Πορνογραφία: 7 σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας είναι εθισμένος στο πορνό – Πώς να το σταματήσετε

πορνογραφία

Ενώ χιλιάδες άνδρες και γυναίκες παρακολουθούν και απολαμβάνουν πορνογραφία χωρίς προβλήματα, οι ειδικοί λένε ότι παρατηρείται αύξηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρήση πορνό και έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Με την έλευση των smartphone, μια τεράστια βιβλιοθήκη διαδικτυακού πορνογραφικού περιεχομένου απέχει μόλις λίγα κλικ μακριά, 24 ώρες την ημέρα.

Η χρήση πορνογραφικού υλικού είναι καταστροφική για τη σχέση;

Η Δρ. Paula Hall, του μη κερδοσκοπικού προγράμματος διαδικτυακής θεραπείας Pivotal Recovery, είπε ότι με τον ίδιο τρόπο που η κάνναβη μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη για σκληρότερα ναρκωτικά, μια εμμονή με το πορνό μπορεί να είναι το σκαλοπάτι για άλλες δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Αυτά, εξήγησε, μπορεί να κοστίσουν στους εξαρτημένους όχι μόνο χιλιάδες ευρώ αλλά και τις σχέσεις τους.

«Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν με το διαδικτυακό πορνό, αλλά στη συνέχεια προχωρούν σε συνομιλίες, webcam, σάιτ γνωριμιών και συναντήσεις στην πραγματική ζωή», είπε μιλώντας στη Daily Mail.

Ο Nathan Jones, κλινικός διευθυντής του Κέντρου Εθισμών του Λονδίνου, είπε ότι οι εθισμοί σε τέτοιο περιεχόμενο μπορούν να «ξαναγράψουν» τον εγκέφαλο του χρήστη και να παραμορφώσουν αυτό που τους προκαλεί με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα.

«Το πορνό του Διαδικτύου ρυθμίζει το πρότυπο σεξουαλικής διέγερσης σε βίαιο, εξευτελιστικό περιεχόμενο και είδη πορνό που έρχονται σε αντίθεση με τις έμφυτες ερωτικές προτιμήσεις και τον προσανατολισμό του χρήστη», είπε.

Και σε αντίθεση με άλλους, πιο γνωστούς εθισμούς, δεν υπάρχει τέλος. «Ο αλκοολικός τελικά θα λιποθυμήσει, ο τοξικομανής θα πάρει υπερβολική δόση, ο εθισμένος στον τζόγο θα χάσει όλα του τα χρήματα και θα αναγκαστεί να σταματήσει. Αλλά ο εθισμένος στο πορνό μπορεί κυριολεκτικά να συνεχίσει 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα», είπε ο Jones. Σε μερικές από τις πιο ακραίες περιπτώσεις, οι ειδικοί έχουν θεραπεύσει ασθενείς που παρακολουθούσαν πορνογραφικό περιεχόμενο για έως και 14 ώρες την ημέρα.

Τα 7 βασικά σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι εθισμένος στην πορνογραφία

  1. Έχει μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα
  2. Περνά περισσότερο χρόνο μόνος με ηλεκτρονικές συσκευές και γίνεται προστατευτικός με αυτές
  3. Αποφεύγει γεγονότα και εργασία για να τροφοδοτήσει τον εθισμό
  4. Χρησιμοποιεί το πορνό για να «αναισθητοποιηθεί» από το στρες, το άγχος και τη μοναξιά
  5. Ξοδεύει περισσότερο χρόνο από όσο σκόπευε για να παρακολουθήσει πορνό
  6. Η εξάρτηση από το πορνό επηρεάζει τις σχέσεις και τις δουλειές
  7. Χρειάζεται πιο καινούργιο ή ακραίο πορνό για να διεγερθεί

1. Έχει μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα

Το πορνό, που χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση της σεξουαλικής επιθυμίας, μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικό για την πραγματική σεξουαλική δραστηριότητα σε περιπτώσεις εθισμού. Η Δρ. Hall είπε ότι η χαμηλότερη λίμπιντο ήταν ένα κλασικό σημάδι που μεταξύ πολλών εθισμένων στην πορνογραφία που έχει θεραπεύσει.

Εθισμός στο πορνό: Πώς θα καταλάβετε ότι ο σύντροφός σας έχει σεξουαλική διαταραχή

Ο Jones πρόσθεσε ότι η χρόνια χρήση πορνό μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα των ανδρών να έχουν στύση, επανασυνδέοντας τον εγκέφαλό τους για να αλλάξει αυτό που τους διεγείρει σεξουαλικά.

«Ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται για να διεγείρεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες: να είσαι μόνος, να έχεις πολλές καρτέλες ανοιχτές, διάφορα είδη πορνό -να είσαι ηδονοβλεψίας και να βλέπεις συνεχώς καινούργια πράγματα. Το άτομο μπορεί τότε να αποκτήσει στύση μόνο παρακολουθώντας πορνογραφία και να μην διεγείρεται με έναν σύντροφο στην πραγματική ζωή», ανέφερε.

2. Περνά περισσότερο χρόνο μόνος με ηλεκτρονικές συσκευές και γίνεται προστατευτικός με αυτές

Η έλευση των smartphones και των tablet σημαίνει ότι ένας ατελείωτος κατάλογος ακατάλληλων εικόνων και βίντεο μπορεί να γίνει δικός σας σε λίγα δευτερόλεπτα. Ως εκ τούτου, η Δρ. Hall είπε ότι εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά γύρω από το τηλέφωνο ή το tablet τους, θα μπορούσε να είναι ένα άλλο σημάδι ότι είναι εθισμένοι.

«Τα ενδεικτικά σημάδια είναι ότι περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους με συσκευές, παίρνουν το τηλέφωνό τους στο μπάνιο ή χρησιμοποιούν το φορητό υπολογιστή στη μελέτη, παρά στον καναπέ μαζί σας», είπε. Άλλες συμπεριφορές που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν τα άτομα που γίνονται ασυνήθιστα νευρικά αν ακουμπήσετε τη συσκευή τους και αλλάζουν τους κωδικούς πρόσβασης των συσκευών σε κάτι που δεν γνωρίζετε.

3. Αποφεύγει γεγονότα και εργασία για να τροφοδοτήσει τον εθισμό

Ο σύντροφός σας αποφεύγει συνεχώς κοινωνικές εκδηλώσεις ή κατηγορεί τα εξαντλητικά deadlines στη δουλειά επειδή δεν μπορεί να σας συναντήσει; Ίσως είναι άλλο ένα σημάδι ότι είναι εθισμένος στο πορνό, είπε η Δρ. Hall.

Οι άνθρωποι που πιέζονται από τον εθισμό τους για το πορνογραφικό περιεχόμενο συχνά βρίσκουν δικαιολογίες για να αποφύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές με τον σύντροφό τους προκειμένου να αφιερώσουν χρόνο τροφοδοτώντας την εμμονή τους.

Πρόσθεσε ότι μια από τις πιο κοινές δικαιολογίες για μια τέτοια συμπεριφορά σε εθισμένους στο πορνό είναι οι εργασιακές υποχρεώσεις. «Οι άνθρωποι συχνά κρύβονται πίσω από το άγχος στη δουλειά επειδή περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και δεν ενδιαφέρονται για το σεξ», είπε.

4. Χρησιμοποιεί το πορνό για να «αναισθητοποιηθεί» από το στρες, το άγχος και τη μοναξιά

Αναμφίβολα εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν τακτικά πορνό και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αλλά ένα πιθανό σημάδι ότι ο σύντροφός σας είναι ή κινδυνεύει να εθιστεί είναι αυτό που τον παρακινεί να δει το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ο Jones είπε ότι ένα βασικό σημάδι μιας προβληματικής σχέσης με την πορνογραφία είναι αν χρησιμοποιείται ως «διαφυγή» από άλλα προβλήματα.

«Η συμπεριφορά αυτή χρησιμοποιείται για την αναισθητοποίηση από αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, η μοναξιά και το άγχος», είπε. Η Δρ. Hall επεσήμανε επίσης το άγχος ως έναν από τους πολλούς λόγους που οι άνδρες μπορεί να εθιστούν. «Σε περιόδους στρες είμαστε όλοι πιο επιρρεπείς στο να στραφούμε σε πράγματα όπως το αλκοόλ και το πορνό για μια απόδραση. Και αν αυτές οι περίοδοι άγχους παραταθούν, τότε είναι πιο πιθανό να εξαρτηθείτε», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Για πολλούς ανθρώπους που έχουν αναπτύξει έναν εθισμό, ξεκινά ως ένας τρόπος χαλάρωσης και αναζήτησης ευχαρίστησης, αλλά με την πάροδο του χρόνου καθώς η εξάρτηση μεγαλώνει, η συνήθεια γίνεται πιο ριζωμένη. Μπορεί να γίνει ο μόνος τρόπος να νιώθεις φυσιολογικός».

