Απιστία: 10 ερωτήσεις που μπορεί να προβλέψουν αν ο σύντροφος σας θα σας απατήσει

απιστία

Μία πρόσφατη έρευνα, ανέπτυξε μια μέθοδο που θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε εάν ο/η σύντροφος έχει ροπή προς την απιστία.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό περιοδικό Social Sciences περιέχει μια κλίμακα 10 ερωτήσεων που επιχειρεί να προβλέψει την «κλίση ενός ατόμου προς την απιστία». Όχι μόνο η κλίμακα αυτή στοχεύει να προβλέψει ποιος είναι πιθανό να απατήσει τον σύντροφό του, αλλά παρέχει στους ψυχολόγους ένα πολύτιμο εργαλείο για να αποτρέψουν την παραβίαση της εμπιστοσύνης και την απιστία προτού συμβεί.

Ανοιχτός γάμος μετά από 10 χρόνια μονογαμίας: 4 συμβουλές για την πολυσυντροφικότητα

«Η συζυγική απιστία είναι μια από τις πιο αναφερόμενες αιτίες διαζυγίου και ένας από τους πιο συχνά λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια αναζητούν ψυχοθεραπεία», λένε οι συντάκτες της εργασίας, με επικεφαλής την Carmen Lisman του Πανεπιστημίου Alexandru Ioan Cuza του Iasi στη Ρουμανία. «Ταυτόχρονα, είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη ψυχοθεραπεία ζεύγους».

Τα 5 κίνητρα της απιστίας

Για να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν απιστία, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια λίστα με 25 πιθανές δηλώσεις που αντιστοιχούσαν σε ένα από τα ακόλουθα πέντε κίνητρα απιστίας, όπως προσδιορίστηκαν σε προηγούμενη έρευνα:

  1. Σεξουαλικότητα: Η ανάγκη για σεξουαλική ποικιλία ή η αίσθηση ότι κάποιος είναι σεξουαλικά ασυμβίβαστος με τον τρέχοντα σύντροφό του.
  2. Συναισθηματική δυσαρέσκεια: Η έλλειψης οικειότητας, συναισθηματικής σύνδεσης, προσοχής ή πνευματικής διέγερσης στη σχέση κάποιου.
  3. Κοινωνικό πλαίσιο: Αν κάποιος βρίσκεται σε κοινωνικό πλαίσιο ευνοϊκό για απιστία (π.χ. να περνά πολύ χρόνο με συναδέλφους του αντίθετου φύλου ή να έχει σχέση εξ αποστάσεως με τον/τη σύντροφό του).
  4. Στάσεις και κανόνες: Αν κάποιος περιβάλλεται από άτομα που έχουν πιο ανεκτικές στάσεις απέναντι στο σεξ και τις σχέσεις.
  5. Εκδίκηση και/ή εχθρότητα: Μια κατάσταση όπου κάποιος εμπλέκεται σε μια πράξη απιστίας για να τιμωρήσει ή να εκδικηθεί τον σύντροφό του.

Κλίση προς την απιστία: Το ερωτηματολόγιο

Οι ερευνητές στρατολόγησαν δύο δείγματα συμμετεχόντων για να βαθμολογήσουν τα 25 στοιχεία, καθώς και να απαντήσουν σε άλλες ερωτήσεις που σχετίζονται με το θέμα της απιστίας. Χρησιμοποιώντας προηγμένες στατιστικές τεχνικές, προσδιόρισαν τις 10 δηλώσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή και τις χρησιμοποίησαν για να κατασκευάσουν την κλίμακα της «κλίσης προς την απιστία».Ετσι δημιούργησαν ένα χρήσιμο εργαλείο που δείχνει ποιος είναι επιρρεπής στην απιστία.

Τα τελικά στοιχεία, βαθμολογημένα σε μια κλίμακα από το “πολύ διαφωνώ” έως “απόλυτα συμφωνώ”, είναι τα εξής:

  1. Αν ο σύζυγός μου ήταν άπιστος, θα μου φαινόταν φυσικό να έχω εξωσυζυγική σχέση.
  2. Το φλερτ με άλλο άτομο θα με έκανε να νιώσω επιθυμητός.
  3. Η έλλειψη σεξουαλικών σχέσεων με το σύζυγό μου θα ήταν λόγος για να έχω εξωσυζυγική σχέση.
  4. Είναι εύλογο για μένα να έχω σχέση με κάποιον άλλο εκτός από τον σύζυγό μου, αν νιώθω συναισθηματικά δεμένος μαζί του.
  5. Η μακροχρόνια απουσία τουμσυζύγου μου θα με έκανε να συμμετάσχω σε σχέσεις με άλλους ανθρώπους.
  6. Οι συνάδελφοι του αντίθετου φύλου αντιπροσωπεύουν μια πιθανή ευκαιρία για εξωσυζυγική σχέση.
  7. Αν ήξερα ότι ομσύζυγός μου δεν θα το μάθαινε ποτέ, θα μπορούσα να έχω εξωσυζυγική σχέση.
  8. Υπάρχουν προϋποθέσεις που θα ήταν εύλογες για να υπάρξει εξωσυζυγική σχέση.
  9. Η στενή σχέση του συζύγου μου με έναν συνάδελφο του αντίθετου φύλου θα καθιστούσε πιο πιθανό να συνάψω σχέση με κάποιον άλλο.
  10. Το γεγονός ότι άλλοι παντρεμένοι φίλοι είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις με κάνει να πιστεύω ότι μπορεί να μου συμβεί.

«Ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας ήταν να αναπτυχθεί ένα εργαλείο που θα μετρούσε την τάση προς την απιστία των ετεροφυλόφιλων σε συζυγικές σχέσεις με βάση τις πέντε κύριες κατηγορίες κινήτρων απιστίας», λένε οι ερευνητές.

«Το εργαλείο που αναπτύχθηκε, αντιμετωπίζει τη ροπή των ανθρώπων προς την απιστία – δηλαδή την ψυχολογική τους τάση ή την επιρρέπεια να εμπλέκονται σε τέτοιες συμπεριφορές υπό ορισμένες συνθήκες».

Scroll to Top