Γιατί τα μυρμήγκια μπαίνουν στο σπίτι σας; Πώς να τα σταματήσετε

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μπαίνουν τα μυρμήγκια στο σπίτι σας; Μπορείτε να βρείτε τους λόγους που προτιμούν το σπίτι σας και φυσικά να τα σταματήσετε και να μην εισβάλλουν ξανά στην κουζίνα ή στο σαλόνι σας.

Η αλήθεια είναι ότι μόλις ανεβαίνει η θερμοκρασία, είναι συχνό φαινόμενο να βλέπετε κάποιους ανεπιθύμητους επισκέπτες στο σπίτι σας. Τα μυρμήγκια τριγυρνούν πάντα στις αυλές, αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ανοίγετε τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών σας για να μπει φρέσκος αέρας, θα μπουν αμέσως.

Το κακό νέο για σας είναι ότι συνήθως δεν μπαίνει μέσα στο σπίτι μόνο ένα μυρμήγκι, αλλά το ακολουθούν από πίσω εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες και κάνουν ολόκληρη γραμμή. Το καλό νέο είναι ότι έχετε διάφορες επιλογές στη διάθεσή σας για να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς εισβολείς, τα μυρμήγκια.

Το κυριότερο, δε, είναι ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε αποφύγετε την προσβολή από αυτά τα μικρά έντομα και μην βάζετε πειρασμούς στο δρόμο τους.

Γιατί τα μυρμήγκια μπαίνουν στο σπίτι

Τα μυρμήγκια συνήθως μπαίνουν στο σπίτι σε αναζήτηση τροφής και αν δεν τα αντιμετωπίσετε γρήγορα, μπορεί να αποφασίσουν να μείνουν. Τα μυρμήγκια εμφανίζονται ξαφνικά καθώς κυνηγούν τροφή, νερό ή καταφύγιο.

Ο ευκολότερος τρόπος για να τα κρατήσετε έξω, ειδικά το καλοκαίρι, είναι να διατηρείτε τα τρόφιμα σφραγισμένα σε δοχεία και να σκουπίζετε αμέσως τυχόν ψίχουλα ή σταγόνες από φαγητά σε πάγκους, τραπεζάκια ή πατώματα. Ακόμα και τα πιο μικρά ψίχουλα θα τα δελεάσουν, γι’ αυτό το καλό καθάρισμα είναι απαραίτητο.

Τα μυρμήγκια αναζητούν τροφή τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, στέλνοντας ομάδες αναζήτησης που ψάχνουν για οτιδήποτε μπορούν να βρουν. Τους αρέσουν ιδιαίτερα οι ζαχαρούχες ουσίες και όλοι έχουμε βιώσει να απολαμβάνουμε ένα πικνίκ σε εξωτερικό χώρο, και μόλις αφήσουμε τα πιάτα στο τραπέζι να μαζεύονται γύρω τους διάφορα μικρά ζωάκια, μυρμηγκάκια.

Προσοχή, λοιπόν, όταν τρώτε μαρμελάδα ή ένα γλυκό στο τραπέζι, πρέπει να το σκουπίσετε αμέσως. Τα ψίχουλα αυτά είτε στο τραπέζι είτε στον πάγκο προσελκύουν τα μυρμήγκια. Και μόλις ένα μυρμήγκι βρει την πηγή αυτής της γλυκύτητας, θα αφήσει πίσω του ένα ίχνος μυρωδιάς για να προσελκύσει άλλα κι έτσι σε χρόνο ρεκόρ μπορεί να μαζευτούν εκατοντάδες μυρμήγκια στον πάγκο ή το τραπέζι σας.

Τα μυρμήγκια θα αναζητήσουν επίσης νερό, ειδικά σε θερμότερες καιρικές συνθήκες. Όταν βρουν μια καλή πηγή θα αφήσουν ένα ίχνος μυρωδιάς για την υπόλοιπη αποικία, οπότε τα μπολ με νερό για τα κατοικίδια ή οι σωλήνες που έχουν διαρροή μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα.

Πώς μπορείτε να εξαφανίσετε τα μυρμήγκια

Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε τα μυρμήγκια από το να έρθουν στο σπίτι σας εξαρχής είναι να διατηρείτε ένα καθαρό σπίτι, να καθαρίζετε αμέσως τις σταγόνες και τα ψίχουλα και να καθαρίζετε οπωσδήποτε τους πάγκους της κουζίνας όπου μαγειρεύετε.

Επίσης, πρέπει να πετάτε τυχόν σάπια φρούτα που βρίσκονται σε μπολ, να διατηρείτε τις μαρμελάδες, το μέλι, τα κέικ ή τα μπισκότα σε σφραγισμένα δοχεία ή στο ψυγείο. Μπορείτε να βάζετε τα προϊόντα και σε σακουλάκια που σφραγίζουν, γιατί η απλή τοποθέτησή τους στο ντουλάπι μπορεί να μην είναι αρκετή. Τα μυρμήγκια μπορούν να εισχωρήσουν ακόμη και μέσα από την παραμικρή ρωγμή.

Επιπλέον, να φτιάξετε άμεσα σωλήνες που στάζουν και να κρατήσετε το μπολ με το νερό για το ζώο σας μακριά από τις εισόδους.

Τι προσελκύει τα μυρμήγκια στο σπίτι

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, οι σταγόνες και τα ψίχουλα προσελκύουν ιδιαίτερα τα μυρμήγκια, αλλά και οποιαδήποτε υπολείμματα τροφής που αφήνονται στην κουζίνα ή αλλού μπορούν να τα προσελκύσουν. Ακόμη και αν τα παράθυρα και οι πόρτες δεν παραμένουν ανοιχτά, τα μυρμήγκια μπορούν να βρουν το δρόμο τους μέσα από μικρές τρύπες και ρωγμές στους τοίχους ή στις μπαλκονόπορτες, οπότε η διατήρηση ενός καθαρού σπιτιού είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο.

Και μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα μπολ με την τροφή των κατοικίδιων ζώων σας και να σφουγγαρίζετε το μέρος εκεί όπου τρώει το αγαπημένο σας σκυλάκι.

Scroll to Top