Το ελαιόλαδο διαρκεί για μήνες με μία μόνο αλλαγή που θα σώσει την τσέπη σας

ελαιόλαδο - πώς να το διατηρήσετε

Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί για μήνες περισσότερο χάρη σε μία απλή αλλαγή που κάνει μεγάλη διαφορά. Με αυτό το μικρό κόλπο, η ποιότητα παραμένει υψηλή και η τσέπη σας τελικά κερδίζει.

Έπινε καθημερινά ελαιόλαδο για δύο εβδομάδες και άρχισε να «νιώθει άρρωστη» – Τι συνέβη τελικά στο σώμα της 38χρονης;

Πώς να διατηρήσετε το ελαιόλαδο για περισσότερο καιρό

Το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (EVOO), έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και της συνολικής θνησιμότητας. Περιέχει βιοδραστικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση του μεταβολισμού των λιπιδίων και της γλυκόζης, καθώς και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα ενισχύει σημαντικά την μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από διάφορες αιτίες.

Το ελαιόλαδο, ωστόσο, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ακριβά είδη και ο τρόπος που το διατηρούμε μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα.

Οι άνθρωποι σπαταλούν χρήματα χωρίς να το καταλαβαίνουν, αποθηκεύοντας βασικά είδη της κουζίνας λανθασμένα, ανάμεσά τους και το ελαιόλαδο, το οποίο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο ακριβά είδη πρώτης ανάγκης, προειδοποιούν ειδικοί. Ο πληθωρισμός σε τρόφιμα και ποτά αυξάνεται συνεχώς.

Ωστόσο, λίγα προϊόντα έχουν αυξηθεί τόσο θεαματικά όσο το ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με ερασιτέχνες μάγειρες στο διαδίκτυο και ειδικούς αποθήκευσης, πολλοί άνθρωποι μειώνουν άθελά τους τη διάρκεια ζωής του λαδιού τους κάνοντας ένα συνηθισμένο λάθος.

Στην ομάδα Facebook Canning Rebels (μια κοινότητα για τη διατήρηση τροφίμων με 473.000 μέλη), μια συζήτηση σχετικά με την αποθήκευση του ελαιολάδου προκάλεσε ζωηρή ανταλλαγή απόψεων. Ένα μέλος προειδοποίησε ότι «η θέρμανση του λαδιού με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ταχύτερη τάγγιση, καθώς επιταχύνει τη διάσπαση των δεσμών».

Άλλα μέλη συμφώνησαν, προτείνοντας την ίδια λύση: «να αποθηκεύετε τα έλαιά σας σε δροσερό, σκοτεινό μέρος».

Αντίστοιχα, χρήστες του Reddit παραξενεύονται που πολλοί άνθρωποι φυλάνε το λάδι τους πάνω στους πάγκους της κουζίνας ή ακριβώς δίπλα στην εστία. Ένας σχολίασε: «Το φως του ήλιου και η θερμότητα υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο και η έκθεση σε αυτά το κάνει να χαλάει πιο γρήγορα, χάνει τη γεύση του, γίνεται πιο πικρό και τελικά ταγγίζει».

Αρθρίτιδα: Η καλύτερη τροφή για να προστατευτείτε από τις φλεγμονές – Την έχετε ήδη στο ντουλάπι σας

Το ελαιόλαδο ταγγίζει εύκολα με αποτέλεσμα να μην τρώγεται

Σύμφωνα με τον Rowland King, ειδικό στην αποθήκευση και Διευθυντή της εταιρείας Quality Bottles, αυτό το λάθος είναι «πολύ πιο διαδεδομένο απ’ όσο νομίζουμε».

«Η αποθήκευση του ελαιόλαδου δίπλα στην εστία ή σε άμεση επαφή με το φως του ήλιου είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να το καταστρέψετε», προειδοποίησε ο Rowland. «Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη θερμότητα και στο φως. Και τα δύο επιταχύνουν την οξείδωση, η οποία διασπά τα φυσικά αντιοξειδωτικά του λαδιού και το κάνει να χάνει γεύση, άρωμα και θρεπτική αξία. Τελικά, ταγγίζει».

Υπογράμμισε ότι, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τιμής του ελαιόλαδου, η λανθασμένη αποθήκευση κοστίζει πλέον στα νοικοκυριά περισσότερο απ’ όσο αντιλαμβάνονται. «Όταν το λάδι οξειδώνεται, στην ουσία πετάτε λεφτά. Ακόμα και μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία, όπως η θερμότητα που εκπέμπεται από τον φούρνο ή την εστία, μπορούν να μειώσουν δραματικά τη διάρκεια ζωής του».

Ο Rowland συμβουλεύει: «Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο είναι ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι, μακριά από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας. Αν το χρησιμοποιείτε καθημερινά, μεταγγίστε μια μικρή ποσότητα σε σκούρο μπουκάλι και κρατήστε την κύρια ποσότητα αποθηκευμένη σωστά. Αυτό διατηρεί το λάδι φρέσκο για περισσότερο και αποτρέπει περιττή σπατάλη».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top