Αυτισμός: Ποιες συμπεριφορές στα βρέφη 9 μηνών μπορεί να δείχνουν κίνδυνο

Αυτισμός: Ποιες συμπεριφορές στα βρέφη 9 μηνών μπορεί να δείχνουν κίνδυνο

Μπορούν τα πρώτα σημάδια αυτισμού να φανούν πριν το παιδί κλείσει τον πρώτο του χρόνο; Μια νέα μελέτη ανοίγει τον δρόμο για έγκαιρη αναγνώριση συμπεριφορών που σχετίζονται με τον αυτισμό, πολύ πριν την ηλικία που γίνεται συνήθως η διάγνωση. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;

Αυτισμός: Το τεστ των 10 ερωτήσεων που αποκαλύπτει τη νόσο

Πότε διαγιγνώσκεται συνήθως ο αυτισμός και τι αλλάζει με τη νέα μελέτη

Ο αυτισμός συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, αλλά, σε μια μακρόχρονη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Pediatric Research, οι επιστήμονες διερευνούν εάν τα σημάδια του θα μπορούσαν να ανιχνευθούν ήδη από το πρώτο έτος της ζωής.

Οι ερευνητές Erin Andres και Stephen Sheinkopf του Κέντρου Thompson για τον Αυτισμό και τη Νευροανάπτυξη του Πανεπιστημίου του Missouri διαπίστωσαν ότι η συμπεριφορά στην ηλικία των εννέα μηνών μπορεί να υποδηλώνει την πιθανότητα ένα παιδί ενός έτους να διατρέχει κίνδυνο αυτισμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι γονείς βρεφών εννέα μηνών απάντησαν σε ερωτήσεις από την Έρευνα για την Ευημερία των Μικρών Παιδιών σχετικά με την ιδιοσυγκρασία και την προσαρμοστικότητα των βρεφών τους. Η έρευνα ρώτησε για συμπεριφορές όπως:

  • συχνό κλάμα,
  • ευερεθιστότητα,
  • δυσκολία στην ηρεμία και
  • δυσκολία στην προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα.

Στους 12 μήνες, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ελέγχου αυτισμού που αξιολόγησε:

Ο έλεγχος αξιολόγησε εάν τα βρέφη ανταποκρίνονταν στα ονόματά τους ή επηρεάζονταν σημαντικά από δυνατούς θορύβους όπως οι ηλεκτρικές σκούπες.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι τα βρέφη στους εννέα μήνες που δηλώθηκαν ως πιο ιδιότροπα είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να προσαρμοστούν, μεγαλύτερη δυσκολία στον ύπνο και περισσότερες καθυστερήσεις στην επίτευξη αναπτυξιακών ορόσημων, και ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια πρώιμου αυτισμού μέχρι τους 12 μήνες», σημειώνει η Δρ. Sheinkopf, κύρια ερευνήτρια της μελέτης και καθηγήτρια παιδιατρικής.

ΔΕΠΥ και αυτισμός: Η διατροφή στην εγκυμοσύνη που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 122%

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πληροφορίες που αναφέρουν οι γονείς σχετικά με τις πρώιμες συμπεριφορές ενός βρέφους μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στον εντοπισμό σημαδιών αυτισμού ή αναπτυξιακών καθυστερήσεων πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Πώς ο πρώιμος εντοπισμός σημαδιών αυτισμού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ανάπτυξη των παιδιών

Και ενώ είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτά τα πρώιμα σημάδια οδηγούν σε μια επίσημη διάγνωση αυτισμού, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό βρεφών που μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη παρέμβαση και να παρέχουν στους παιδιάτρους ένα βαρόμετρο κατά την αξιολόγηση της ανάπτυξης των βρεφών, επιτρέποντας πιο έγκαιρη και εξατομικευμένη υποστήριξη.

«Είτε πρόκειται για βοήθεια στα βρέφη ώστε να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες πιο κοντά στα αναμενόμενα επίπεδα της ηλικίας τους είτε για ανάπτυξη πρώιμων κοινωνικών δεξιοτήτων που θα τα βοηθήσουν να ευδοκιμήσουν στο νηπιαγωγείο, θέλουμε όλα τα παιδιά να ευδοκιμήσουν», τονίζει η Δρ. Sheinkopf.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει να συλλέγει μεγάλο όγκο πληροφοριών σχετικά με τα βρέφη κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των πιο σύγχρονων μετρήσεων για το κλάμα των βρεφών. Ωστόσο, οι περιγραφές των γονέων για την ανάπτυξη των μωρών τους αποτελούν σημαντικό μέρος της προσέγγισης της ομάδας.

«Οι γονείς είναι διαισθητικοί», υπογραμμίζει η Δρ. Sheinkopf. «Είναι οι καλύτεροι ειδικοί στα παιδιά τους και τώρα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καλύτερους τρόπους μέτρησης των πραγμάτων που παρατηρούν στα παιδιά τους».

Κοιτάζοντας μπροστά, η ομάδα πιστεύει ότι η έρευνα θα μπορούσε να επικαιροποιήσει τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και ιατρικών αρχείων για να βοηθήσει στον εντοπισμό παιδιών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, γλωσσικών καθυστερήσεων ή άλλων διαφορών στην ανάπτυξη -και να διασφαλίσει ότι λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Αυτισμός: Τσιπάκι που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες

«Οι γονείς συχνά μου λένε για συζητήσεις που έχουν με τον γιατρό τους σχετικά με τα μοτίβα κλάματος του βρέφους ή τη δυσκολία του να ηρεμήσει. Χαίρονται που βλέπουν ότι ερευνούμε αυτό το θέμα και ενδιαφέρονται πολύ για τη μέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών του βρέφους νωρίτερα στη ζωή του», αναφέρει καταληκτικά η Δρ. Andres.

Πηγές: Futurity, Cureus, Pediatric Research

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top