10 κρυφά σημάδια ότι κάποιος σας λέει ψέματα και πως να τα αποκαλύψετε

ψέματα

Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά ενός καλού ψεύτη ώστε να μπορέσετε να τον αναγνωρίσετε προτού πέσετε θύμα του ψεύδους.

Όταν το να λες την αλήθεια γίνεται άβολο, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε λιγότερο ειλικρινή επικοινωνία. Απομακρύνουν τις συνομιλίες από ορισμένα θέματα, αποκρύπτουν βασικές λεπτομέρειες ή μερικές φορές απλά λένε ψέματα.

Ο Christian L. Hart, Ph.D. και ο Drew A. Curtis, Ph.D. ως ψυχολόγος ο πρώτος και καθηγητής ψυχολογίας, ο δεύτερος κατά τη συγγραφή του βιβλίου τους «Big Liars: What Psychological Science Tells Us About Liing and How You Can Avoid Being Duped», θέλησαν να εξετάσουν τις συνήθειες των ικανών ψευτών. Μιλώντας στο cnbc.com ξεχώρισαν μερικά από τα πιο κοινά κρυμμένα χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά των ιδιαίτερα επιτυχημένων στο είδους.

Τα σημάδια ότι σας λένε ψέματα:

  1. Είναι χειριστικοί
  2. Είναι σπουδαίοι «ηθοποιοί»
  3. Είναι επιδέξιοι στο να προσποιούνται συναισθήματα
  4. Είναι προετοιμασμένοι για το ψέμα
  5. Λένε όσο λιγότερα χρειάζεται
  6. Είναι δημιουργικοί
  7. Σκέφτονται γρήγορα
  8. Έχουν καλή μνήμη
  9. Είναι καλοί ακροατές

1.Είναι χειριστικοί

Οι καλοί ψεύτες δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα για τη χειραγώγηση των άλλων. Μάλλον έχουν αυτοπεποίθηση, κυριαρχούν και χαλαρώνουν καθώς τους εκμεταλλεύονται λένε οι ειδικοί. Μπορείτε να μάθετε αν σας χειραγωγεί ένα άτομο αναγκάζοντάς σας να αμφισβητήσετε τη λογική, τις αναμνήσεις ή την πραγματικότητα; Οι ειδικοί λένε ναι. Διαβάστε περισσότερα για τη χειριστική συμπεριφορά.

2.Είναι σπουδαίοι «ηθοποιοί»

Το ψέμα, όπως και άλλες μορφές πρόκλησης εντυπώσεων, είναι ένα παιχνίδι προβολής μιας συγκεκριμένης εκδοχής του εαυτού μας στον κόσμο. Οι καλοί ψεύτες ανεβαίνουν στη… σκηνή και παίζουν τον ρόλο ενός έντιμου ή καλοπροαίρετου ανθρώπου.

3.Είναι επιδέξιοι στο να προσποιούνται συναισθήματα

Είτε εκφράζουν ευτυχία, έκπληξη, λύπη ή περιφρόνηση, οι καλοί ψεύτες μπορούν να σηκώσουν τα φρύδια τους, και να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του σώματος με πειστικούς τρόπους που κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι εκφραστικοί άνθρωποι θεωρούνται συμπαθείς, και ειλικρινείς.

4.Είναι προετοιμασμένοι για το ψέμα

Συχνά όσοι ψεύδονται συστηματικά μπορεί να κάνουν πρόβες και να σχεδιάζουν καλά τη συμπεριφορά τους. Μια καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη αφήγηση κάνει ένα ψέμα να φαίνεται φυσικό και χωρίς αντιφάσεις.

5.Λένε όσο λιγότερα χρειάζεται

Όσο περισσότερο μιλάει ένα άτομο, τόσο περισσότερο προσφέρει λεπτομέρειες που μπορεί να αποκαλύψουν το ψέμα του. Οι αποτελεσματικοί ψεύτες λένε αρκετά για να γίνουν πιστευτοί, αλλά όχι περισσότερα.

6.Είναι δημιουργικοί

Όταν τους ζητάς εξηγήσεις, επειδή ποτέ δεν ξέρουν ποια ερώτηση πρόκειται να ακολουθήσει, έχουν καλλιεργήσει στο έπακρο την ικανότητα δημιουργίας μιας ρεαλιστικής, αλλά ψεύτικης εκδοχής της πραγματικότητας. Αυτή η αντίδραση καθίσταται για αυτούς επιτακτική.  Όσοι έχουν την ικανότητα να εφευρίσκουν νέες ιδέες είναι οι πιο επιτυχημένοι.

7.Σκέφτονται γρήγορα

Τα άτομα που αργούν να ανταποκριθούν ή χρησιμοποιούν ξαφνικά πληρωτικά χρόνου, όπως «μμ» και «εεε», δεν ακούγονται πιστευτά. Χωρίς πάντα να σημαίνει ότι λένε ψέματα συνήθως με αυτόν τον τρόπο παίρνουν τον χρόνο που χρειάζονται για να σκεφτούν την πειστική ιστορία τους. Έτσι, οι κατ΄ εξακολούθηση ψεύτες έχουν εξασκηθεί ώστε να μην πέφτουν σε αυτήν την παγίδα.

8.Έχουν καλή μνήμη

Όταν ζητείται από ειλικρινείς ανθρώπους να αφηγηθούν μια ιστορία σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ανασυνθέτουν μια ανάμνηση του τι συνέβη. Ωστόσο, η μνήμη είναι ατελής και εύπλαστη, επομένως η επανάληψη τους συχνά μετατοπίζεται και αλλάζει από τη μια περίσταση στην άλλη.

Για να μην ακούγονται ανέντιμοι, οι καλοί ψεύτες αποφεύγουν αυτή τη στρατηγική ανακατασκευής της αφήγησης ιστοριών. Αντίθετα, επικεντρώνονται στην επανάληψη της ιστορίας όσο το δυνατόν ακριβέστερα κάθε φορά.

Στόχος τους είναι να έχουν μηδενικές αποκλείσεις μεταξύ των αναδιηγήσεων ώστε οι ακροατές τους να μην μπορούν να εντοπίσουν ανακρίβειες.

9.Είναι καλοί ακροατές

Έχουν την ιδιότητα να πιάνουν τον παλμό του κοινού τους, αναγνωρίζοντας πότε οι ακροατές τους θέλουν περισσότερες πληροφορίες, πότε είναι ικανοποιημένοι, πότε αρχίζουν να γίνονται καχύποπτοι και πότε είναι ασφαλέστερο για εκείνους να αλλάξουν το θέμα.

Έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τον δόλο με επιτυχία για να πετύχουν τους στόχους τους. Εάν τα ψέματά τους αποτυγχάνουν σταθερά, πιθανότατα θα εγκατέλειπαν την ανειλικρίνεια και θα δοκίμαζαν κάτι άλλο.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top