Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι ένας εύκολος τρόπος να εντάξετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, αλλά η λανθασμένη χρήση τους μπορεί να κρύβει κινδύνους. Σύμφωνα με νέα μελέτη, πολλοί άνθρωποι δεν τα αποθηκεύουν ή δεν τα μαγειρεύουν σωστά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη διατροφική τους αξία όσο και την ασφάλεια κατανάλωσης.
Το «λαχανικό του Μεσαίωνα» που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη και υποστηρίζει την καρδιά
Το λάθος που κάνουμε με τα κατεψυγμένα λαχανικά
Σύμφωνα με το Food and Nutrition Sciences, τα λαχανικά αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων, διαιτητικών ινών και φυτοχημικών, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία. Συγκεκριμένα, παρέχουν βιταμίνες όπως η Α, C και K, καθώς και κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, τα οποία είναι απαραίτητα για λειτουργίες όπως η όραση, η ανοσοποιητική απόκριση, η υγεία των οστών και ο μεταβολισμός της ενέργειας.
Επιπλέον, περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή, φαινολικές ενώσεις και γλυκοσινολάτες, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ίνες υποστηρίζει την πεπτική υγεία, βοηθά στη διαχείριση του βάρους και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη.
Ωστόσο, ένα κοινό λάθος στην κατάψυξη μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, ανέλυσε πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και προετοιμάζουν τα κατεψυγμένα λαχανικά και οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι τα ευρήματα δείχνουν πως μπορεί να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.
Ας δούμε τι αποκάλυψε η μελέτη και γιατί είναι κρίσιμο να χειρίζεστε τα κατεψυγμένα λαχανικά με προσοχή.
Διαβάστε τις οδηγίες της συσκευασίας
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους σχετικά με την προετοιμασία και την κατανάλωση κατεψυγμένων λαχανικών από την 1η έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2022.
Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 9% των συμμετεχόντων είχε καταναλώσει ωμά κατεψυγμένα λαχανικά, με τους περισσότερους να τα προσθέτουν σε μπλέντερ για την παρασκευή smoothie ή χυμού.
Επιπλέον, περισσότερο από το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν ακολούθησαν τις οδηγίες της συσκευασίας κατά την προετοιμασία των κατεψυγμένων λαχανικών, παρά το γεγονός ότι το ένα τρίτο γνώριζε ότι αυτά μπορεί να είναι μολυσμένα με μικρόβια.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένοι καταναλωτές μπορεί να μην μαγειρεύουν τα κατεψυγμένα λαχανικά πριν τα καταναλώσουν και ενδέχεται να μην διαβάζουν τις οδηγίες στη συσκευασία», κατέληξαν οι ερευνητές. «Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία των προληπτικών ελέγχων κατά την παραγωγή κατεψυγμένων λαχανικών πριν φτάσουν στον καταναλωτή».
Κίνδυνοι από την κατανάλωση ωμών κατεψυγμένων λαχανικών
Ενώ τα κατεψυγμένα λαχανικά φαίνονται αβλαβή, μπορεί να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.
«Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι όπως κάθε άλλο προϊόν νωπού προϊόντος, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μόλυνσης από περιβαλλοντικά παθογόνα», δήλωσε η Janet Buffer, MPH, ανώτερη διαχειρίστρια του Ινστιτούτου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφική Ασφάλεια στο George Washington University, στο Health.
Για παράδειγμα, το 2016, εννέα άνθρωποι νοσηλεύτηκαν και τρεις έχασαν τη ζωή τους λόγω επιδημίας Listeria monocytogenes που συνδέθηκε με κατεψυγμένα λαχανικά.
Το Listeria monocytogenes μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, μια βακτηριακή λοίμωξη που εμφανίζεται σε δύο μορφές: εντερική και επεμβατική. Η εντερική μορφή προκαλεί διάρροια και εμετό, ενώ η επεμβατική μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα γρίπης, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και σε σοβαρές περιπτώσεις θάνατο.
Πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο, ανακλήθηκαν κατεψυγμένα καρότα και επιλεγμένα μείγματα κατεψυγμένων λαχανικών λόγω πιθανής μόλυνσης με E. coli O121:H19. Οι λοιμώξεις από E. coli μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς κοιλιακούς πόνους, διάρροια, πυρετό, ναυτία και εμετό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Η Buffer τόνισε ότι η κατάψυξη δεν καταστρέφει ορισμένα μικρόβια, όπως ο ιός της ηπατίτιδας Α και ο νοροϊός, κάτι που, όπως είπε, είναι μια κοινή παρανόηση.
«Η κατάψυξη απλώς περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων», εξήγησε. «Εάν τα επιβλαβή βακτήρια ή οι ιοί έχουν μολύνει ένα τρόφιμο, τότε θα καταναλωθούν κατά τη χρήση».
Ορισμένοι άνθρωποι που τρώνε ωμά κατεψυγμένα λαχανικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν, προειδοποίησε η Ellen Shumaker, PhD, διευθύντρια του προγράμματος Safe Plates στο North Carolina State University.
«Σε νεότερους, υγιείς πληθυσμούς, οι άνθρωποι συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα από τη λιστέρια», ανέφερε. «Αλλά η λιστέρια μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».
Το παραδοσιακό ελληνικό λαχανικό που ρυθμίζει σάκχαρο, χοληστερίνη και βάρος και ενισχύει την καρδιά
Πώς να προετοιμάσετε τα κατεψυγμένα λαχανικά
Ενώ η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα πιθανά παθογόνα, η θέρμανση μπορεί να το κάνει.
«Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες προετοιμασίας που αναγράφονται στα κατεψυγμένα λαχανικά», δήλωσε ο Wade Syers, DSocSci, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων από το Michigan State University Extension, στο Health.
«Στις συσκευασίες συχνά υπάρχουν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, που αναφέρουν ότι τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται στους 70°C. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μειώνεται ο κίνδυνος τροφιμογενών λοιμώξεων».
Η Shumaker τόνισε επίσης τη σημασία της ενημέρωσης των καταναλωτών ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να περιέχουν παθογόνα.
Η Buffer υπογράμμισε ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν είναι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. «Έτοιμο προς κατανάλωση σημαίνει ότι ένα προϊόν είναι προετοιμασμένο και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς περαιτέρω επεξεργασία», εξήγησε. «Τα κατεψυγμένα λαχανικά απαιτούν επιπλέον επεξεργασία πριν την κατανάλωση, πρέπει να μαγειρευτούν».