9 σημεία στην κουζίνα που ξεχνάτε να καθαρίσετε -Πώς θα τη διατηρήσετε πεντακάθαρη

κουζίνα

Για πολλές οικογένειες η κουζίνα θεωρείται η καρδιά του σπιτιού, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά είναι και η πιο βρώμικη. Ενώ υπάρχουν ορισμένες περιοχές και συσκευές που πιθανότατα καθαρίζετε τακτικά, μερικές από τις πιο βρώμικες γωνιές της κουζίνας σας μπορεί να περνούν απαρατήρητες, όπως η βρύση που αγγίζετε αφού κόψετε κοτόπουλο ή τα μπαχαρικά που πιάνετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η διατήρηση της καθαριότητας στην κουζίνα είναι απαραίτητη για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος. Για να διατηρήσετε το χώρο σας καθαρό, διαβάστε τα σημεία της κουζίνας που δεν πρέπει να ξεχνάτε όταν καθαρίζετε.

Τα 9 σημεία στην κουζίνα που πρέπει να καθαρίζετε:

  1. Βαζάκια μπαχαρικών
  2. Ψυγείο
  3. Σφουγγάρια
  4. Πάγκοι
  5. Φούρνος μικροκυμάτων
  6. Σανίδες κοπής
  7. Πλαστικά δοχεία
  8. Βρύση
  9. Μπλέντερ

1. Βαζάκια μπαχαρικών

Τα βάζα μπαχαρικών χρησιμοποιούνται συχνά με βρώμικα ή λιπαρά χέρια κατά το μαγείρεμα, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία υπολειμμάτων στο εξωτερικό των βάζων σας, λέει στο Marthastewart η Alicia Sokolowski, πρόεδρος και συν-διευθύνουσα σύμβουλος της AspenClean, μιας εταιρείας κατασκευής πράσινων ειδών καθαρισμού και παροχής υπηρεσιών καθαρισμού στο σπίτι.

«Η διατήρηση των βάζων με τα μπαχαρικά είναι σημαντική, καθώς αποτρέπει την εξάπλωση μικροβίων και τη μόλυνση και διασφαλίζει ότι ακόμη και τα μπαχαρικά παραμένουν αμόλυντα» αναφέρει η ίδια.

2. Ψυγείο

Ακόμα και αν διατηρείτε τα τρόφιμα και τα ποτά σας στις αρχικές τους συσκευασίες, το ψυγείο σας μπορεί να γίνει ένας από τους πιο βρώμικους χώρους της κουζίνας σας. «Το ψυγείο αποθηκεύει μια ποικιλία ευπαθών τροφίμων που μπορεί να διαρρεύσουν, να χυθούν ή να χαλάσουν, οδηγώντας σε ακαταστασία και δυσάρεστες οσμές» λέει η Sokolowski. Ελέγχετε τακτικά τα συστατικά του ψυγείου σας και καθαρίζετε τη συσκευή εβδομαδιαίως για να αποτρέψετε τη δημιουργία μούχλας και βακτηρίων.

Σφουγγάρι «γόμα»: «Σβήνει» σημάδια και μουτζούρες σε όλο το σπίτι 

3. Σφουγγάρια

Το σφουγγάρι σας καθαρίζει τα βρώμικα πιάτα, άρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καθαρό, σωστά; Δυστυχώς, χρησιμοποιώντας το σφουγγάρι σας για να καθαρίζετε τα τρόφιμα από τα μπολ, τα πιάτα και άλλες επιφάνειες στην κουζίνα σας, όπως οι πάγκοι, το κάνει να λερώνεται εύκολα.

«Ο τακτικός καθαρισμός των σφουγγαριών βοηθά στην εξάλειψη της εξάπλωσης των βακτηρίων. Αν χρησιμοποιείτε ένα σφουγγάρι που είναι βρώμικο, θα μειωθεί η αποτελεσματικότητά του και δεν θα καθαρίσετε αυτό που θέλετε τόσο καλά – μπορεί ακόμη και να το κάνετε πιο βρώμικο» επισημαίνει η Marla Mock, πρόεδρος της Molly Maid, μιας επαγγελματικής εταιρείας καθαρισμού που προσφέρει τις υπηρεσίες της τόσο σε οικιακούς όσο και σε επαγγελματικούς χώρους.

