Το ξέσπασμα θυμού δεν κάνει καλό στην υγεία, λένε οι ειδικοί

ξέσπασμα

Είστε θυμωμένοι, αγχωμένοι, και θέλετε να εκτονωθείτε για να αποσυμπιέσετε αυτά τα συναισθήματα. Βοηθά το ξέσπασμα θυμού στη διαχείρισή του και κάνει καλό στην υγεία μας; Οι ειδικοί της American Heart Association δεν συμφωνούν απολύτως με αυτή τη θεωρία.

Το ξέσπασμα θυμού, η εκτόνωση και η απελευθέρωση δηλαδή των αρνητικών, πνιγμένων συναισθημάτων μας μπορεί να μας ανακουφίσει, αλλά μας κάνει καλό όπως μέχρι τώρα πιστεύαμε; Οι ειδικοί της American Heart Association  λένε ότι αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως σε ποιον εκτονωνόμαστε, πόσο συχνά το κάνουμε και τι είδους ανατροφοδότηση λαμβάνουμε.

«Σε γενικές γραμμές, πρέπει να εκτονώνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα», δήλωσε η Rachel Millstein, ψυχολόγος προσωπικού της Lifestyle Medicine Clinic στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Οι τρόποι που το κάνουμε, όμως, μπορεί να μας κάνουν καλό ή κακό».

Το ξέσπασμα έχει το δικό του τρόπο

Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε τον τρόπο με τον οποίο ξεσπάτε. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να ξεσπάει, αν και κάθε μορφή ξεσπάσματος έχει αρνητικές συνέπειες για την ψυχική μας υγεία. Κάποιες συνηθισμένες μορφές είναι η εξύβριση, οι προσβολές, η λεκτική βία, το κλάμα, η βίαιη εκτόνωση. Το ξέσπασμα και οι εκρήξεις, μπορεί να λειτουργήσουν βοηθητικά μόνο εφόσον δεν οδηγούν σε παράπλευρα προβλήματα και δεν φθείρουν ψυχικά το άτομο. Το κλάμα, για παράδειγμα, εκτονώνει οποιοδήποτε αίσθημα θυμού και σύγχυσης, ωστόσο λειτουργεί αρνητικά για τη διαχείριση του θυμού.

Ξέσπασμα: Σε ποιον μπορείτε να εκτονωθείτε

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, που μπορεί να αποδειχτεί και βοηθητικό, κυρίως επειδή μας κινητοποιεί όταν αδικούμαστε. Λίγος θυμός, είναι χρήσιμος αλλά θα πρέπει να τηρήσετε το μέτρο. Οι προσωπικές σχέσεις, η δουλειά, τα οικονομικά και οι διακρίσεις είναι μόνο μερικοί από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να τροφοδοτήσουν την ανάγκη κάποιου να εκτονωθεί. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το είδος άγχους αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ η εκτόνωση ή η διαχείριση του στρες βελτιώνει τη σωματική και ψυχολογική υγεία, μειώνοντας αυτόν τον κίνδυνο.

Ξεσπάστε σε έναν φίλο: Η ύπαρξη ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής υποστήριξης έχει συνδεθεί με καλύτερη ψυχολογική υγεία. «Το να καλέσετε έναν φίλο και να εκτονωθείτε είναι χρήσιμο. Βοηθά στο να νιώθετε ότι λαμβάνετε υποστήριξη, κάτι που είναι σημαντικό και καθοριστικό για την ικανοποίηση από τη ζωή και τη συνολική ευημερία.» λέει η ειδικός.

Προσέξτε σε ποιον ξεσπάστε: Το να μιλάτε σε κάποιον που υποστηρίζει τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι χρήσιμο, ακόμα κι αν αυτό το άτομο προσφέρει μια διαφορετική οπτική. Αλλά το να εκτονώνεστε σε κάποιον που απορρίπτει τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι επιζήμιο, λέει ο Jonathan Shaffer, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχολογίας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ. «Το να μοιράζεστε και να μην παίρνετε απαντήσεις από το άλλο άτομο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν αξίζετε.». Το ξέσπασμα μπορεί επίσης να είναι αντιπαραγωγικό εάν ο ακροατής ενισχύει τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Μην εκτονώνεστε στο ίδιο άτομο: Μια άλλη αρνητική συνέπεια της εκτόνωσης είναι όταν ο ακροατής κουραστεί να ακούει. «Αν ξεσπάστε ξανά και ξανά στο ίδιο άτομο, αυτό μπορεί να έχει κουραστεί ψυχικά, να μην θέλει να σας ακούσει και να δείξει έντονα τη δυσαρέσκειά του.» είπε.

Γράψτε τα αρνητικά σας συναισθήματα: Αν το να φωνάζετε σε κάποιον άλλο σας κάνει εσάς ή τον άλλον ανασφαλή, μια άλλη εναλλακτική είναι να γράψετε ό,τι σας πιέζει, είπε ο Shaffer.
Μελέτες έχουν βρει πολλά οφέλη για την υγεία από την γραφή, την πρακτική της καταγραφής συναισθημάτων σε καθημερινή βάση. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επούλωση από τραυματικές εμπειρίες και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει την κατάθλιψη και τον πόνο.

Διαχειριστείτε το στρες: Είτε απελευθερώνοντας τα συναισθήματά σας στο χαρτί είτε μπροστά σε κάποιον, ο Shaffer προτείνει να συγκεντρωθείτε στα θετικά και όχι μόνον στα αρνητικά.

  • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε με βαθιές αναπνοές ή διαλογισμό.
  • Γυμναστείτε για να ανακουφιστείτε από το άγχος και να απελευθερώσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα.
  • Μην ξεχνάτε ότι το χιούμορ: είναι μια πολύ καλή στρατηγική αντιμετώπισης. Το να μιλάμε σε έναν φίλο με καλή αίσθηση του χιούμορ μπορεί να είναι δύο φορές πιο χρήσιμο, επειδή οι άλλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε την αστεία πλευρά των πραγμάτων.

Μιλήστε σε έναν ψυχοθεραπευτή: Για τους σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες που σας πιέζουν, είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή. Η θεραπεία διαχείρισης θυμού είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν το θυμό τους με υγιή και εποικοδομητικό τρόπο.

Scroll to Top