Τρεις μαμάδες με μονοαμνιακή κύηση περιγράφουν την σπάνια, υψηλού κινδύνου πάθηση

μονοαμνιακή κύηση

Η Σάμερ Μόρισον, μητέρα τριών παιδιών από τη Βόρεια Καρολίνα, πέρασε αρκετές εβδομάδες σε μια μονάδα μητρότητας υψηλού κινδύνου για μια σπάνια πάθηση γνωστή ως μονοαμνιακή κύηση, όταν έμαθε ότι μια άλλη μητέρα με την ίδια πάθηση είχε μόλις εισαχθεί στο νοσοκομείο.

«Θυμάμαι ότι είπα στη νοσοκόμα μου να της δώσει ένα σημείωμα. Της έδωσα τον αριθμό μου για να μου στείλει μήνυμα και προσπάθησα να της δώσω μερικές συμβουλές και πράγματα που έκανα, γιατί ήξερα ήδη κάποια πράγματα», » είπε η Μόρισον στο «Good Morning America» και πρόσθεσε:

«Ήταν ωραίο που ήξερα ότι μια άλλη μαμά που έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνω κι εγώ είχε μόλις εμφανιστεί».

Αποδέκτης του σημειώματος της Μόρισον ήταν Κίρα Ντέιβις, η οποία είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για την μονοαμνιακή κύηση όταν διαγνώστηκε με αυτή στο πρώτο τρίμηνο.

Φωτογραφία: Σάμερ Μίλερ

Η Ντέιβις είπε ότι δεν ήξερε από πού να αρχίσει με τις ερωτήσεις της προς τον Μόρισον. «Μόλις διάβασα το σημείωμά της, άρχισα να σκέφτομαι, δεν ξέρω καν από πού να ξεκινήσω. Δεν ξέρω καν τι να τη ρωτήσω». Δεν ήθελα να την κατακλύσω με όλες τις ερωτήσεις μου, γιατί ήμουν κι εγώ συγκλονισμένη επίσης», είπε η Ντέιβις.

Τι είναι η μονοαμνιακή κύηση

Η μονοαμνιακή κύηση συμβαίνει σε λιγότερο από το 0,1% όλων των κυήσεων, σύμφωνα με το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Μια μονοαμνιακή κύηση συμβαίνει όταν πανομοιότυπα δίδυμα από ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα και το ίδιο αμνιακό σάκο.

Η πάθηση απαιτεί σχεδόν συνεχή παρακολούθηση, επειδή μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής του ομφάλιου λώρου, κάτι που θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο για τα δίδυμα. Λόγω της ανάγκης στενής παρακολούθησης, οι μητέρες που έχουν μονοαμνιακή κύηση α συνήθως εισάγονται στο νοσοκομείο κοντά στο τέλος του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Η Ντέιβις είπε ότι αισθάνθηκε πάρα πολύ άνετα  όταν γνώρισε τον Μόρισον στη μαιευτική μονάδα υψηλού κινδύνου και γνωρίζοντας ότι περνούσε το ίδιο πράγμα. Λίγες εβδομάδες μετά την παραμονή της στο νοσοκομείο, η Ντέιβις είπε ότι της χτύπησε την πόρτα μια άλλη μαμά, η Βακόγια Μίλερ, η οποία μόλις είχε εισαχθεί στη μονάδα με την ίδια πάθηση.

Η Κίρα Ντέιβις

Η Μίλερ είπε ότι έμαθε από μια νοσοκόμα ότι η Ντέιβις είχε επίσης μονοαμνιακή κύηση και επικοινώνησε μαζί της έχοντας «ένα εκατομμύριο ερωτήσεις». Ρωτούσε συνεχώς τις νοσοκόμες: «πιστεύετε ότι θα την πειράξει αν πάω εκεί και της μιλήσω;» είπε η Μίλερ. «Ήμουν κυριολεκτικά τόσο νευρική, αλλά μετά πήγα εκεί και αρχίσαμε να μιλάμε».

Η Μίλερ θα γινόταν για πρώτη φορά μητέρα, σε μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου. Τόσο η Ντέιβις όσο και η Μόρισον είχαν μεγαλύτερες κόρες τις οποίες προσπαθούσαν να φροντίσουν επαρκώς όσο καιρό νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.

Φωτογραφία: Βακόγια Μίλερ

Η μονοαμνιακή κύηση είναι τόσο σπάνια που συμβαίνει σε περίπου 1 στις 8.000 εγκυμοσύνες, σύμφωνα με τον Δρ. Μάικλ Τζόουνς, γυναικολόγο στο Atrium Health Women’s Care, ο οποίος κούραρε και τις τρεις γυναίκες.

Ο Τζόουνς είπε στο «GMA» ότι στην 37χρονη καριέρα του ως πιστοποιημένος γυναικολόγος, δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει μονοαμνιακή εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια, μέσα σε λίγους μήνες, ήρθε αντιμέτωπος με τρεις ασθενείς με την πάθηση: τη Μόρισον, τη Ντέιβις και τη Μίλερ.

Χαρούμενα και υγιή τα μωρά από τη μονοαμνιακές κυήσεις

Ο Τζόουνς ήταν επίσης παρών και στους τρεις τοκετούς με καισαρική τομή, που οδήγησαν σε έξι υγιή δίδυμα κορίτσια.

«Γεννήθηκαν όλα μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες διαφορά το ένα με το άλλο», είπε ο Τζόουνς, προσθέτοντας ότι ο ομφάλιος λώρος των μωρών ήταν τυλιγμένος σαν «κοτσίδες μαλλιών» κατά τον τοκετό. «Κινούνται τόσο πολύ που υπήρξαν περίπου 20 ή 30 ανατροπές».

Η Μόρισον γέννησε τις δίδυμες κόρες της, που ονομάστηκαν Άντα και Ίβη, στις 20 Ιουλίου 2022. Τα δίδυμα, που ζύγιζαν περίπου 4 κιλά το καθένα κατά τη γέννηση, πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Η Ντέιβις γέννησε τα δίδυμα Ρέμι και Ρέιν στις 19 Αυγούστου 2022 και για έξι εβδομάδες βρίσκονταν στη ΜΕΘ.

Η Μίλερ γέννησε τις δίδυμες κόρες της περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2022. Τα δίδυμα, η Ρέιλι και η Σέιορ, γεννήθηκαν με βάρος περίπου 4 κιλά η καθεμία και πέρασαν 29 ημέρες στη ΜΕΘ.

Στους μήνες από τότε που έχουν επιστρέψει στο σπίτι από το νοσοκομείο, οι τρεις μαμάδες έμειναν σε επαφή, δέθηκαν από τη σπάνια κατάσταση εγκυμοσύνης που υπέμειναν μαζί και βοηθούν η μία την άλλη να μεγαλώσει τα δίδυμα.

Νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, τα έξι κορίτσια και οι μαμάδες τους ενώθηκαν ξανά με τον Τζόουνς, ο οποίος περιέγραψε την επανένωση ως μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της σχεδόν τριών δεκαετιών καριέρας του.

Φωτογραφία: Atrium Health

«Περάσαμε πολύ χρόνο μαζί», είπε ο Τζόουνς. «Η φωτογραφία όλων τους στην αγκαλιά μου, νομίζω ότι είναι πιο η αγαπημένη μου φωτογραφία όλων των εποχών. Με κάνει να κλαίω σχεδόν κάθε φορά. Είναι απολύτως ξεχωριστή».

Όλο Υγεία

Scroll to Top