Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι ο φίλος σας είναι ενεργειακό βαμπίρ – Ακόμα κι αν είστε κολλητοί

ενεργειακό βαμπίρ

Βλέπετε το όνομα του φίλου σας να εμφανίζεται στο τηλέφωνό σας, αλλά αποφεύγετε να το σηκώσετε. Ξέρετε από τις τελευταίες έξι φορές που μιλήσατε ότι απλώς θα μιλήσει για ένα νέο άτομο με το οποίο βγαίνει ή θα μιλά όλη την ώρα για το αφεντικό του.

Σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει μια ερώτηση για τη ζωή σας, ή αν το κάνει, αναπόφευκτα θα αλλάξει τη συζήτηση για να γυρίσει πίσω στον εαυτό του. Αυτός ο τύπος φίλου, που αναφέρεται εύστοχα ως «ενεργειακό βαμπίρ», εξαντλεί τους εσωτερικούς πόρους ενός ατόμου, δήλωσε στο Business Insider η ψυχολόγος Τζιλ Γουέμπερ.

Αν και δεν υπάρχει τέλεια σχέση και ένας φίλος μπορεί κάποτε να χρειάζεται περισσότερα από εσάς εάν περνάει μια δύσκολη στιγμή, ένα ενεργειακό βαμπίρ δεν φαίνεται να ξεπερνά ποτέ έναν χωρισμό ή μια κακή δουλειά. Ακόμα κι όταν τα πράγματα είναι καλά στη ζωή τους, εξακολουθούν να μην ξέρουν πώς να ανακατευθύνουν την προσοχή τους σε εσάς.

«Είναι άνθρωποι που παίρνουν και δεν δίνουν, ή γεμίζουν τον χώρο με στοιχεία που είναι πραγματικά τοξικά ή αρνητικά ή επικριτικά», είπε η Γουέμπερ.

Δεν είναι πάντα εύκολο να παρατηρήσετε – ή να παραδεχτείτε – ότι ένας φίλος είναι βαθιά δυσάρεστος, ειδικά όταν ο δρόμος προς το επόμενο βήμα δεν είναι ξεκάθαρος. Η ειδικός μοιράστηκε μερικά βασικά σημάδια ότι ο φίλος σας θα μπορούσε να είναι ενεργειακό βαμπίρ -και τι να κάνετε εάν δεν είστε έτοιμοι να το παρατήσετε.

5 στοιχεία ότι ο φίλος σας είναι ενεργειακό βαμπίρ

  1. Σπάνια νιώθετε καλά αφού μιλάτε
  2. Σας αντιμετωπίζει σαν κάδο σκουπιδιών για τα συναισθήματά του
  3. Γενικά στερείται αυτογνωσίας
  4. Βιώνει συχνά το δράμα στη ζωή του
  5. Συχνά δεν αποδέχεται εύκολα τις απαντήσεις σας

1. Σπάνια νιώθετε καλά αφού μιλάτε

Η Γουέμπερ είπε ότι ένα από τα πιο άμεσα σημάδια σοβαρής ανισορροπίας σε μια σχέση είναι το πώς νιώθεις μετά από παρέα ή συνομιλία στο τηλέφωνο.

«Φεύγεις νιώθοντας χειρότερα ή λιγότερο ενεργητικός, ή κάτι σε ενοχλεί. Αρνητικά συναισθήματα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης», εξηγεί η ψυχολόγος Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε μακροπρόθεσμες αλλαγές στην ψυχική σας υγεία εξαιτίας του ότι περνάτε τόσο πολύ χρόνο μαζί.

Η Γουέμπερ είπε ότι, αντίθετα, σε μια αμοιβαία ανταποδοτική σχέση, «συνήθως φεύγεις νιώθοντας αποκατεστημένος, σαν το βήμα σου να είναι πιο ανάλαφρο», ακόμα κι αν είχες μια σοβαρή ή δύσκολη συζήτηση.

2. Σας αντιμετωπίζει σαν κάδο σκουπιδιών για τα συναισθήματά του

Ενώ η λέξη «βαμπίρ» μπορεί να φέρνει στο νου την εικόνα ενός φίλου που σας ρουφάει τη ζωή, η Γουέμπερ είπε ότι τα ενεργειακά βαμπίρ σας αποστραγγίζουν κάνοντας το αντίθετο και βομβαρδίζοντάς σας με «φασαρίες».

