Ποια είναι η κοινή συνήθεια πριν από τον ύπνο που σκοτώνει τη σχέση

Το υπνοδωμάτιο και το κρεβάτι είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός χώρος για σας. Ένα μέρος όπου κοιμάστε, χαλαρώνετε, κάνετε έρωτα και ξεκουράζεστε τα Σαββατοκύριακα. Δεν πρέπει να είναι ένα μέρος όπου εσείς και ο σύντροφός σας αγνοείτε ο ένας τον άλλον για να κοιτάτε τα κινητά σας τηλέφωνα.

Αν το έχετε κάνει αυτό, οι ειδικοί λένε ότι κάνετε «παράλληλο scrolling». Το παράλληλο scrolling είναι σαν το «phubbing», ένας όρος που βγαίνει από τις λέξεις phone και snubbing. Όταν, δηλαδή, κάποιος σας αγνοεί και δίνει περισσότερη προσοχή στην κινητή του συσκευή. Με την παράλληλη κύλιση, κάνετε phubbing ο ένας στον άλλον και σαφώς, δεν είναι τόσο σέξι όσο ακούγεται.

Το phubbing και η παράλληλη κύλιση μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στα ζευγάρια. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Baylor σε 143 άτομα που είχαν σχέση, το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα «μερικές φορές», «συχνά», «πολύ συχνά» ή «συνέχεια» παρεμβαίνουν στις αλληλεπιδράσεις τους με τους συντρόφους τους.

Η Tracy Ross, γνωστή θεραπεύτρια ζευγαριών στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα ζευγάρι που δεν θεωρεί τα τηλέφωνά του ανεπιθύμητο τρίτο μέρος στη σχέση του.

«Πολλά από τα ζευγάρια με τα οποία εργάζομαι παραπονιούνται ότι ο σύντροφός τους είναι συνεχώς στο τηλέφωνό του, αποσπάται η προσοχή του και ότι είναι δύσκολο να τραβήξουν την προσοχή του» ανέφερε η ίδια στο huffpost. Και πρόσθεσε: «Ενώ η ανάγκη να χαλαρώσουν στο τέλος της ημέρας είναι απολύτως κατανοητή, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει σε μια σχέση».

Το να είστε στο τηλέφωνό σας βάζει την προσοχή και την ενέργεια αλλού, και για πολλά πολυάσχολα ζευγάρια, υπάρχουν τόσο λίγες φορές για να συνδεθείτε χωρίς περισπασμούς. Η ώρα του ύπνου είναι μία από αυτές, οπότε πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία, δήλωσε η Ross.

«Το παράλληλο «scrolling» – ή απλώς γενικά η ενασχόληση με το τηλέφωνό σας – εμποδίζει την ανταλλαγή εμπειριών, συναισθημάτων και ανησυχιών, δημιουργώντας περισσότερη απομόνωση, η οποία είναι το αντίθετο της σύνδεσης» τόνισε η Tracy Ross.

Δεν μπορεί να είναι καλό ούτε για τη σεξουαλική σας ζωή. Η περιήγηση σε βίντεο του TikTok και η ανάγνωση διαφόρων καυγάδων σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σκοτώνουν τη σχέση σας.

«Βασικά, μειώνετε τις πιθανότητες οικειότητας και στοργής, ή απλά γενικά να ασχοληθείτε με τον σύντροφό σας» δήλωσε η Ross. Σύμφωνα με την ίδια, «Η σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για μια ισχυρή σχέση – και πρέπει να συμβαίνει τακτικά, χωρίς αποτυχία, για να ευδοκιμήσει ένα ζευγάρι».

Φυσικά, αν η σύνδεση, η οικειότητα και η ζεστασιά στη σχέση είναι ισχυρές, το παράλληλο scrolling στο τέλος της ημέρας δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Αν είστε σε σταθερή βάση, δεν πρόκειται να φτιάξει ή να χαλάσει τη σχέση σας, δήλωσε η Aimee Hartstein, ψυχοθεραπεύτρια από τη Νέα Υόρκη.

Η ίδια εξέφρασε την άποψη πως «είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μαθαίνουν τα νέα τους, μιλούν με τους φίλους τους και ψυχαγωγούνται. Αν ένα ζευγάρι είναι ευτυχισμένο στη σχέση του, μάλλον δεν είναι πρόβλημα».

Αλλά ακόμη και σχετικά ευτυχισμένα, ικανοποιημένα ζευγάρια λένε ότι η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής μπορεί να είναι ένας αγώνας, και ποτέ δεν βλάπτει να είστε πιο συνειδητοποιημένοι στη σχέση σας με το τηλέφωνό σας. Για τα ζευγάρια που θέλουν να περιορίσουν ή να σταματήσουν το παράλληλο scrolling στο κρεβάτι, ο Hartstein και άλλοι ειδικοί έχουν κάποιες συμβουλές.

