Αγκώνας της νταντάς: Πώς μπορεί να προκληθεί στα παιδιά – Τι λέει ιατρός των επειγόντων περιστατικών

αγκώνας της νταντάς

Οι μυοσκελετικές κακώσεις στα παιδιά είναι αρκετά συχνές. Συμβαίνουν στο σχολείο, στο γήπεδο, στο πάρκο, αλλά και στο σπίτι. Για τους τραυματισμούς, όπως ο αγκώνας της νταντάς δεν ευθύνεται μόνο η απροσεξία των παιδιών, αλλά δυστυχώς, κάποιες φορές και η συμπεριφορά των γονέων. Τι να προσέξετε.

Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων δέχονται σχεδόν καθημερινά παιδιά που έχουν υποστεί κάποιον τραυματισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κάκωση του μυοσκελετικού στα παιδιά διαφέρει από τους ενήλικες κυρίως λόγω των ανατομικών οστικών διαφορών.

Ευτυχώς, τα παιδιά αναπτύσσονται και το μυοσκελετικό τους σύστημα διαθέτει την ικανότητα να αποκαθιστά τη βλάβη σε πολλές περιπτώσεις γρήγορα.

Ένας γιατρός που εργάζεται στα επείγοντα περιστατικά σας συμβουλεύει τι να προσέξετε για να μην τραυματίσετε κατά λάθος τα παιδιά σας. Ο Δρ J. Mack Slaughter δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok που προειδοποιεί τους γονείς για τους τρεις τρόπους με τους οποίους δεν πρέπει να σηκώνουν ποτέ το παιδί τους.

«Αγκώνας της νταντάς»

Μία λανθασμένη κίνησή σας μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά έναν τραυματισμό, γνωστό ως «αγκώνα της νταντάς». Αυτό συμβαίνει όταν ο αγκώνας ενός παιδιού τραβιέται και ένα από τα οστά έχει μερικώς εξαρθρωθεί. Πολλοί το αποκαλούν ως «τεντωμένο αγκώνα», ενώ οι ιατροί το ονομάζουν ακτινωτό υπεξάρθρημα κεφαλής.

«Ο αγκώνας της νταντάς επηρεάζει πάνω από 20.000 παιδιά ετησίως στις ΗΠΑ, με πάνω από το 80% αυτών των ασθενών να είναι ηλικίας μεταξύ 1 και 3 ετών» έγραψε ο γιατρός, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο @dr.jmack, στη λεζάντα του βίντεο που έχει πάνω από 12.000 προβολές.

Οι τρεις επικίνδυνοι τρόποι που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν: το τράβηγμα από το χέρι ή τον καρπό ενός παιδιού, την ταλάντευση ενός παιδιού από τα χέρια και το τράβηγμα ενός παιδιού από το χέρι ή τον καρπό που απομακρύνεται. Για να αποφύγετε τον τραυματισμό του παιδιού σας, να σηκώνετε πάντα το παιδί σας κάτω από τις μασχάλες και όχι από τα χέρια ή τους βραχίονες, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τον Δρ Slaughter, οι γονείς και κυρίως οι μπαμπάδες το λατρεύουν αυτό. Πιάνουν τα παιδιά τους από τον καρπό και απλά αρχίζουν να τα κάνουν γύρω γύρω στον αέρα. Τα παιδιά διασκεδάζουν απίστευτα μ’ αυτό και γελούν, μέχρι να εξαρθρωθεί η κεφαλή του κερκιδικού οστού.

Ο γιατρός είπε ότι μία φορά στην προσπάθειά του να σώσει τη 2χρονη κόρη του από το να πέσει από τις σκάλες, την τράβηξε και της προκάλεσε αυτόν τον τραυματισμό, τον «αγκώνα νταντάς». «Τα καλά νέα είναι ότι τον έβαλα αμέσως πάλι στη θέση του», αστειεύτηκε ο ίδιος, λέγοντας πως οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τον τρόπο που κρατάνε τα παιδιά τους.

Κάτω από το βίντεο του ιατρού υπάρχουν πολλά μηνύματα από γονείς που την έχουν πατήσει.

«Το έκανα αυτό στην κόρη μου κατά λάθος. Ήμουν τρομοκρατημένος ότι θα με πήγαιναν στη φυλακή όταν πήγαμε στα επείγοντα του νοσοκομείου. Αποδείχθηκε ότι το βλέπουν συχνά οι γιατροί, οπότε τη γλίτωσα τη φυλακή» έγραψε χαρακτηριστικά ένας μπαμπάς.

Scroll to Top