Παιδί: Οι 5 παράγοντες που διασφαλίζουν την σωστή ανάπτυξη και ευημερία ενός βρέφους

παράγοντες ανάπτυξης

Υπάρχουν βασικοί παράγοντες που χρειάζεται κάθε παιδί για να έχει τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν υγιή και καλά λειτουργικό άνθρωπο.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η καλή διατροφή, με μητρικό γάλα αν είναι δυνατόν. Το μωρό θα χρειαστεί διέγερση, πολλή προσοχή, αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις, έκθεση στη γλώσσα και ενδιαφέροντα ερεθίσματα. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ζείτε σε ένα μέρος όπου δεν χρειάζεται να ανησυχείτε συνεχώς για την ασφάλεια τη δική σας και του μωρού σας. Τέλος, πρέπει να βοηθήσετε το μωρό να μάθει να αυτορυθμίζεται, διαδικασία στην οποία περιλαμβάνεται η ανάπτυξη τακτικών κιρκάδιων ρυθμών και ύπνου.

Εν ολίγοις, εστιάστε στο “Thrive 5”, πέντε προϋποθέσεις για να διασφαλίσετε ότι ένα βρέφος στο πρώτο έτος της ζωής του έχει αυτά που χρειάζεται για υγιή ανάπτυξη. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν περιβαλλοντική διέγερση, διατροφή, ασφάλεια, θετική φροντίδα και τακτικούς κιρκάδιους ρυθμούς και ύπνο.

Γιατί το Thrive 5 πρέπει να γίνει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία

Είναι μια απλή ιδέα, στην οποία όμως δεν έχει ακόμη δοθεί προτεραιότητα για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι ερευνητές δεν είχαν παράσχει εμπειρικά δεδομένα για να υποστηρίξουν ότι το Thrive 5 είναι προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, η Deanna Barch και η Joan Luby υποστηρίζουν ότι το “Thrive Factor” είναι βασικό στοιχείο ενός υγιούς ανθρώπινου εγκεφάλου, συμπεριφορικής και γνωστικής ανάπτυξης.

«Όταν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα βασικά στηρίγματα, ακόμη και μπροστά σε δυσμενή περιβάλλοντα, ενισχύεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου, η γνωστική τους ικανότητα (μέτρα του IQ) και η κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη», δήλωσε η Δρ. Luby, καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Samuel and Mae S. Ludwig.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη μεμονωμένων παραγόντων ανάπτυξης, όπως η ενθάρρυνση του θηλασμού για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης γενικά, αλλά αυτή η νέα μελέτη εξετάζει αρκετούς βασικούς παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και δείχνει τη σχέση τους με τα αποτελέσματα στην ηλικία των 3 ετών.

«Η καινοτομία εδώ είναι να τα συνδυάζουμε όλα και να τα θεωρούμε ως έναν αστερισμό πραγμάτων που είναι απαραίτητα και σημαντικά για να μπορέσει ένα παιδί να ευδοκιμήσει», δήλωσε η Δρ. Barch, αναπληρώτρια κοσμήτορας και καθηγήτρια ψυχολογίας και επιστημών του εγκεφάλου.

Η μελέτη αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας του WashU για το πώς οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες στην πρώιμη ανάπτυξη επηρεάζουν τις βιολογικές διαδικασίες και αλλάζουν τον εγκέφαλο. Και είναι μέρος μιας αλλαγής στη θεώρηση στον τομέα της παιδικής ανάπτυξης, καθώς οι επιστήμονες έχουν μάθει ότι μεγάλο μέρος της υγείας μας δεν είναι μόνο γενετικά προκαθορισμένη, αλλά επηρεάζεται δυναμικά από το ψυχοκοινωνικό περιβάλλον.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ταχεία ανάπτυξη κατά τη γέννηση και οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν αυτή την εξέλιξη.

