Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που μειώνει την ακμή και τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον – Ρίχνει και τη χοληστερίνη!

μπαχαρικό κανέλα

Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης μια μακρά ιστορία χρήσης ως παραδοσιακό φάρμακο για διάφορες ασθένειες.

Είναι ένα ασφαλές και ευέλικτο μπαχαρικό που μπορεί να προσθέσει γεύση και ευεργετικά συστατικά στη διατροφή σας. Μάλιστα το μπαχαρικό αυτό έχει επίσης μελετηθεί για τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις του σε μια σειρά παθήσεων, όπως η ακμή, η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson και η μνήμη.

Κανέλα και οφέλη

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κανέλα μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Καταπολεμά την ακμή

Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής.

 • Αντιβακτηριακές ιδιότητες: Η κανέλα είναι αποτελεσματική ενάντια σε μια σειρά από βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus και Propionibacterium acnes, τα οποία είναι δύο από τα κύρια βακτήρια που εμπλέκονται στην ακμή.
 • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο δέρμα, η οποία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ακμή.
 • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ακμής, γι’ αυτό η αντιοξειδωτική δράση της κανέλας μπορεί να είναι ευεργετική. Επιπλέον, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερπαραγωγής σμήγματος, η οποία είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην ακμή.

Η επίδραση της στη νόσο Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Τελευταία μελετάται η δράση της κανέλας στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνες, συστατικά της κανέλας, συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων.

Στην νόσο του Πάρκινσον, ο μηχανισμός δράσης της κανέλας έχει να κάνει με τον τρόπο που την μεταβολίζει ο οργανισμός και μπορεί να εμποδίσει την αλλοίωση που προκαλεί η ασθένεια στον εγκέφαλο. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Άλλα οφέλη της κανέλας

 • Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία είναι μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά του σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα.
 • Μειωμένη φλεγμονή: Η κανέλα έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος, αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλλει σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
 • Βελτίωση της υγείας της καρδιάς: Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα οποία είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 • Αντιοξειδωτική δράση: Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA, τα πρωτεΐνες και τα λιπίδια των κυττάρων.
 • Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες έχουν γίνει σε ζώα ή σε εργαστηριακά περιβάλλοντα. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Κανέλα και ασφάλεια

Η κανέλα είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε ορισμένα άτομα, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια. Σε υψηλές δόσεις, η κανέλα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κανέλας είναι 1-6 γραμμάρια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη κανέλας σε τρόφιμα και ποτά, όπως δημητριακά, γιαούρτι, τσάι και σούπα.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να ενσωματώσετε την κανέλα στη διατροφή σας. Προσθέστε κανέλα:

 • στο πρωινό σας γεύμα, όπως σε δημητριακά, γιαούρτι ή χυλό.
 • στο τσάι σας.
 • σε σούπες και σάλτσες.
 • σε ψωμιά, κέικ και άλλα γλυκά.
 • σε ψητά λαχανικά.
 • σε μαγειρευτά.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top