Ανατροπή: Δίνετε φιστίκια στα βρέφη για να τα προστατεύσετε από αλλεργία, λένε τώρα οι επιστήμονες

φιστίκια

Νέα επιστημονικά ευρήματα παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι η έγκαιρη εισαγωγή των φιστικιών στη διατροφή των μωρών θα μπορούσε να πετύχει μακροπρόθεσμη πρόληψη της αλλεργίας στα φιστίκια. Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή LEAP-Trio δημοσιεύονται στο NEJM Evidence από ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου.

«Οι συμβουλές δεκαετιών για την αποφυγή των φιστικιών έχουν κάνει τους γονείς να φοβούνται την εισαγωγή των φιστικιών σε νεαρή ηλικία. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι η πρώιμη εισαγωγή των φιστικιών στη βρεφική ηλικία προκαλεί μακροπρόθεσμη ανοχή και προστατεύει τα παιδιά από αλλεργία και στην εφηβεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Gideon Lack από το King’s College του Λονδίνου και πρόσθεσε:

«Αυτή η απλή παρέμβαση θα κάνει μια αξιοσημείωτη διαφορά στις μελλοντικές γενιές και θα δούμε τις αλλεργίες στα φιστίκια να πέφτουν κατακόρυφα».

Μείωση έως και κατά 71% στην αλλεργία στα φιστίκια κατά την εφηβεία

Πιο αναλυτικά, βρέθηκε ότι η τακτική διατροφή των παιδιών με φιστίκια από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των πέντε ετών μείωσε το ποσοστό αλλεργίας στα φιστίκια την περίοδο της εφηβείας κατά 71%, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια όταν τα παιδιά έτρωγαν ή απέφευγαν τα φιστίκια όπως επιθυμούσαν.

Η αλλεργία στα φιστίκια αυξάνεται στις δυτικές χώρες. Ο επιπολασμός της είναι περίπου 2% στα μικρά παιδιά στη Βόρεια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία. Για μερικούς, ακόμη και μικρές ποσότητες φιστικιών μπορεί να οδηγήσουν σε μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Αυτό, καθώς και οι αντικρουόμενες συμβουλές, έχουν κάνει τους γονείς και τους φροντιστές να φοβούνται την εισαγωγή των φιστικιών στην βρεφική και παιδική δίαιτα.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την αλλεργία στα φιστίκια

Τα νέα ερευνητικά ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη LEAP-Trio, βασισμένη στα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Learning Early About Peanut Allergy (LEAP).

Στην πρώτη δοκιμή, οι μισοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώνουν τακτικά φιστίκια από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ στους άλλους μισούς ζητήθηκε να αποφεύγουν τα φιστίκια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έγκαιρη εισαγωγή των φιστικιών στη διατροφή μείωσε τον κίνδυνο αλλεργίας στην ηλικία των 5 ετών κατά 81%.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν και τις δύο ομάδες από την ηλικία των 6 ετών έως τα 12 ή και παραπάνω. Εκείνη την περίοδο, τα παιδιά μπορούσαν να επιλέξουν να τρώνε φιστίκια σε όποια ποσότητα και συχνότητα ήθελαν. Διαπίστωσαν ότι το 15,4% των συμμετεχόντων από την ομάδα αποφυγής φιστικιών στην πρώιμη παιδική ηλικία και το 4,4% από την ομάδα κατανάλωσης φιστικιών στην πρώιμη παιδική ηλικία είχαν αλλεργία στα φιστίκια σε ηλικία 12 ετών και άνω.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τακτική, πρώιμη κατανάλωση φιστικιών μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια στην εφηβεία κατά 71% σε σύγκριση με την πρώιμη αποφυγή των φιστικιών.

Η ομάδα μελέτης LEAP-Trio εξέτασε τους εφήβους για αλλεργία στα φιστίκια κυρίως μέσω μιας διατροφικής πρόκλησης. Αυτό περιλάμβανε τη σταδιακή αύξηση των ποσοτήτων φιστικιών στους συμμετέχοντες σε ένα προσεκτικά ελεγχόμενο περιβάλλον για να καθοριστεί εάν θα μπορούσαν να καταναλώσουν με ασφάλεια τουλάχιστον 5 γραμμάρια φιστίκια, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 20 φιστίκια.

Η ομάδα της μελέτης εξέτασε επίσης τους συμμετέχοντες σχετικά με τα πρόσφατα πρότυπα κατανάλωσης φιστικιών και επαλήθευσε τις αυτοαναφορές μέσω μετρήσεων της σκόνης από τα κρεβάτια των συμμετεχόντων, μια τεχνική που είχε προηγουμένως επικυρωθεί από τους ερευνητές του LEAP.

Η θέση των επιστημόνων

Ο καθηγητής George Du Toit, επικεφαλής ερευνητής από το King’s College του Λονδίνου είπε: «Πρόκειται για μια ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματική παρέμβαση που μπορεί να εφαρμοστεί ήδη από την ηλικία των 4 μηνών. Το βρέφος πρέπει να είναι αναπτυξιακά έτοιμο να ξεκινήσει τον απογαλακτισμό και τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να εισάγονται ως μαλακός πολτός ή ως βάση από φιστίκια».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αν και οι συμμετέχοντες στην ομάδα κατανάλωσης φιστικιών LEAP έτρωγαν περισσότερα κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας από τους άλλους συμμετέχοντες συνολικά, η συχνότητα και η ποσότητα των φιστικιών που καταναλώνονταν διέφεραν ευρέως και στις δύο ομάδες και περιλάμβαναν περιόδους μη κατανάλωσης φιστικιών.

Αυτό δείχνει ότι η προστατευτική επίδραση της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών διαρκεί χωρίς την ανάγκη να καταναλώνουμε με συνέπεια τέτοια προϊόντα καθ’ όλη την παιδική ηλικία και την πρώιμη εφηβεία.

Ο καθηγητής Lack, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της υπηρεσίας Παιδικών Αλλεργιών στο Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, κατέληξε: «Η πρώιμη κατανάλωση φιστικιών θα αποτρέψει περισσότερα από 100.000 νέα περιστατικά αλλεργίας στα φιστίκια κάθε χρόνο παγκοσμίως».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top