Ευτυχία και μακροζωία: Γιατρός 102 ετών αποκαλύπτει 3 μυστικά για να είστε χαρούμενοι και υγιείς

Φέτος, η γιατρός δρ Gladys Taylor McGarey, MD, έσβησε 102 κεράκια στην τούρτα της και η εμπειρία της στην ιατρική της δίδαξε πώς να ζήσει μια μακρά, ευτυχισμένη ζωή με νόημα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι, αναφέρει στο βιβλίο της The Well-Lived Life – A 102-Year-Old Doctor’s Six Secrets to Health and Happiness at Every Age, έχουν περιττό άγχος. Αλλά οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι μπορούν να αφήσουν πίσω τους πράγματα ή εμπειρίες που δεν τους εξυπηρετούν πλέον. «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μηρυκάζεις και να κάνεις συνεχώς την ίδια σκέψη. Όταν το κάνετε αυτό βασανίζετε τον εαυτό σας» λέει. Η ίδια δίνει τις δικές της συμβουλές για να είμαστε υγιείς και να ζήσουμε για πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα.

H γιατρός δρ Gladys Taylor McGarey, MD

1. Αφήστε ό,τι σας εξαντλεί την ενέργεια

«Η μαμά μου μας έμαθε έναν εύκολο τρόπο να μη δίνουμε σημασία στα πράγματα που δεν έχουν σημασία. Σήκωνε απαλά το χέρι της μπροστά μας, κρατώντας τα δάχτυλα χαλαρά, με την παλάμη ψηλά. Στη συνέχεια, το κατέβαζε προς τα κάτω και πίσω και έλεγε: “Δεν πειράζει”.

Αυτή η φυσική κίνηση της έδωσε τη δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις χωρίς να τις αφήσει να την επηρεάζουν. Μόλις άφηνε ό,τι δεν λειτουργούσε, επικεντρωνόταν εκ νέου σε ό,τι ήταν σημαντικό για εκείνη και προχωρούσε.

 

 

2. Εξασκηθείτε στο να μην τα «κρατάτε» μέσα σας

Αυτή η άσκηση θα λειτουργήσει καλύτερα αν σηκωθείτε και κινηθείτε. Βάλτε λίγη μουσική και ξεκινήστε να περπατάτε στο σπίτι ή στη γειτονιά σας. Αφήστε το σώμα σας να κινείται χαλαρά και ελεύθερα καθώς περπατάτε. Ίσως χορέψτε κιόλας και σκεφτείτε τα παρακάτω:

  • Εντοπίστε αυτό που σας έχει κολλήσει: Θα μπορούσε να είναι μια επαγγελματική προσπάθεια, ένας τρόπος σκέψης, μια αγανάκτηση και ούτω καθεξής. Νιώστε την αίσθηση του «κολλήματος» σε ολόκληρο το σώμα σας.
  • Φανταστείτε ότι κρατάτε αυτό το κολλημένο πράγμα στο χέρι σας: Μπορεί ακόμη και να νιώσετε ότι η μία γροθιά σφίγγεται. Σφίξτε το χέρι σας.
  • Αφήστε το να φύγει: Ενώ ακόμα κινείστε, απλώστε το χέρι σας μπροστά σας, με την παλάμη προς τα πάνω, με τα δάχτυλα ενωμένα. Στη συνέχεια, ρίξτε το κάτω και πίσω, ανοίγοντας ελαφρά τα δάχτυλά σας. Απελευθερωθείτε με αυτήν την κίνηση. Μπορείτε να σκεφτείτε ή να πείτε λέξεις που έχουν νόημα για εσάς: «Δεν πειράζει» ή οποιαδήποτε παρόμοια φράση που λειτουργεί για εσάς.
  • Μόλις το αφήσετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε τη ζωή σας. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ξέρουν πότε είναι ώρα να προχωρήσουν.

3. Όλοι στεναχωριούνται. Το ερώτημα είναι: Πόσο καιρό πρέπει να είμαστε λυπημένοι

Σκεφτείτε πως κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε με ό,τι είχατε εκείνη τη στιγμή. Δεν έχει νόημα να στεναχωριέστε. Πρέπει να αναλάβετε δράση.

«Τα πράγματα εξελίχθηκαν κυρίως καλά; Αν ναι, να είστε ευγνώμονες! Υπάρχει κάτι αστείο σε αυτό; Αν ναι, γελάστε! Μάθατε κάτι νέο από τότε; Αν ναι, απολαύστε αυτό που γνωρίζετε τώρα και εκφράστε το όπως μπορείτε!» λέει.

«Κάντε ό,τι μπορείτε για να αφήσετε τη στεναχώρια σας. Συγχωρήστε τον εαυτό σας και, εάν είναι απαραίτητο, ζητήστε συγχώρεση από τους άλλους, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας με ευτυχία.» καταλήγει.

Scroll to Top