν έχουν αναγνωριστεί ή διαγνωστεί λόγω:

  • Πιο ανεπαίσθητων εκδηλώσεων.
  • Άλλων διαγνώσεων που χρησιμοποιούνται για την εξήγηση των δυσκολιών -σε περιπτώσεις όπου ο αυτισμός δεν θεωρείται εξήγηση.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν συχνά η κύρια διάγνωση που μπορεί να έχει συγκαλύψει τον υποκείμενο αυτισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κατάλληλης υποστήριξης που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση, αυξημένη ευαλωτότητα όσον αφορά τη συναισθηματική ευεξία, δηλαδή αυτοτραυματισμό, διατροφικές διαταραχές, χαμηλότερους βαθμούς και μειωμένες ευκαιρίες στο μέλλον.

Η National Autistic Society λέει επίσης ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν το κενό στη διάγνωση, αλλά καμία δεν έχει αποδειχθεί οριστικά. Μερικές από τις θεωρίες είναι:

  • ένας πιθανός «γυναικείος φαινότυπος αυτισμού» –με άλλα λόγια, οι αυτιστικές γυναίκες και τα κορίτσια έχουν χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν με το παραδοσιακό προφίλ του αυτισμού
  • οι αξιολογήσεις του αυτισμού είναι λιγότερο ευαίσθητες σε αυτιστικά γνωρίσματα που απαντώνται συχνότερα σε γυναίκες και κορίτσια
  • γυναίκες και κορίτσια είναι πιο πιθανό να κρύβουν ή να καμουφλάρουν τις διαφορές τους
  • τα αυτιστικά γνωρίσματα στα κορίτσια δεν αναφέρονται συχνά από τους δασκάλους
  • μια σειρά βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να σημαίνει ότι οι άνδρες και τα αγόρια έχουν υψηλότερο επιπολασμό αυτισμού
  • η θεωρία του «ακραίου ανδρικού εγκεφάλου» του αυτισμού, η οποία επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της εμβρυϊκής τεστοστερόνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έρευνα και η γνώση για τον αυτισμό αλλάζουν συνεχώς. Μερικές από αυτές τις θεωρίες μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν το πώς σκεφτόμαστε για τον αυτισμό σήμερα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top