Γιατί σκάνε οι ντομάτες; Μπορείτε να καταναλώσετε τις σκασμένες ντομάτες;

ντομάτες

Η ντομάτα έχει σπουδαία θέση στη Μεσογειακή διατροφή και είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία. Μπορείτε να την καταναλώνετε σε όλα σας τα γεύματα. Αναρωτιέστε, όμως, αν μπορείτε να καταναλώσετε τις ντομάτες που σκάνε;

Η ντομάτα είναι ένα πολύ αγαπημένο τρόφιμο, με γλυκιά γεύση και θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη δυσκοιλιότητα, καθώς και στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Πολλές φορές οι ντομάτες φαίνονται τέλειες, είναι γυαλιστερές και χωρίς σημάδια. Κάποιες φορές όμως, ειδικά οι ντομάτες που καλλιεργούνται στο σπίτι σε μια γλάστρα ή έναν κήπο, μπορεί να κακοσχηματισμένες, να διαφέρουν σε μέγεθος και μορφή, ακόμα και να σπάσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι φυσιολογικό οι ντομάτες να ανοίγουν κατά την ωρίμανσή τους. Διαβάστε γιατί οι ντομάτες σχίζονται και αν είναι ασφαλείς για κατανάλωση.

Γιατί ανοίγουν οι ντομάτες;

Ο Brian Chau, επιστήμονας τροφίμων, εξηγεί στο Simplyrecipes ότι οι ρωγμές και τα βαθουλώματα σχηματίζονται στις ντομάτες όταν η φλούδα αναπτύσσεται πιο αργά από τη σάρκα.

Η θερμοκρασία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της ντομάτας – οι ζεστές ηλιόλουστες περιόδους που ακολουθούνται από ψυχρότερες νύχτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ντομάτες να επεκταθούν γρήγορα και να σκάσει η φλούδα. «Ο καιρός επίσης επηρεάζει τις συνθήκες νερού» τονίζει ο Chau. Οι έντονες ή ξαφνικές βροχοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στο να μεγαλώσει και να διογκωθεί το εσωτερικό της ντομάτας.

Ενώ οι διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να ελεγχθούν, οι συνήθειες κηπουρικής θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση της ντομάτας. Ο Chau προσθέτει ότι το υπερβολικό πότισμα τη μια μέρα και το λίγο την άλλη κάνει τις ντομάτες να αναπτύσσονται ανομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να ραγίζουν.

Είναι ασφαλές να φάτε μια ραγισμένη ντομάτα;

Οι μικρές ρωγμές στην επιφάνεια του φλοιού είναι ακίνδυνες και μπορείτε να φάτε τη ντομάτα. Μαζέψτε τις αμέσως για να τις σώσετε από περαιτέρω ζημιές. Η ραγισμένη ντομάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές όπου η εμφάνιση δεν έχει σημασία, όπως σούπες, μαρμελάδες, σάλτσες και χυμούς.
Οι σχισμένες ντομάτες δεν είναι ασφαλείς για κατανάλωση όταν η σάρκα και οι σπόροι τους είναι εκτεθειμένοι. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από παράσιτα, όπως τα σκουλήκια που τρέφονται με τον καρπό σκάβοντας σε αυτόν μέσω της ρωγμής.

Ο Chau προσθέτει ότι όταν το εσωτερικό της ντομάτας είναι εκτεθειμένο, θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει παράσιτα, όπως μύγες, προκαλώντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Εάν η ντομάτα φαίνεται γλοιώδης, μουχλιασμένη, δύσοσμη ή μολυσμένη από έντομα, είναι προτιμότερο να την πετάξετε παρά να διατρέξετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε.

Scroll to Top