Εκρήξεις θυμού: 8 τρόποι για να ξεθυμάνει το παιδί

εκρήξεις θυμού

Οι εκρήξεις θυμού είναι φυσιολογικές! Το να αφήνετε το παιδί να εκφράζει ελεύθερα τον θυμό του, εφόσον δεν ξεπερνάει κάποια όρια και δεν καταφεύγει στη βία, θα βοηθήσει εσάς και αυτό.

Όταν τα παιδιά μας είναι χαμογελαστά και χαρούμενα και δεν βρίσκονται στο πάτωμα κλωτσώντας και ουρλιάζοντας, νιώθουμε «καλοί γονείς». Ωστόσο, οι εκρήξεις θυμού του παιδιού αφορούν τη συναισθηματική του υγεία και σε πολλές περιπτώσεις, όταν τα αφήνετε να εκτονωθούν, του κάνουν καλό!

Τι είναι οι εκρήξεις θυμού; (tantrums)

Όπως αναφέρει η Μαρία Γιαννοπούλου, ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc, ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου «Πρόκειται για έντονο θυμό του παιδιού, την οποία δυσκολεύονται οι γονείς να αντιμετωπίσουν. Η έντονη αντίδραση του παιδιού πυροδοτείται από την αδυναμία του να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και τα αρνητικά συναισθήματα που το κατακλύζουν. Για τα παιδιά μάλιστα που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη το λόγο τους, είναι ακόμη πιο δύσκολη η διαδικασία επεξεργασίας όσων συμβαίνουν.

Σε μεγάλο ποσοστό η εμφάνιση των tantrum έχει να κάνει με τη σύνδεση που υπάρχει με τον γονέα, το δεσμό του με το παιδί, και τη διάθεση του να ακούσει, να συνεργαστεί και να ασχοληθεί να βρει τον λόγο της εκάστοτε αντίδρασης του παιδιού, και όχι απλώς να σταματήσει το tantrum ή να αποφύγει την εκάστοτε αφορμή του ξεσπάσματος.»

1 Αφήστε το να κλάψει

Όταν κλαίει ένα παιδί και κυλούν δάκρυα, αυτά περιέχουν κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Όταν φωνάζει, απελευθερώνει κυριολεκτικά το άγχος από το σώμα του. Τα δάκρυα έχουν επίσης βρεθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη συναισθηματική ευεξία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα αγαπημένο πρόσωπο για να υποστήριξη.

2 Οι εκρήξεις θυμού βοηθούν το παιδί να μάθει

Πολλά παιδιά θυμώνουν με κάτι που δεν κάνουν καλά. Εκφράζοντας όμως την απογοήτευσή τους ελεύθερα, τα βοηθά να προσπαθήσουν περισσότερο. Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή να ακούσει, υπάρχει συνήθως ένα συναισθηματικό ζήτημα που το εμποδίζει. Μετά το ξέσπασμα είναι ήρεμο και πιο συγκεντρωμένο και αυτό μπορεί να το βοηθήσει να μάθει.

3 Κοιμάται καλύτερα όταν απελευθερώνει το θυμό του

Το να αφήνετε το παιδί σας να εκφράζει και να διαχειρίζεται το θυμό του θα το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα. Όταν προσπαθείτε να αποφύγετε το θυμό του αυτό οδηγεί σε προβλήματα ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συναισθήματα ενός παιδιού βγαίνουν στην επιφάνεια όταν ο εγκέφαλός του είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα παιδιά ξυπνούν επειδή νιώθουν στρες ή προσπαθούν να επεξεργαστούν κάτι που συμβαίνει στην καθημερινότητά τους.

4 Το «όχι» του βάζει όρια, και ας κλαίει

Αν αποφεύγετε να λέτε «όχι» επειδή δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε το θυμό του τότε το παιδί δεν μαθαίνει που ξεκινούν ή που τελειώνουν τα όριά του. Οι πιθανότητες να εκραγεί το παιδί σας επειδή είπατε «όχι» είναι πολλές αλλά αυτή η λέξη θέτει στο παιδί σας σαφή όρια σχετικά με την αποδεκτή και την μη αποδεκτή συμπεριφορά. Μπορείτε να παραμένετε σταθεροί στα όριά σας, λέγοντας «όχι» προσφέροντας ταυτόχρονα αγάπη και αγκαλιές.

5 Οι εκρήξεις θυμού δείχνουν ανάγκη για αγκαλιά

Τα παιδιά όταν κλαίνε εκφράζουν πώς αισθάνονται πραγματικά. Και η έκρηξη σχετικά με το μπισκότο που δεν του δώσατε είναι απλώς ένα πρόσχημα για την αγάπη και την αγκαλιά που πραγματικά χρειάζονται.

6 Ο θυμός σας φέρνει πιο κοντά

Αφήστε το θυμωμένο παιδί να ξεπεράσει το θυμό και τα αρνητικά του συναισθήματα χωρίς να προσπαθήσετε να τον σταματήσετε ή να το «διορθώσετε». Μην μιλάτε πάρα πολύ, αλλά πείτε λίγα και καθησυχαστικά λόγια και αγκαλιάστε το. Το παιδί θα νιώσει πιο κοντά σας μετά.

7 Οι εκρήξεις θυμού συμβάλλουν στη συμπεριφορά του παιδιού

Κάποιες φορές τα παιδιά εκφράζονται και με άλλους τρόπους, όπως με επιθετικότητα, το να αρνούνται να συνεργαστούν, όπως π.χ. να ντυθούν ή να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Αυτά είναι όλα σημάδια ότι το παιδί σας δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Έτσι, οι εκρήξεις θυμού το βοηθούν να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αλλάξει σταδιακά τη συμπεριφορά του.

8 Η έκφραση των συναισθημάτων είναι υγεία

Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει κλαίει λιγότερο. Ουσιαστικά ωριμάζει και μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, μαθαίνει να «ταιριάζει» σε μια κοινωνία που δεν δέχεται τη συναισθηματική έκφραση. Είναι δύσκολο για τους ενήλικες να νιώσουν ασφαλείς και να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους. Γι΄ αυτό αφήστε το παιδί σας να ζήσει την παιδικότητά του, αφήστε το να απελευθερώνει το θυμό του, είναι υγιές.

Αφήστε το παιδί να εκτονωθεί και μην ακούτε αυτές τις συμβουλές

  • Αγνόησέ το εντελώς.
  • Της ηλικίας είναι, θα περάσει.
  • Αν δεν το τιμωρήσεις, θα σε κάνει ό,τι θέλει.
  • Ε αφού το θέλει τόσο, δώστου το, να ησυχάσουμε.
  • Πείσματα κάνει, για να περάσει το δικό του.
Scroll to Top