Υπάρχει ένα απλό κόλπο με χυμό πορτοκαλιού που μπορεί να κρατήσει τα αβοκάντο σας φρέσκα για πολύ περισσότερο. Δείτε πώς να το εφαρμόσετε σωστά στην κουζίνα σας.
Μπορείτε να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα; Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καθόλου, σύμφωνα με ειδικούς
Το κόλπο που θα κάνει τα αβοκάντο σας να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο καιρό
Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο έχει σημαντικά οφέλη για τη υγεία, σύμφωνα με το Nutrients (Dreher et al. 2021). Συγκεκριμένα, η ένταξη του αβοκάντο στη διατροφή συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς βελτιώνει τα λιπιδαιμικά προφίλ, μειώνει τη μη HDL-χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την οξείδωση της LDL.
Επιπλέον, προάγει την υγεία του εντέρου μέσω της ενίσχυσης της μικροχλωρίδας, βοηθά στη διαχείριση του βάρους και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες, με την πρόσληψη υπερβολικά ακόρεστων λιπαρών, ινών και καροτενοειδών να παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο, ενταγμένη σε συνολικά ισορροπημένη διατροφή όπως η μεσογειακή, προσφέρει μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία και γενικότερη ευεξία
Για να μπορέσετε να τα εντάξετε στη διατροφή σας, όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε και κάποια κόλπα που αφορούν τη συντήρηση τους.
Το μαύρισμα είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν κόψετε ένα αβοκάντο, αλλά μπορεί να επιβραδυνθεί.
Τα φρούτα είναι από εκείνα τα τρόφιμα στην κουζίνα σας που πρέπει να τα καταναλώσετε γρήγορα, αλλιώς θα χαλάσουν σύντομα και το αβοκάντο δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ένα ώριμο αβοκάντο συνήθως διαρκεί περίπου δύο ημέρες πριν αρχίσει να μαυρίζει και να γίνεται λασπώδες και αυτό το μαύρισμα θα συμβεί ακόμα πιο γρήγορα μόλις το κόψετε. Όταν ένα αβοκάντο κοπεί και εκτεθεί στον αέρα, ξεκινά μια διαδικασία οξείδωσης που προκαλεί το μαύρισμα της σάρκας, αλλά τα καλά νέα είναι ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να επιβραδυνθεί. Σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή, ένας από τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους για να το πετύχετε είναι απλώς να αλείψετε το αβοκάντο με λίγο χυμό πορτοκαλιού.
Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει κιτρικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που αναστέλλει ένα φυσικό ένζυμο στα αβοκάντο που ονομάζεται polyphenol oxidase, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της καφέ χρωστικής όταν αντιδρά με το οξυγόνο στον αέρα. Όμως, με το να αλείψετε τη σάρκα του αβοκάντο με ένα στρώμα χυμού πορτοκαλιού, δημιουργείτε ουσιαστικά ένα φράγμα που θα το διατηρήσει φρέσκο και πράσινο για περισσότερο.
Το The Spruce Eats εξηγεί:
«Το όξινο pH του κιτρικού οξέος το καθιστά χρήσιμο ως συντηρητικό τροφίμων και διατηρεί το χρώμα του τροφίμου καθώς επιβραδύνει σημαντικά την οξείδωση».
Και προσθέτει: «Απλώς πιέστε μια μικρή ποσότητα από φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών πάνω από το αβοκάντο ή το γουακαμόλε για να αποτρέψετε το μαύρισμα τουλάχιστον για μια μέρα».
Πώς να κάνετε τη διαδικασία;
Παρόλο που άλλα εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι ή το λάιμ, συνιστώνται συχνά επειδή είναι πιο όξινα, ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια εναλλακτική επιλογή που μπορείτε να δοκιμάσετε. Επιπλέον, θα προσθέσει μια ελαφριά γλυκύτητα και οξύτητα στο αβοκάντο που ταιριάζει με την κρεμώδη υφή του.
Το The Avocado Cookbook αναφέρει:
«Τα αβοκάντο αποχρωματίζονται γρήγορα και εύκολα όταν κόβονται και εκτίθενται στον αέρα. Μπορείτε να καθυστερήσετε αυτή τη διαδικασία οξείδωσης πασπαλίζοντας τη σάρκα με λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ. Διαφορετικά, ετοιμάστε τα την τελευταία στιγμή ακριβώς πριν το σερβίρισμα».
«Κόψτε τα στη μέση κατά μήκος και αφαιρέστε το κουκούτσι. Είτε αφαιρέστε τη σάρκα με ένα κουταλάκι, είτε αφαιρέστε προσεκτικά τη φλούδα και κόψτε σε καθαρές φέτες ή κύβους. Αν πρόκειται να γεμίσετε τα αβοκάντο ή να τα καταναλώσετε όπως είναι, αλείψτε ελαφρά την επιφάνεια με λεμόνι, λάιμ ή ακόμα και χυμό πορτοκαλιού».
Το κόλπο με τις φλούδες του αβοκάντο που θα δώσει νέα ζωή στα φυτά σας
Αφού η σάρκα του αβοκάντο έχει αλειφθεί με χυμό πορτοκαλιού, οι ειδικοί συνιστούν να την τυλίξετε σφιχτά με μεμβράνη τροφίμων και στη συνέχεια να τη βάλετε στο ψυγείο για έως και 24 ώρες πριν την καταναλώσετε.