Η Νο1 λέξη για να κάνουν οι άλλοι αυτό που θέλετε – Την επιβεβαιώνει έρευνα του Χάρβαρντ

λέξη

Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «Να προσέχεις με τα λόγια σου»; Ενώ αυτή η φράση λέγεται κυρίως ότι αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να έρθουν σε λεκτική αντιπαράθεση με τους άλλους, υπάρχει και μια άλλη αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτήν.

Τα λόγια μας έχουν δύναμη και μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να κάνουν απίστευτα, ακόμη και ακατόρθωτα πράγματα. Έτσι, όταν ανοίγετε το στόμα σας για να πείτε κάτι σε κάποιον, φροντίστε να σκεφτείτε τις λέξεις που έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε. Αν δεν καταλαβαίνετε πραγματικά τη δύναμη και την επίδραση που έχουν πάνω στους άλλους συνεχίστε την ανάγνωση.

Υπάρχει μια μονολεκτική φράση που μπορεί να «ξεγελάσει» τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλετε. Αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί στη χρήση της, καθώς ασκεί μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι νομίζετε. Και αυτή η λέξη είναι το «επειδή».

Γιατί η λέξη «επειδή» είναι τόσο ισχυρή;

Ένα βίντεο στο TikTok που έγινε viral εξηγεί γιατί η λέξη «επειδή» είναι τόσο ισχυρή. Ο Ryan McNeill αναφέρει στο βίντεο του πώς «ο εγκέφαλός σας ψάχνει συνεχώς τρόπους για να κατανοήσει τον κόσμο», προσθέτοντας ότι ο εγκέφαλός σας επιθυμεί την τάξη και «θέλει μια εξήγηση για το γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι».

Ο ΜακΝιλ συνεχίζει εξηγώντας ότι το γεγονός ότι ο εγκέφαλός σας θέλει έλεγχο και τάξη είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση του «επειδή» έχει τέτοια δύναμη στο μυαλό μας όταν χρησιμοποιείται σε προτάσεις.

Η λέξη υπονοεί ότι υπάρχει πραγματικός λόγος για αυτό που ρωτάτε ή ζητάτε και δεν έχει καν σημασία αν ο λόγος αυτός βγάζει νόημα. Στη συνέχεια εξηγεί ότι μια μελέτη από το Χάρβαρντ δείχνει πώς η χρήση της λέξης «επειδή» έχει τεράστια επίδραση στο να αποκτήσεις αυτό που θέλεις.

Η μελέτη του 1978 έδειξε πώς όταν μια ερευνήτρια χρησιμοποίησε τη λέξη αυτή στην ερώτησή της για να παρακάμψει μια σειρά, το 93% των ανθρώπων της επέτρεψαν να το κάνει, σε αντίθεση με το 60% όταν δεν χρησιμοποίησε τη λέξη. «Λόγω αυτής της μαγικής λέξης, ο εγκέφαλός τους τους ξεγέλασε ώστε να πιστεύουν ότι υπήρχε μια λογική εξήγηση», λέει ο McNeill.

Υπάρχει ψυχολογικός λόγος πίσω από την υπνωτική επίδραση του «επειδή»;

Ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον Robert B. Cialdini, PhD, με τίτλο “Επίδραση: Η ψυχολογία της πειθούς”, εξετάζει το ίδιο πείραμα για το οποίο μιλάει ο McNeill στο βίντεό του.

Ο Cialdini ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι αν θέλετε να επηρεάσετε κάποιον, δώστε του έναν λόγο για τον οποίο πρέπει να συμμορφωθεί. Όταν δίνεται ένας λόγος, το μυαλό μας μεταβαίνει αμέσως σε μια κατάσταση όπου θέλουμε να πιστέψουμε τον λόγο που μας δίνει κάποιος.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top