Αυτές οι έγκυες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για πρόωρο τοκετό

έγκυες

Οι διαφορές στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού σε έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι δείκτης για πρόωρο τοκετό, διαπιστώνουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη.

Πιο αναλυτικά, μια ομάδα μαιευτήρων, γυναικολόγων και αναλυτών δεδομένων από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στην WHOOP Inc., βρήκε στοιχεία ότι τα όργανα παρακολούθησης καρδιακού παλμού στον καρπό θα μπορούσαν να προβλέψουν έναν πρόωρο τοκετό.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, οι έγκυες εθελόντριες γυναίκες φορούσαν συσκευές WHOOP πριν από τον τοκετό.

Μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού στην εγκυμοσύνη

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι μετά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες εμφανίζουν μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, που ορίζεται ως διακυμάνσεις στο χρονικό διάστημα μεταξύ των καρδιακών παλμών.

Αυτή η μεταβλητότητα μειώνεται καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, μέχρι περίπου τις 33 εβδομάδες. Σε εκείνο το σημείο, η μεταβλητότητα αρχίζει να αυξάνεται σταθερά μέχρι τον τοκετό.

Για αυτήν τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε εάν οι ίδιες αλλαγές στη μεταβλητότητα συμβαίνουν σε γυναίκες που παρουσιάζουν πρόωρους τοκετούς.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για να το μάθουν, στράφηκαν στο WHOOP, μιας εταιρεία κατασκευαστής αισθητήρων καρπού που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, σημειώνοντας ότι μια μικρή μελέτη που έγινε προηγουμένως με ερευνητές της WHOOP είχε δείξει ότι η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού σε έγκυες γυναίκες.

Στη νέα μελέτη, 241 έγκυες γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων που ζουν σε 15 χώρες συμφώνησαν να φορούν τη συσκευή τους μήνες πριν από τον τοκετό τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού για τις γυναίκες που γέννησαν κατά ή κοντά στην ημερομηνία τοκετού αντιστοιχούσε με προηγούμενα ευρήματα. Πιο αναλυτικά, η μεταβλητότητα μειώθηκε μέχρι περίπου επτά εβδομάδες πριν από τον τοκετό.

Αλλά τα πράγματα ήταν σημαντικά διαφορετικά για εκείνες τις γυναίκες που γέννησαν πρόωρα -τα πρότυπα μεταβλητότητας ήταν πολύ λιγότερο συνεπή. Και η μεταβλητότητα άρχισε επίσης να επιδεικνύει μια σταθερή αύξηση περίπου επτά εβδομάδες πριν από τον τοκετό, η οποία, στις περιπτώσεις τους, ήταν πολύ πριν από τις ημερομηνίες τοκετού τους.

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι οι συσκευές παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού θα μπορούσαν να γίνουν ένα νέο εργαλείο για χρήση από τους μαιευτήρες στην παρακολούθηση των ασθενών τους.

Τέτοιες συσκευές, σημειώνουν, μπορεί όχι μόνο να επιτρέπουν καλύτερη πρόβλεψη των ημερομηνιών τοκετού, αλλά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην εφαρμογή θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για να παρατείνουν τις εγκυμοσύνες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top