Καθιερώστε κάποιους κανόνες σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου

Δεδομένων όλων των ωρών που περνάμε στο τηλέφωνό μας, όλοι θα ωφεληθούμε από λίγη απόσταση εδώ και εκεί. Το να πάτε στο «μην ενοχλείτε» για ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

«Κάτι που βοήθησε τον σύντροφό μου και εμένα να «σπάσουμε» την προσκόλλησή μας στα τηλέφωνά μας είναι η εφαρμογή ενός κανόνα μη χρήσης τηλεφώνου όταν τρώμε βραδινό, ενώ βγαίνουμε ραντεβού και όταν είμαστε στο αυτοκίνητο, ανεξάρτητα από το ποιος οδηγεί», δήλωσε η θεραπεύτρια σχέσεων Fabiola Wong.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να μείνετε χωρίς το τηλέφωνό σας για ένα βράδυ κατά τη διάρκεια των καθημερινών ή τα Σαββατοκύριακα, πρότεινε από την πλευρά του ο Hartstein. «Μπορεί να είναι λίγο αμήχανο στην αρχή, αλλά σίγουρα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη σύνδεση και απόλαυση του άλλου» είπε.

Μιλήστε με τον σύντροφο για τις συνήθειες σας στο κρεβάτι

Αν πέφτετε στο κρεβάτι περίπου την ίδια ώρα και ανακαλύπτετε ότι κάνετε scrolling ο ένας δίπλα στον άλλο αλλά δεν ασχολείστε, κάντε μια παύση, κάντε έναν απολογισμό και επισημάνετε το – όχι με κατηγορηματικό τρόπο, αλλά με έναν περίεργο, παιχνιδιάρικο τρόπο, είπε ο Ross.

«Ρωτήστε αδιάφορα: “Θέλουμε να συνεχίσουμε το scrolling;”», είπε. «Ίσως μπορούμε να βρούμε κάτι να κάνουμε μαζί; Και ίσως μπορούμε να αφήσουμε τα τηλέφωνα για λίγο».

Επίσης, αναρωτηθείτε αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο για να αποφύγετε τον σύντροφό σας. Αν είστε συνεχώς στο τηλέφωνό σας την ώρα του ύπνου, σκεφτείτε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και αν έχει να κάνει με τον σύντροφό σας.

«Αναρωτηθείτε αν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο για να αποφύγετε τον σύντροφό σας – και αν ναι, τι μπορεί να είναι αυτό;» δήλωσε ο Ross. «Οι συνήθειες τείνουν να κολλάνε και αν δεν προσπαθήσουμε ενεργά να τις αλλάξουμε, επιμένουν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Hartstein πιστεύει επίσης ότι τα παράπονα για παράλληλο «scrolling» (παράλληλη κύλιση) συχνά αφορούν άλλα πράγματα, σημειώνοντας πως πολλοί άνθρωποι βυθίζονται στα τηλέφωνά τους ως έναν τρόπο να αποφύγουν βαθύτερα ζητήματα.

«Αν ένα ζευγάρι είναι απόμακρο ή θυμωμένο μεταξύ του, ο ένας ή και οι δύο θα κατηγορήσουν τον άλλον ότι είναι συνέχεια στο τηλέφωνό του» είπε ο Hartstein. Και πρόσθεσε πως «αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά συνήθως σημαίνει ότι υπάρχουν και βαθύτερα ζητήματα. Το να αφήσετε τα τηλέφωνα κάτω και να αφιερώσετε χρόνο μιλώντας ο ένας στον άλλον θα αποκαλύψει πιθανότατα τι άλλο συμβαίνει».

Αντικαταστήστε την παράλληλη κύλιση με την παράλληλη αναπαραγωγή

Το «παράλληλο παιχνίδι» αναφέρεται γενικά στο πώς τα μικρά παιδιά παίζουν ανεξάρτητα το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το πώς μπορούν να επωφεληθούν από αυτό και τα ζευγάρια και οι φίλοι.

Το κλειδί για το παράλληλο παιχνίδι είναι να μην αγνοείτε εντελώς ο ένας τον άλλον, όπως μπορεί να κάνετε αν κάνετε παράλληλη κύλιση. Αγκαλιάστε το παράλληλο παιχνίδι με τη χρήση του τηλεφώνου σας, εμπλέκοντας το σύντροφό σας με ό,τι κοιτάτε. Ναι, ακόμα και εκείνο το ηλίθιο meme που ξέρετε ότι δεν πρόκειται να καταλάβει ή εκείνο το βίντεο που νομίζετε ότι δεν πρόκειται να την ενδιαφέρει.

«Οι άνθρωποι συχνά κάνουν καλύτερη κύλιση στο κρεβάτι το βράδυ, όταν μοιράζονται αυτό που κάνουν» δήλωσε ο Hartstein. Αν διαβάζετε ο ένας στον άλλον κομμάτια από τις ειδήσεις ή δείχνετε ο ένας στον άλλον αστεία βιντεάκια, τότε εξακολουθείτε να κάνετε scrolling αλλά και να συνδέεστε μεταξύ σας. Αυτός είναι ο στόχος!

Scroll to Top