10 συμβουλές για μεγαλύτερη ευτυχία – Πώς θα την πετύχετε

ευτυχία

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες στη ζωή, πιθανόν τις σκεφτόμαστε με πολλούς τρόπους, που όμως μπορεί να μας κάνουν πιο ανήσυχους ή καταθλιπτικούς, καταστρέφοντας την ευτυχία.

Τέτοιες σκέψεις μπορεί να περιλαμβάνουν ότι δεν θα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε τις περιστάσεις, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα ή ακόμα και ότι η ζωή είναι πολύ δύσκολη για να τη ζήσουμε. Αυτές οι σκέψεις βοηθούν στη διαμόρφωση μιας πολύ αρνητικής αντίληψης για την πραγματικότητα που μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας και αυτό με τη σειρά του να αλλάξει τις εμπειρίες μας από την πραγματικότητα! Μιλώντας στο Psychology Today, ο Ran D. Anbar, παιδίατρος και παιδιατρικός πνευμονολόγος αναλύει 10 τρόπους για να αυξήσουμε τη γενική ευτυχία στη ζωή μας μέσω της αλλαγής των προτύπων σκέψης και των πράξεών μας.

10 τρόποι για μεγαλύτερη ευτυχία

  1. Ευγνωμοσύνη
  2. Αποδοχή των προκλήσεων
  3. Ενασχόληση με κάτι αγαπημένο
  4. Συνδρομή και βοήθεια
  5. Φιλία
  6. Ύπνος, άσκηση, διατροφή
  7. Ευγένεια
  8. Θετική αυτο-ομιλία
  9. Πνευματικότητα
  10. Περιορισμός των social media

1. Ευγνωμοσύνη: Μετρήστε τις ευλογίες σας

Με το να σκεφτόμαστε τις καλές πτυχές της ζωής μας, απελευθερώνουμε ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, όπως η ντοπαμίνη.

Για παράδειγμα, ίσως να αισθάνεστε ευγνώμονες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αισθήσεις σας, που έχετε πρόσβαση σε τροφή και στέγη ή ότι μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με άτομα που σας ενδιαφέρουν. Με το να είμαστε ευγνώμονες, μπορούμε να απομακρύνουμε τις σκέψεις μας από τα αρνητικά και να κάνουμε ένα βήμα προς την ευτυχία.

2. Αγκαλιάστε τις προκλήσεις σας

Αντί να θεωρείτε μια πρόκληση ως ανυπέρβλητη ή άδικο μειονέκτημα, σκεφτείτε τη ως μια ευκαιρία να μάθετε και να αναπτυχθείτε όταν την αντιμετωπίζετε με εποικοδομητικό τρόπο. Μερικές προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν, ενώ άλλες μπορούν να μας κάνουν πιο πλούσιες όταν μάθουμε να είμαστε σε ειρήνη μαζί τους, προσφέροντάς μας την ευτυχία.

3. Κάνετε κάτι που αγαπάτε

Το να εστιάζετε τις προσπάθειές σας σε μια υγιή δραστηριότητα που σας δίνει ευχαρίστηση, βοηθά να κρατήσετε το μυαλό σας μακριά από σκέψεις που μπορεί να σας ρίξουν. Εάν είστε αρκετά τυχεροί να βρείτε μια δραστηριότητα που αγαπάτε και στην οποία μπορείτε να αφιερώσετε πολλές ώρες την ημέρα, μπορείτε να δημιουργήσετε διαρκή ευτυχία.

Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν την ίδια την εργασία, δημιουργικές τέχνες ή αθλητικά χόμπι. Να θυμάστε ότι καθώς μπορεί να υπάρχει υπερβολή ακόμα και σε κάτι καλό, είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που αγαπάτε με τις άλλες ευθύνες της ζωής. Για παράδειγμα, οι έφηβοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν αρκετό χρόνο για τα μαθήματά τους.

4. Βοηθήστε κάποιον άλλο

Καθώς είμαστε κοινωνικά πλάσματα, το να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα μπορεί να μας φέρει ευτυχία. Η ικανότητα στην ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να νιώθουμε βελτίωση στα συναισθήματα των άλλων, ίσως μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης, η οποία μερικές φορές θεωρείται ως η «ορμόνη της αγάπης».

Όταν κάποιος άλλος εκφράζει ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειές μας, αυτό μας βοηθά να νιώθουμε καλύτερα.

5. Κάντε έναν φίλο

Και πάλι, επειδή είμαστε κοινωνικά πλάσματα, ωφελούμαστε πολύ από την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Έτσι, είναι σημαντικό οι φίλοι μας να βοηθούν στη δημιουργία θετικών εμπειριών στη ζωή μας και να μας υποστηρίζουν τη βελτίωση του εαυτού μας.

6. Κοιμηθείτε, γυμναστείτε, τρώτε καλά

Κοιμηθείτε επαρκώς (7-10 ώρες/ημέρα ανάλογα με την ηλικία), κάντε αερόβια άσκηση (όπως περπάτημα ή τρέξιμο για 20-30 λεπτά σε σχεδόν καθημερινή βάση) και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.

Η διατροφή (συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων σε ποσότητες που μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος) αποτελούν τη βάση για μακροπρόθεσμη καλή σωματική και ψυχική υγεία, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την ευτυχία.

7. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Πολλοί άνθρωποι είναι πολύ σκληροί με τον εαυτό τους καθώς επικεντρώνονται στις αντιληπτές ελλείψεις τους. Όταν κάποιος τους ρωτά πώς θα συμπεριφερόταν σε έναν φίλο με παρόμοια προβλήματα, απαντούν ότι θα το έκαναν με καλοσύνη γιατί αυτό θα βοηθούσε τον φίλο τους να βελτιωθεί.

«Να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας όπως φέρεστε στους άλλους», τονίζει ο Δρ. Anbar, ο οποίος διδάσκει στους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν τον διαλογισμό ή την ύπνωση ως έναν τρόπο για να επιτύχουν μια πιο ήρεμη κατάσταση.

8. Εξασκηθείτε στη θετική αυτο-ομιλία

Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας βοηθά στη δημιουργία της πραγματικότητάς μας. Αν πούμε στον εαυτό μας, «δεν μπορώ να ξεπεράσω αυτό το εμπόδιο», ο εγκέφαλός μας το θεωρεί δεδομένο και δεν κάνει προσπάθεια να αλλάξει μια δύσκολη κατάσταση.

Ακόμη χειρότερα, ο εγκέφαλός μας μπορεί να αποφασίσει να προβεί σε καταστροφικές ενέργειες με βάση την υπόθεση ότι ένα εμπόδιο δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

9. Γίνετε πιο πνευματικοί

Μπορούμε να βρούμε νόημα και σκοπό στη ζωή μας αναπτύσσοντας μια πνευματική προοπτική. Η ευτυχία ή η ικανοποίηση μπορεί να αυξηθεί όταν προσανατολίζουμε με επιτυχία τη ζωή μας προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης του σκοπού μας.

10. Περιορίστε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης

Στην εποχή μας βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να μας επηρεάσουν αρνητικά.

Για να μετριαστεί αυτό, μια επιλογή είναι να μειώσετε το άγχος που προκύπτει από την ακρόαση κακών ειδήσεων για παγκόσμια γεγονότα, αλλάζοντας την πηγή πληροφοριών μας από το διαδίκτυο ή την τηλεόραση σε μια γραπτή περίληψη σε ένα ειδησεογραφικό περιοδικό. Ομοίως, η μείωση της έκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελαχιστοποιεί τον αρνητικό αντίκτυπό τους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top