Πώς να καθαρίσετε τις σχολικές τσάντες και τα σακίδια πλάτης

καθαρίσετε τσάντες και σακίδια πλάτης

Τα σχολεία κλείνουν σε λίγες μέρες και ήρθε η ώρα να καθαρίσετε τη σχολική τσάντα του παιδιού σας, αλλά και την τσάντα που παίρνετε εσείς στη δουλειά ή στο γυμναστήριο. Δείτε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις πλένετε και να τις κάνετε σαν καινούριες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πλύνετε ένα σακίδιο πλάτης – τόσο στο χέρι όσο και στο πλυντήριο – αλλά μερικές μέθοδοι είναι καλύτερες από άλλες.

«Είναι πάντα ασφαλέστερο να πλένετε τα σακίδια πλάτης με το χέρι» λέει η Irene Stepaniuk, επαγγελματίας στον τομέα της καθαριότητας εδώ και 30 χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια, «ορισμένα σακίδια πλάτης έχουν ειδικές επιστρώσεις που μπορεί να χαλάσουν στο πλυντήριο, άλλα έχουν στρας και διακοσμητικά που μπορεί να πέσουν και άλλα μπορεί να χάσουν το σχήμα τους».

Αλλά αν δεν έχετε το χρόνο -ή τη διάθεση- να τρίψετε ένα σακίδιο πλάτης στο νιπτήρα σας, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο ρούχων. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ετικέτα της τσάντας και τις οδηγίες πλύσης πριν τη βάλετε μέσα, συνιστά.

Για να καθαρίσετε σωστά και τέλεια τα σακίδια πλάτης τα δικά σας και των παιδιών σας θα χρειαστείτε: απορρυπαντικό (κατά προτίμηση αυτό που είναι για ευαίσθητα ρούχα), την ηλεκτρική σκούπα, μια οδοντόβουρτσα ή μια βούρτσα με μαλακή τρίχα, μία σακούλα πλυντηρίου ή μαξιλαροθήκη.

Πώς να καθαρίσετε ένα σακίδιο πλάτης με το χέρι

Αν έχετε ένα δερμάτινο σακίδιο πλάτης ή ένα σακίδιο με πολλά στολίδια, το πλύσιμο στο χέρι είναι η ασφαλέστερη οδός. Πριν αγγίξετε οποιοδήποτε απορρυπαντικό, αφαιρέστε τα πάντα από τις τσέπες και τις θήκες της τσάντας και σκουπίστε οποιαδήποτε χαλαρή βρωμιά ή σκόνη στο εξωτερικό της. «Πάρτε μια ηλεκτρική σκούπα χειρός και σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τυχόν ψίχουλα ή χνούδια από το εσωτερικό» λέει η Stepaniuk.

Στη συνέχεια, κοιτάξτε την ετικέτα φροντίδας στο σακίδιο για να δείτε τη συνιστώμενη μέθοδο καθαρισμού. Αλλά αν δεν υπάρχει, ένα ήπιο απορρυπαντικό υψηλής ποιότητας είναι μια χαρά. «Μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά χαμηλής ποιότητας γιατί προκαλούν συσσώρευση σαπουνιού που συγκρατεί τη βρωμιά» αναφέρει η ίδια.

Η Stepaniuk προτείνει επίσης να δοκιμάσετε το απορρυπαντικό πρώτα σε σημεία που δεν είναι πολύ ορατά για να μην χαλάσετε την τσάντα. «Έτσι, αντί να δοκιμάσετε το απορρυπαντικό στην μπροστινή τσέπη, μπορείτε να το δοκιμάσετε στην κάτω δεξιά γωνία που δεν είναι ορατή όταν το φοράτε» τονίζει.

Αφού επιβεβαιώσετε ότι το απορρυπαντικό δεν θα βλάψει το ύφασμα της τσάντας, μπορείτε να προχωρήσετε στον καθαρισμό τυχόν εμφανών λεκέδων. «Προσθέστε μια σταγόνα απορρυπαντικού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό – δεν χρειάζεστε περισσότερο από αυτό. Το απορρυπαντικό είναι πολύ συμπυκνωμένο και αν προσθέσετε περισσότερο θα δημιουργηθεί αυτή η συσσώρευση σαπουνιού που θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για τους ρύπους» λέει η Stepaniuk.

Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες (ή μια φτηνή οδοντόβουρτσα από το φαρμακείο) για να τρίψετε τους λεκέδες.

Μόλις τελειώσετε με αυτό, γεμίστε τον νιπτήρα ή έναν κουβά με χλιαρό νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού απορρυπαντικό. Βυθίστε το σακίδιο και χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή μια μεγαλύτερη βούρτσα για να τρίψετε τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε το σαπουνόνερο και ξεπλύνετε με καθαρό, δροσερό νερό. Στύψτε απαλά το περιττό νερό και, στη συνέχεια, στεγνώστε το με μια μεγάλη πετσέτα. «Μου αρέσει να απλώνω την πετσέτα επίπεδη, να βάζω το σακίδιο πάνω της, να διπλώνω το άλλο μισό της πετσέτας από πάνω της και να πιέζω προς τα κάτω για να στύψω το επιπλέον νερό» λέει η Stepaniuk. Στη συνέχεια, κρεμάστε το για να στεγνώσει στον αέρα και είστε έτοιμοι.

Πώς να πλύνετε ένα σακίδιο πλάτης στο πλυντήριο

Όταν πρόκειται να πλύνετε ένα σακίδιο πλάτης στο πλυντήριο, πολλά από τα ίδια βήματα εξακολουθούν να ισχύουν. Οι περισσότερες τσάντες μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, αλλά ελέγξτε την ετικέτα φροντίδας για να το επιβεβαιώσετε.

Το κόλπο για να καθαρίσετε το πλυντήριο ρούχων σε 1 μόλις βήμα 

Πρέπει πρώτα να αδειάσετε όλες τις τσέπες της τσάντας, να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα το εσωτερικό της και να επεξεργαστείτε επιτόπου τυχόν εμφανείς λεκέδες. Στη συνέχεια, θέλετε να αφαιρέσετε τυχόν αποσπώμενες τσέπες ή ιμάντες και να πάρετε μια διχτυωτή τσάντα (πλυντηρίου) ή μαξιλαροθήκη.

«Είναι πιο ασφαλές να βάλεις το σακίδιο μέσα σε μια προστατευτική τσάντα, ώστε να μη σκαλώσει ή σκιστεί κάποιος από τους ιμάντες» λέει η Stepaniuk. Αν δεν έχετε πρόχειρη μια τέτοια τσάντα, μπορείτε επίσης να γυρίσετε την τσάντα ανάποδα. Βάλτε τη στο πλυντήριο στον απαλό κύκλο με κρύο νερό και προσθέστε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού. Μόλις τελειώσει ο κύκλος, κρεμάστε το σακίδιο για να στεγνώσει στον αέρα. Και θα είναι τόσο καθαρό σαν καινούριο!

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top