5. Ξοδεύει περισσότερο χρόνο από όσο σκόπευε για να παρακολουθήσει πορνό

Ένας μαραθώνιος πορνό 14 ωρών μπορεί να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά το να ξοδεύετε περισσότερο από το αναμενόμενο ή από όσο θέλετε, σε περιεχόμενο για ενήλικες είναι ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι εθισμού. Ο Jone είπε ότι ένα παράδειγμα που είχε συναντήσει ήταν ένας φοιτητής που ζήτησε βοήθεια μόνο μετά από ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο παρακολούθησης πορνογραφίας.

Ο φοιτητής είπε: «Τελείωσα τα μαθήματα της ημέρας και επέστρεψα στο δωμάτιό μου. Έβλεπα πορνό από την Παρασκευή το απόγευμα μέχρι το πρωί της Δευτέρας και είχα πάνω από 30 καρτέλες ανοιχτές με όλα τα είδη πορνό… και το τρελό είναι ότι δεν είχα καν οργασμό».

6. Η εξάρτηση από το πορνό επηρεάζει τις σχέσεις και τις δουλειές

Ένα από τα πιο σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια οποιουδήποτε εθισμού, συμπεριλαμβανομένου του πορνό, είναι ότι αρχίζει να επηρεάζει άλλες πτυχές της ζωής, όπως οι σχέσεις ή η εργασία και ότι το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει ακόμα κι αν το συνειδητοποιήσει.

«Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι όταν αρχίζετε να βάζετε την πορνογραφία μπροστά από τους φίλους και την οικογένειά σας και σταματάτε να ασχολείστε με τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντά σας», είπε ο Jones, προσθέτοντας ότι η άνοδος της εργασίας από το σπίτι τροφοδοτεί την προβληματική χρήση πορνό.

«Η πανδημία, με περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται πλέον από το σπίτι, έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες πρόσβασης στην πορνογραφία. Πολλοί πελάτες αναφέρουν ότι βλέπουν συχνά πορνό εν ώρα εργασίας, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγικότητά τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την απώλεια της εργασίας τους», σημείωσε ο Jones.

Οι εθισμένοι στο πορνό μπορούν επίσης να δουν ένα πλήγμα στα οικονομικά τους εάν αρχίσουν να εγγράφονται σε περιεχόμενο που παράγεται σε πλατφόρμες όπως το OnlyFans.

«Ενώ ο χρόνος που αφιερώνετε στην παρακολούθηση πορνό μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχετε πρόβλημα, το μεγαλύτερο μέτρο είναι αν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σας, αλλά παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να σταματήσετε», είπε η Δρ. Hall και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι, με την πάροδο του χρόνου, η καταναγκαστική χρήση πορνογραφίας αρχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς της ζωής, όπως οι σχέσεις, η εργασία, οι φιλίες, τα οικονομικά και η γενική ψυχική υγεία και ευημερία».

7. Χρειάζεται πιο καινούργιο ή ακραίο πορνό για να διεγερθεί

Ίσως το πιο ανησυχητικό και μακροπρόθεσμο σημάδι ενός εθισμού στο πορνό είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση στο είδος του περιεχομένου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Jones είπε ότι έχει περιθάλψει ορισμένους ασθενείς που βλέπουν απίστευτα ενοχλητικό, και μερικές φορές ακόμη και παράνομο, περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

«Αρχίζετε να παρακολουθείτε υλικό που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες σας, όπως αιμομιξία ή βίαιη σκληροπυρηνική πορνογραφία. Μόλις επιτευχθεί ο οργασμός, εάν υπάρχει αίσθημα ντροπής ή ενοχής, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι μιας προβληματικής σχέσης με την πορνογραφία», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι μια ανησυχητική τάση τα τελευταία χρόνια είναι ο αριθμός των εθισμένων που ζητούν βοήθεια μετά τη σύλληψή τους από την αστυνομία για παιδική πορνογραφία.

«Μια ολοένα και πιο κοινή παρουσίαση στην κλινική εργασία είναι οι άνθρωποι που αναζητούν θεραπεία μετά τη σύλληψή τους για πρόσβαση σε παιδική πορνογραφία. Η κοινή χρήση αρχείων σε ορισμένους ιστότοπους είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο και συχνά παράνομο υλικό διαβιβάζεται εν αγνοία τους μεταξύ ατόμων», πρόσθεσε ο Jones.

Η Δρ. Hall σημείωσε ότι ο εθισμός στο πορνό μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει άλλη, μερικές φορές προβληματική, σεξουαλική συμπεριφορά. «Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν με διαδικτυακό πορνό, αλλά στη συνέχεια προχωρούν σε συνομιλίες, webcam, σάιτ γνωριμιών και συναντήσεις στην πραγματική ζωή», κατέληξε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top