4. Πάγκοι

Οι πάγκοι μπορούν εύκολα να γίνουν ένα από τα πιο βρώμικα σημεία της κουζίνας σας. «Οι πάγκοι είναι ο κύριος χώρος προετοιμασίας στην κουζίνα, οπότε συχνά έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, υγρά ή άλλα υλικά» λέει η Sokolowski. Οι διαρροές, τα ψίχουλα και οι πιτσιλιές από το μαγείρεμα μπορούν να συσσωρευτούν γρήγορα. Σκουπίστε τους πάγκους σας μετά από κάθε χρήση για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης μεταξύ διαφόρων αντικειμένων.

5. Φούρνος μικροκυμάτων

Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων σας μόνο μερικές φορές τον μήνα, μπορεί να είναι μία από τις πιο βρώμικες συσκευές της κουζίνας σας. «Το φαγητό συχνά πιτσιλάει και χύνεται μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων κατά τη διάρκεια της θέρμανσης, αφήνοντας υπολείμματα και λεκέδες από τρόφιμα» λέει η Mock.

Πώς θα εξαφανίσετε τα μικρόβια από το σπίτι – Βρίσκονται παντού 

Και προσθέτει ότι η διατήρηση του φούρνου μικροκυμάτων σε καθαρή κατάσταση είναι σημαντική, καθώς αποτρέπει τη συσσώρευση σωματιδίων τροφίμων και βακτηρίων, διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα θερμαίνονται ομοιόμορφα και παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση.

6. Σανίδες κοπής

Οι σανίδες κοπής χρησιμοποιούνται για την κοπή και τον τεμαχισμό διαφόρων τροφίμων, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση υπολειμμάτων τροφίμων και χυμών, λέει η Sokolowski. Καθαρίζετε καλά τις σανίδες κοπής μετά από κάθε χρήση για να αποφύγετε τη μόλυνση μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων, ιδίως μεταξύ κρέατος και λαχανικών.

7. Πλαστικά δοχεία

Τα πλαστικά τάπερ αποθηκεύουν φαγητό που έχει περισσέψει ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να χυθούν ή να διαρρεύσουν. «Οι επιφάνειές τους μπορούν να απορροφήσουν οσμές και λεκέδες» λέει η Sokolowski, οπότε χρειάζονται καλό καθάρισμα. «Διατηρώντας τα πλαστικά δοχεία σας καθαρά, διασφαλίζετε ότι τα τρόφιμα που αποθηκεύονται σε αυτά παραμένουν φρέσκα και αμόλυντα. Τα καθαρά δοχεία εμποδίζουν επίσης τις οσμές να επηρεάσουν άλλα τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα γύρω τους» τονίζει η ίδια.

8. Βρύση

Οι βρύσες της κουζίνας είναι ένα από τα βασικότερα σημεία επαφής στην κουζίνα σας και συχνά ανοίγουν και κλείνουν με βρώμικα ή λιπαρά χέρια κατά το μαγείρεμα. Επιπλέον, οι βρύσες μπορεί να λερωθούν από συσσωρευμένες εναποθέσεις ορυκτών και υπολείμματα σαπουνιού, λέει η Mock. «Οι καθαρές βρύσες μειώνουν την εξάπλωση μικροβίων και βακτηρίων και διασφαλίζουν ότι το νερό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα παραμένει καθαρό» αναφέρει η Sokolowski.

9. Μπλέντερ

Τα μπλέντερ μπορούν εύκολα να λερωθούν λόγω του πολύπλοκου σχεδιασμού τους με τις λεπίδες και τις μικρές χαραμάδες, λέει η Mock. Τα σωματίδια τροφίμων συχνά παγιδεύονται στις γωνίες και τις σχισμές αυτής της συσκευής, καθιστώντας δύσκολη τη συντήρησή της. «Η διατήρηση του μπλέντερ σε καθαρή κατάσταση αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας, διασφαλίζοντας ότι τα αναμεμειγμένα τρόφιμα και ποτά είναι ασφαλή για κατανάλωση» λέει η Sokolowski. Επιδιώξτε να καθαρίζετε καλά το μπλέντερ σας μετά από κάθε χρήση.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top