Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα – Τι αποκαλύπτει πρώην μυστική πράκτορας

ψέματα

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου θέλετε να ξέρετε αν κάποιος σας λέει ψέματα; Λοιπόν, είναι πιο εύκολο να το καταλάβετε απ’ ό,τι νομίζετε. Τι αποκαλύπτει μία πρώην μυστική πράκτορας.

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν ο συνομιλητής μας, ο συνάδελφός μας, ο σύντροφός μας, μας λέει την αλήθεια. Πώς θα τον/την πιστέψετε; Θα θέλατε να του/της κάνετε ένα τεστ αλήθειας, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Οπότε πρέπει να βρείτε κάποιον άλλον τρόπο για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει και πότε σας λένε ψέματα.

Πότε και γιατί οι έφηβοι λένε ψέματα στους γονείς τους – Πώς θα τους κάνετε να πουν την αλήθεια

Η Evy Poumpouras που εργαζόταν στη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ για 12 χρόνια, από το 2000 έως το 2012, αποκαλύπτει τον οδηγό με τα 3 βήματα που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αμέσως αν κάποιος σας λέει ψέματα.

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα

Η Evy Poumpouras μίλησε στο podcast Diary of a CEO του Steven Bartlett και μίλησε για τα 3 βασικά βήματα που αποκαλύπτουν τον ψεύτη:

1. Διαίσθηση

Πρώτον, εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. Αν αισθάνεστε ότι κάποιος λέει ψέματα, πιθανότατα λέει ψέματα. Το μυαλό σας είναι πιο έξυπνο από ό,τι νομίζετε!

«Νομίζω ότι η διαίσθηση είναι ένα τεράστιο πράγμα και την απορρίπτουμε», είπε η Evy Poumpouras.

Η διαίσθηση είναι η φυσική ικανότητα να γνωρίζεις κάτι χωρίς καμία απόδειξη ή στοιχείο. Είναι ένα συναίσθημα που ενστικτωδώς έχετε και σχεδόν πάντα σας αποκαλύπτει την αλήθεια.

2. Η γλώσσα του σώματος

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Αν λένε ψέματα, θα σας το δείξουν με τη γλώσσα του σώματός τους.

Η πρώην πράκτορας εξήγησε ότι «δημιουργούμε βασικές γραμμές για τους ανθρώπους», δηλαδή πώς τείνουν να συμπεριφέρονται τις περισσότερες φορές.

Αν κάποιος ξεφεύγει από αυτή τη βασική γραμμή, ξέρεις ότι κάτι συμβαίνει. Για παράδειγμα, αν συνήθως χρησιμοποιεί οπτική επαφή αλλά ξαφνικά κοιτάζει προς τα κάτω.

3. Περιέργεια

Μόλις αλλάξει η βασική γραμμή κάποιου, γίνεστε περίεργοι για το τι κρύβει και είναι σημαντικό να ενεργήσετε με βάση αυτή την περιέργεια.

Πρέπει να ετοιμάσετε καλές ερωτήσεις, οι οποίες θα βάλουν το άτομο σε ένταση και θα σας δείξουν ότι λέει ψέματα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν κάτι, το καταγράφουν και το αφήνουν να περάσει. Δεν συνεχίζουν με άλλη ερώτηση και άλλη ερώτηση» δήλωσε η Evy Poumpouras.

Περισσότερες ενδείξεις ότι κάποιος λέει ψέματα

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε αν κάποιος δεν σας λέει την αλήθεια, αλλά διαβάστε μερικά σημάδια που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι κάποιος σας λέει ψέματα:

  • Όταν είναι ασαφής και προσφέρει λίγες λεπτομέρειες
  • Επαναλαμβάνει ερωτήσεις πριν τις απαντήσει
  • Μιλάει με αποσπασματικές προτάσεις
  • Αποτυγχάνει να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες
  • Παίζει με τα μαλλιά ή πιέζει τα δάχτυλα στα χείλη.
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top