Απιστία: 6 λόγοι που οι άνθρωποι απατούν στις ευτυχισμένες σχέσεις

απιστία

Η σύγχυση είναι ένα από τα πιο κοινά συναισθήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν ανακαλύπτουν ότι ο σύντροφός τους ήταν άπιστος. Άραγε γιατί να κάνει κάποιος απιστία όταν η σχέση του είναι καλή και φαίνεται ευτυχισμένος;

Η απιστία σε μια σχέση μπορεί να μην σημαίνει ότι ένας σύντροφος είναι κακός ή ότι θέλει να τελειώσει η σχέση. Οι σχέσεις είναι περίπλοκες. Όπως κάποιος μπορεί να είναι μίζερος στη σχέση του αλλά να μην  απατάει, έτσι μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο, σύμφωνα με την Aurisha Smolarski , θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας  και συγγραφέα του Cooperative Co-Parenting for Secure Kids. «Συχνά, αφορά περισσότερο τη δυστυχία του ατόμου με τον εαυτό του παρά για την ίδια τη σχέση», λέει.

6 λόγοι απιστίας σε ευτυχισμένες σχέσεις

Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να απατούν ακόμα και σε ευτυχισμένες, φαινομενικά υγιείς σχέσεις, σύμφωνα με το Bestlife.com.

  1. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
  2. Επιδιώκουν να ζήσουν κάτι συναρπαστικό
  3. Έχουν αναντιστοιχίες σεξουαλικών αναγκών από τον σύντροφό τους
  4. Έχουν άλυτο τραύμα
  5. Είναι μόνοι
  6. Έχουν κακό έλεγχο των παρορμήσεων

1. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

«Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σε αισθήματα κενού, αποσύνδεσης, ντροπής, ενοχής και αναξιότητας», λέει η κλινική ψυχολόγος Μόνικα Βερμάνι. Oι άνθρωποι μερικές φορές αναζητούν εξωτερική προσοχή, στοργή και επικύρωση για να αυξήσουν τα συναισθήματα αυτοεκτίμησής τους.

«Ακόμη και σε μια ερωτική, ευτυχισμένη σχέση, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ελκυστικό ή να αντιμετωπίζει προβλήματα με την εικόνα του σώματος», εξηγεί ο Ken Fierheller , ψυχοθεραπευτής και ιδιοκτήτης του One Life Counseling & Coaching. «Ενώ ο σύντροφός τους μπορεί να τους καθησυχάσει ότι τους βρίσκουν επιθυμητούς ή ελκυστικούς, το να φλερτάρουν ή να τους πλησιάζει ένα νέο άτομο μπορεί να δώσει μια προσωρινή τόνωση του εγώ».

2. Επιδιώκουν να ζήσουν κάτι συναρπαστικό

Η έρευνα δείχνει ότι οι νέες εμπειρίες πυροδοτούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης – μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε συναισθήματα ικανοποίησης, ευχαρίστησης και κινήτρων. Ως εκ τούτου, η σεξουαλική επαφή με κάποιον νέο θα μπορούσε να προσφέρει μια ορμή από αυτές τις χημικές ουσίες που να αισθάνεστε καλά, λέει η Renée Zavislak ,θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας

«Θυμάμαι έναν πελάτη που αγαπούσε βαθιά τη σύζυγό του, αλλά βρέθηκε σε μια σχέση καθαρά για τη συγκίνηση του νέου», λέει η Kristie Tse, σύμβουλος ψυχικής υγείας. «Δεν ήταν δυστυχισμένοι ή δεν προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το γάμο τους. Ακόμη και σε μια ικανοποιητική σχέση, τα άτομα μπορεί να λαχταρούν τον ενθουσιασμό των νέων εμπειριών»

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις να συνεχίσουν να αναζητούν νέες εμπειρίες μαζί για να καταπολεμήσουν την πλήξη.

