Συναισθηματική απιστία: Όταν έχετε συναισθήματα για άλλον άνθρωπο – 3 τρόποι να την αντιμετωπίσετε

συναισθηματική απιστία

Η συναισθηματική απιστία μπορεί να είναι η αφορμή για διαμάχη μέσα στη σχέση. Εάν δεν υπήρξε σεξουαλική επαφή αλλά μόνον φλερτ, είναι απιστία; Τι διαχωρίζει τη συναισθηματική απιστία από τις στενές φιλίες; Και, το πιο σημαντικό, τα ζευγάρια μπορούν να την αντιμετωπίσουν;

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις αλλά αν πιστεύετε ότι ο άλλος άνθρωπος σας καταλαβαίνει καλύτερα ή περνάτε μαζί του καλύτερα πιθανότατα να διαπράττετε συναισθηματική απιστία. Υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε και να προχωρήσετε.

Τι είναι η συναισθηματική απιστία;

«Πολύ συχνά πρόκειται για την αυξημένη οικειότητα με κάποιον που δεν είναι ο/η σύντροφός σας και δεν υπάρχει σεξουαλική επαφή. Για παράδειγμα εάν έχετε έρθει «κοντά» με έναν συνάδελφο και του στέλνετε κρυφά μηνύματα από τον/τη σύντροφό σας με τον φόβο μην το μάθει, υπάρχει πιθανότητα η φιλία σας να εξελιχθεί σε συναισθηματική απιστία» λέει η Βίβιαν Γρίβα, ψυχολόγος – οικογενειακή θεραπεύτρια. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να μοιράζεστε μυστικά με τους φίλους σας. Το να έχετε ένα δίκτυο συναισθηματικής υποστήριξης είναι υγιές. Όμως η συναισθηματική απιστία δεν έχει να κάνει τόσο με τη δράση αλλά με τα συναισθήματα και το πώς νιώθετε με τον άλλον άνθρωπο, που δεν είναι ο/η σύντροφός σας.»

Συναισθηματική απιστία: Τι πιστεύουν οι άνδρες και τι οι γυναίκες σύμφωνα με έρευνες

Έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα Αμερικανών ψυχολόγων, με επικεφαλής την Amanda Guitar του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, δείχνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ερμηνεύουν διαφορετικά τη συναισθηματική απιστία στις σχέσεις.

Η μελέτη ζήτησε από περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες να ορίσουν, με δικά τους λόγια, τι σήμαινε για αυτούς η συναισθηματική απιστία. Αυτά είναι τα δύο βασικά ευρήματα από την άσκηση:

  • Για τους άνδρες, η απιστία ορίζεται ως μια κατάσταση όπου ένα άτομο απομακρύνεται συναισθηματικά από την σχέση του ενώ αφιερώνει χρόνο με ένα άλλο άτομο, σε σημείο που η σύντροφός του να αισθάνεται ότι απορρίπτεται ή αγνοείται συναισθηματικά.
  • Για τις γυναίκες, η συναισθηματική απιστία συνίσταται στο να είναι «ερωτευμένες» ή να αφοσιώνονται συναισθηματικά σε κάποιον άλλον.

«Η έμφαση στην πιθανή σεξουαλική δραστηριότητα ως συστατικό της συναισθηματικής απιστίας ήταν ιδιαίτερα εμφανής στους ορισμούς των γυναικών», αναφέρουν οι ερευνητές.

Άλλα θέματα σχετικά με τη συναισθηματική απιστία που διέφεραν μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν:

  • Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν ότι δύο άνθρωποι μπορούν να είναι κοντά και να είναι φίλοι χωρίς να υπάρχει σεξουαλική έλξη.
  • Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τη συναισθηματική απιστία ως έρωτα, ενθουσιασμό ή πλατωνικό έρωτα.
  • Οι γυναίκες  επίσης ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν ότι η συναισθηματική απιστία θα μπορούσε να είναι και σεξουαλική σχέση..

Και τα δύο φύλα συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περιπτώσεις συναισθηματικής απιστίας χωρίς σεξ ή σεξουαλική απιστία χωρίς συναίσθημα.

Γιατί οι άνθρωποι απατούν; Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε!

Πώς να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική απιστία

Εάν υποψιάζεστε ότι ο/η σύντροφός σας εμπλέκεται σε συναισθηματική απιστία, η ψυχολογική έρευνα έχει τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Διατηρήστε ανοιχτή την επικοινωνία σας

Μην πτοείτε από τις δύσκολες συζητήσεις, ακόμα κι αν χρειάζεστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marriage and Family τονίζει ότι το να κρύβετε μυστικά μέσα σε μια σχέση είναι επιζήμιο για την ευημερία της.

Επιπλέον, το να εμπιστευθεί κάποιος έναν άλλον από τον βασικό του σύντροφο μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή διάβρωση της συναισθηματικής οικειότητας μέσα στη σχέση του.

«Οι ειλικρινείς συζητήσεις για προσωπικές ανάγκες, επιθυμίες και προκλήσεις μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική εγγύτητα, μειώνοντας έτσι τον πειρασμό να αναζητήσετε συναισθηματική επιβεβαίωση από ένα άλλο άτομο.» λέει η ψυχολόγος.

2. Αποδεχτείτε ότι η σχέση σας θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου

Καθώς οι σχέσεις προχωρούν, φυσικά υφίστανται αλλαγές και ο αρχικός ρομαντισμός μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, όπως παρατηρείται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology. Η αποτυχία να αποδεχτείτε ότι θα υπάρξουν αλλαγές και μεταβάσεις μπορεί να προκαλέσει πρόβληματα στη σχέση σας.

3. Διεκδικήστε και εκφράστε τις ανάγκες σας

Όταν ερωτεύεστε ή (ξεμυαλίζεστε) ο εγκέφαλός απελευθερώνει χημικές ουσίες που τρελαίνει τον οργανισμό σας! Η ντοπαμίνη ενισχύει τη σεξουαλική διάθεση, ξεγελώντας σας να κάνετε πράγματα που δεν σας χαρακτηρίζουν. «Πολλές φορές η συναισθηματική απιστία είναι αυτό: να τρέφετε συναισθήματα για τον άλλον επειδή από τη σχέση σας δεν παίρνετε αυτό που σας λείπει πραγματικά.» καταλήγει η ψυχολόγος.

Scroll to Top