Οι 10 απόλυτες τεχνικές που οδηγούν στην ευτυχία σύμφωνα με το Χάρβαρντ

ευτυχία

Υιοθετήστε τις πιο ισχυρές τεχνικές, που θα σας οδηγήσουν στην ευτυχία και τις οποίες προτείνουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Λέγεται συχνά ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή: Μπορείτε είτε να επιλέξετε να είστε χαρούμενοι είτε να επιλέξετε να είστε λυπημένοι, αγχωμένοι ή ανήσυχοι.

Η επιλογή της ευτυχίας ωστόσο δεν γίνεται πάντα έτσι απλά. Πολλές φορές, δεν μπορείς απλά να «σκάσεις» ένα χαμόγελο και να πιστέψεις ότι όλα είναι ρόδινα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι, βασισμένοι ακριβώς σε ερευνητικές στρατηγικές Θετικής Ψυχολογίας και συγκεκριμένες τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ζωής και να επιτύχετε μακροπρόθεσμη ευτυχία.

Γι’ αυτό οι ειδικοί υγείας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημιούργησαν ένα νέο πρόγραμμα Θετικής Ψυχολογίας, την αποκλειστική διαδραστική πηγή,  που σας βοηθά να εφαρμόσετε τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποιούνται ευρέως από επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων, από το στρες μέχρι το θυμό ή την απώλεια.

Βήμα-βήμα, το Μάθημα Θετικής Ψυχολογίας του Χάρβαρντ θα σας δώσει στρατηγικές για να χτίσετε πιο χαρούμενο, πιο θετικό τρόπο ζωής.

Τι προτείνουν οι ειδικοί του Χάρβαρντ – Οι δέκα τεχνικές

  1. Μην αφήνετε τον πλουραλισμό επιλογών να σας κλέψει την ευχαρίστηση. Ανακαλύψτε την ισχυρή επίδραση της πιο «λιτής επιλογής» που ανακουφίζει από το άγχος της κατανάλωσης.
  2. Αφήστε το φθόνο και τη μνησικακία – συναισθήματα που σας πληγώνουν περισσότερο από ότι πληγώνουν άτομα που μπορεί να σας αδίκησαν.
  3. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει αναπτύξτε τις αντοχές στο να χειρίζεστε τις δυσκολίες πιο εύκολα και να ανακάμπτετε πιο γρήγορα μετά από δραματικά ή δυσάρεστα γεγονότα.
  4. Σταματήστε την αναβλητικότητα ή την κακοποίηση του εαυτού σας, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, αναπτύσσοντας ισχυρές τεχνικές «αυτο-συμπόνιας» λ.χ. με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
  5. Αναπτύξτε μια ακλόνητη στάση ευγνωμοσύνης απέναντι στη ζωή με συγκεκριμένες τεχνικές που βοηθούν να οδηγηθείτε σε πιο θετικά συναισθήματα, ισχυρότερες σχέσεις και μεγαλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης αντιξοοτήτων. Τέτοιες τεχνικές διδάσκουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Harvard, αλλά μπορείτε να απευθυνθείτε και σε ειδικούς, προγράμματα life Coaching, όπως το πρόγραμμα «Life Coaching» του ΕΚΠΑ ή κέντρα ψυχοθεραπείας της περιοχής σας.
  6. Αυξήστε την εστίαση και την εγρήγορσή σας με τεχνικές «mindfulness» που ανακουφίζουν από το άγχος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σήμερα. Το Mindfulness συνίσταται στην καλλιέργεια της ικανότητάς σας να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο παρόν.  Μελέτες έχουν δείξει ότι η εξάσκηση αυτής της ενσυνειδητότητας μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει την συγκέντρωση και να συμβάλει στη συνολική σας ευεξία. Μια μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι μπορεί να αλλάξει σωματικά τη δομή του εγκεφάλου μας, βελτιώνοντας περιοχές που σχετίζονται με τη γνωστική ευελιξία και την αυτογνωσία.
  7. Προσπαθήστε να ελέγξετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποφύγετε άγχος που προκαλείται από τον φθόνο που κυριαρχεί εκεί και τους υπόλοιπους κινδύνους με τους οποίους συνεπάγεται η χρήση τους.
  8. Απολαύστε περισσότερη ευχαρίστηση στη ζωή σας με συγκεκριμένες δραστηριότητες απολαμβάνοντας τη στιγμή, αφού το multitasking είναι ο εχθρός της απόλαυσης.
  9. Απολαύστε πιο ευτυχισμένες, πιο ανθεκτικές σχέσεις με τη βοήθεια εκπληκτικά απλών δραστηριοτήτων που θα σας φέρουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους π.χ. γραφτείτε σε μια ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα.
  10. Μπείτε στη «ροή» της ευτυχίας – σε μια ευτυχισμένη ζώνη όπου θα είστε εξαιρετικά αφοσιωμένοι και απορροφημένοι τόσο στη δουλειά όσο και στον ελεύθερο χρόνο σας.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top