Τι αξιολόγησε η μελέτη

Η μελέτη 232 βρεφών και των μητέρων τους εξέτασε θετικούς παράγοντες στο περιβάλλον κατά την εμβρυϊκή περίοδο και τον πρώτο χρόνο της ζωής που ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ελαχιστοποιούν τις αρνητικές συμπεριφορές και αυξάνουν τα γνωστικά αποτελέσματα.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σε δείκτες κοινωνικών μειονεκτημάτων που ξεκινούσαν από τη μήτρα. Υπολογίστηκαν επίσης οι βαθμολογίες του παράγοντα T (Thrive) στην πρώιμη ζωή. Καθώς τα βρέφη πλησίαζαν την ηλικία των 3 ετών, επαναξιολογήθηκαν για κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη μαζί με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας για τη σάρωση της δομής του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα ότι το T-Factor είναι ισχυρό: Ακόμη και τα βρέφη που προέρχονται από αντίξοες συνθήκες και υπόβαθρα με χαμηλό πόρους μπορούν να έχουν υγιή ανάπτυξη εάν λάβουν το Thrive 5.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πάροχοι πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας θα πρέπει να ενημερώνονται για τη σημασία της εστίασης σε στοιχεία του T-Factor και πώς αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά πλεονεκτήματα τόσο για το παιδί όσο και για την κοινωνία.

Μπορεί να φαίνεται προφανές σε οποιονδήποτε ότι ένα μωρό χρειάζεται φροντίδα, ύπνο, τροφή, διέγερση και ασφάλεια, αλλά «κανείς δεν έχει επικεντρωθεί ή έχει δώσει προτεραιότητα στη σημασία του κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής για να βελτιώσει τα κρίσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα», είπε η Δρ. Luby και πρόσθεσε:

«Το Thrive Factor παρέχει μια σταθερή βάση για υγιή ανάπτυξη. Έχει υποτιμηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη πόσο εύπλαστος είναι ο εγκέφαλος».

Παρεμβάσεις για την καλύτερη ανάπτυξη των βρεφών

Με τη σειρά της, η Δρ. Barch είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία παρεμβάσεων για δοκιμή σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Ένα άλλο πλεονέκτημα του T-Factor είναι ότι είναι εξαιρετικά εφικτό να μοιραστεί και να προωθηθεί σε μεγάλους πληθυσμούς.

Οι παρεμβάσεις πιθανότατα θα λάβουν τη μορφή πολλαπλών συνεδριών με γονείς για να εκπαιδευτούν και να καθοδηγηθούν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο παροχής κάθε παράγοντα ανάπτυξης. Αλλά αυτό θα είναι μόνο η αρχή, καθώς οι γονείς χρειάζονται πόρους για να παρέχουν παράγοντες ευημερίας.

Αν και το T-Factor μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν τις αντίξοες συνθήκες, η Δρ. Barch τόνισε την ανάγκη κατανόησης του πόσο δύσκολες μπορεί να είναι αυτές οι δυσμενείς συνθήκες για έναν νέο γονέα. «Αν δεν έχετε υποφέρει ποτέ από οικονομικές αντιξοότητες, δεν καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη κάνει τη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι γονείς δυσκολεύονται να παράσχουν στα βρέφη συνθήκες για να ευδοκιμήσουν επειδή μπορεί να χρειαστεί να υποστηρίξουν πολλά άτομα στο νοικοκυριό τους, μπορεί να μην έχουν επαρκή αριθμό δωματίων για να εξασφαλίσουν την ευκολότερη εκπαίδευση του παιδιού στον ύπνο, μπορεί να πρέπει να κάνουν πολλές δουλειές και να μην μπορούν να φύγουν για να θηλάσουν και να ζουν σε επισφαλείς γειτονιές που τους κρατούν σε συνεχή επαγρύπνηση.

Αν και η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τους φροντιστές, θα χρειαστούν παρεμβάσεις δημόσιας πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι οι γονείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλους τους Παράγοντες Ανάπτυξης, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση και επαρκές εισόδημα για την υποστήριξη ακόμη και αυτών των βασικών αναγκών των αναπτυσσόμενων βρεφών.

«Πρέπει να το κάνουμε έτσι ώστε οι οικογένειες να μπορούν να έχουν τους απαραίτητους πόρους για να παρέχουν αυτά τα βασικά πράγματα στα παιδιά γιατί θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους», κατέληξε η ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top