«Νιώθεις σαν να είσαι υποδοχέας συναισθημάτων», εξηγεί η ειδικός. Ενώ τα στυλ φιλίας-επικοινωνίας μπορεί να διαφέρουν όταν ένα άτομο μοιράζεται γενικά περισσότερα από το άλλο, ένα ενεργειακό βαμπίρ δεν θα το προσέξει εάν έχετε δικά σας προβλήματα ή δεν είχατε χρόνος να μιλήσετε.

3. Γενικά στερείται αυτογνωσίας

Η Γουέμπερ λέει ότι συχνά, τα ενεργειακά βαμπίρ δεν συνειδητοποιούν πώς η συναισθηματικά ανώριμη συμπεριφορά τους επηρεάζει τις σχέσεις τους.

«Ακόμα και το να μιλάς επανειλημμένα με τον φίλο σου με αυτόν τον συναισθηματικό τρόπο. Αυτή η έλλειψη αυτογνωσίας συνήθως μεταφράζεται στο εργασιακό τους περιβάλλον, στις οικογενειακές του σχέσεις, σε ρομαντικές σχέσεις», εξηγεί. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν εμφανίζονται ούτε για τους άλλους φίλους τους.

4. Βιώνουν συχνά το δράμα στη ζωή τους

Η έλλειψη αυτογνωσίας ενός ενεργειακού βαμπίρ μπορεί επίσης να δημιουργήσει το δράμα για το οποίο διαμαρτύρονται, σύμφωνα με τη Γουέμπερ. Μπορεί να ξεφορτώσουν όλα τα προβλήματά τους σε έναν νέο σύντροφο, οδηγώντας τελικά σε χωρισμό. Ή μπορεί να βλέπουν μόνο τη δική τους πλευρά των πραγμάτων στη δουλειά, συμβάλλοντας στη συνεχή ένταση με τους συναδέλφους τους.

«Γι’ αυτό ο κατάλογος με το τι συμβαίνει φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ, λόγω αυτής της έλλειψης αντίληψης για το πώς ενεργούν με τρόπους που αυτοκαταστρέφονται ή τους σαμποτάρουν», επεσήμανε η ψυχολόγος.

5. Συχνά δεν δέχονται καλά την ανατροφοδότηση

Αν θέλατε να πείτε στο ενεργειακό βαμπίρ της ζωή σας πώς νιώθετε αλλά διστάσατε, η Γουέμπερ λέει ότι το ένστικτο να συγκρατηθείτε δεν είναι αβάσιμο.

«Συνήθως οι άνθρωποι με πολύ λίγη διορατικότητα δεν ανταποκρίνονται καλά όταν υπάρχει αντίλογος. Πραγματικά δυσκολεύονται να λάβουν αυτές τις πληροφορίες, είναι πολύ αμυντικοί, θα ανατρέψουν τα πράγματα εναντίον σας», τονίζει και σημειώνει ότι η κατάσταση μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την ανεχτείτε.

Μια επιλογή είναι να θέσετε κατάλληλα όρια, όπως πόσο χρόνο αφιερώνετε στο τηλέφωνο μαζί τους. Εάν αισθάνεστε άνετα να είστε ανοιχτοί σχετικά με τη συλλογιστική σας, μπορείτε να πείτε κάτι όπως, «παρατηρώ ότι μετά τις δύο προηγούμενες συζητήσεις μας ένιωσα πραγματικά εξαντλημένος, οπότε νομίζω ότι θα πρέπει να φύγω από αυτό».

Μερικές φορές, ένας φίλος μπορεί να περνάει από μια δύσκολη κατάσταση και να μην συνειδητοποιεί ότι έχει μονοπωλήσει τη συζήτηση. Αλλά αν το έχετε δοκιμάσει και δεν πήγε καλά, ή εάν συνειδητοποιήσετε ότι ο φίλος σας ήταν πάντα έτσι, μπορεί να είναι απλώς ένα σημάδι ότι έχετε ξεπεράσει τη φιλία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top