3.Έχουν αναντιστοιχίες σεξουαλικών αναγκών από τον σύντροφό τους

Η σεξουαλική ορμή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί επίσης να ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου. Μερικές φορές, όταν ένα ζευγάρι έχει αναντιστοιχία στη λίμπιντο, ο σύντροφος με την υψηλότερη σεξουαλική ορμή μπορεί να αναζητήσει τρόπους να εκπληρώσει τις ανάγκες του εκτός της σχέσης.

Αυτό σίγουρα δεν δικαιολογεί την εξαπάτηση. Αλλά αν κάποιος αισθάνεται σταθερά ανεκπλήρωτος στη σεξουαλική του ζωή , μπορεί να είναι πιο πιθανό να ξεγλιστρήσει και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για οικειότητα με κάποιον άλλο.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να έχετε τακτικές, ανοιχτές, ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Όσο περισσότερο επικοινωνείτε, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε μια μέση λύση όσον αφορά το σεξ που λειτουργεί και για τους δύο.

4.Έχουν άλυτο τραύμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν κάποιου μπορούν επίσης να τον οδηγήσουν στην απάτη. Για παράδειγμα, αν είδαν την απιστία μεγαλώνοντας, μπορεί να έχουν την πεποίθηση ότι είναι κάτι αποδεκτό.

«Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι όπου ένας γονέας απάτησε τον σύντροφό τους συχνά επαναλαμβάνουν αυτά τα μοτίβα», λέει ο Vermani. «Μπορεί να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν ή να πιστέψουν ότι ο ρομαντικός τους σύντροφος θα τους είναι πιστός».

Θέματα προσκόλλησης μπορεί επίσης να τεθούν στο παιχνίδι

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με αγχώδη στυλ προσκόλλησης μπορεί να είναι πιο πιθανό να απατήσουν.Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το τραύμα ως δικαιολογία για την εξαπάτηση.

«Η θεραπεία και η συμβουλευτική μπορούν να είναι αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των βαθιά ριζωμένων ζητημάτων, ενισχύοντας την προσωπική ανάπτυξη και την υγιέστερη δυναμική των σχέσεων», προσθέτει ο Tse.

5. Είναι μόνοι

Μερικές φορές, η συχνή σωματική απουσία ενός συντρόφου μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την απάτη.

«Αν ο σύντροφος ενός ατόμου ταξιδεύει πολύ, μπορεί να αρχίσει να νιώθει μοναξιά», λέει η θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Rachel Goldberg . Αν και έχουν κάθε πρόθεση να περάσουν τη ζωή τους με τον σύντροφό τους και καταλαβαίνουν ότι το ταξίδι μπορεί να είναι προσωρινό, αρχίζουν να ανοίγονται στην εξωτερική συντροφιά για να καλύψουν ένα κενό. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε σκόπιμα είτε τυχαία όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία .

Σε αυτές τις συνθήκες, η εξαπάτηση ξεκινά συχνά ως συναισθηματική υπόθεση και όχι ως σωματική.

6.Έχουν κακό έλεγχο των παρορμήσεων

Ο έλεγχος των παρορμήσεων είναι η ικανότητα να αντιστέκεσαι σε ξαφνικές ορμές και πειρασμούς και μερικοί άνθρωποι είναι πιο δυνατοί σε αυτόν τον τομέα από άλλους.

«Για παράδειγμα, κάποιος που συνήθιζε να τσακώνεται στο μπαρ ή να έπινε υπερβολικά για να αντιμετωπίσει συναισθηματικές δυσκολίες μπορεί να σταματήσει αυτές τις συμπεριφορές καθώς μεγαλώνει», λέει η Goldberg. «Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να συνεχίσουν να αναζητούν κάποιο είδος συγκίνησης και να ξεφύγουν από τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουν στο σπίτι, δρώντας με παρόρμηση».

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί ο έλεγχος των παρορμήσεων μέσω της θεραπείας όπως με την αύξηση της ικανότητας του ατόμου για ενσυναίσθηση.

Όλο Υγεία

Scroll to Top