Γιατί δεν πρέπει να φοράτε κολάν στο αεροπλάνο;

κολάν - αεροπλάνο

Θέλετε να ταξιδεύετε με άνεση αλλά και με ασφάλεια; Ένα ρούχο που αγαπούν πολλοί ταξιδιώτες, το κολάν, ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή για το αεροπλάνο, σύμφωνα με ειδικούς.

4 πράγματα που το προσωπικό αεροδρομίου συμβουλεύει να σταματήσετε να κάνετε

Γιατί δεν πρέπει να φοράτε κολάν στο αεροπλάνο

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω των πτήσεων, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, όπως η έκθεση σε αναπνευστικές λοιμώξεις, η θρόμβωση λόγω παρατεταμένης ακινησίας και η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Τώρα προσθέστε σε αυτά και τα κολάν.

Αν επιβιβαστείτε σε οποιαδήποτε πτήση αυτές τις μέρες, το πιθανότερο είναι ότι θα δείτε μερικούς τουλάχιστον συνεπιβάτες να φορούν κολάν ως μέρος της ενδυμασίας τους για το ταξίδι. Με την άνοδο της athleisure μόδας, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν την άνεση που προσφέρει αυτό το στενό, ελαστικό παντελόνι στην καθημερινότητα.

Δυστυχώς, ο συνδυασμός κολάν και αεροπορικών ταξιδιών έχει οδηγήσει σε προβλήματα στο παρελθόν. Το 2017, η United Airlines προκάλεσε αντιδράσεις όταν απαγόρευσε σε δύο έφηβες να επιβιβαστούν επειδή ο υπεύθυνος της πύλης θεώρησε ακατάλληλο το ντύσιμό τους με κολάν.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε την επιλογή σας να φοράτε κολάν στο αεροπλάνο για λόγους άσχετους με τους κανονισμούς ένδυσης. Παρακάτω, ειδικοί στην υγεία και ασφάλεια αναλύουν πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με το να φοράμε κολάν σε μια πτήση.

Αυτιά: Ο Νο1 τρόπος να τα ξεβουλώσετε μετά από πτήση

Ειδικός στην αεροπορική ασφάλεια προειδοποιεί για τα κολάν στις πτήσεις

Η ειδικός στην αεροπορική ασφάλεια Christine Negroni έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον με τις προειδοποιήσεις της κατά της χρήσης κολάν στις πτήσεις. Μάλιστα, ετοιμάζει και ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Don’t Wear Leggings on an Airplane ― and Other Lessons From Unhappy Landings».

«Το πρόβλημα με τα κολάν είναι η φύση του υφάσματος», δήλωσε η Negroni στο HuffPost. «Πρόκειται για ένα στενό ρούχο που συνήθως είναι φτιαγμένο από συνθετικές ίνες, προερχόμενες από πετρελαϊκά προϊόντα, και αυτό δεν είναι κάτι που θέλεις να φοράς σε ένα αεροπλάνο, επειδή ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ένα επιβιώσιμο αεροπορικό ατύχημα είναι η φωτιά».

Εξήγησε ότι τα περισσότερα αεροπορικά ατυχήματα είναι στην πραγματικότητα διαχειρίσιμα, για παράδειγμα, μια αναγκαστική προσγείωση.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο μεγαλύτερος σου κίνδυνος δεν είναι απαραίτητα η πρόσκρουση, αλλά ότι μπορεί να συμβεί κάτι που θα επηρεάσει την ακεραιότητα του αεροσκάφους, προκαλώντας φωτιά λόγω των καυσίμων που βρίσκονται εντός», δήλωσε η Negroni.

Σε περίπτωση φωτιάς, το να φοράς ένα ρούχο από συνθετικές ίνες που εφαρμόζει στενά στο δέρμα σου δεν είναι ιδανικό.

«Θα ζεσταθεί πολύ, είτε θα λιώσει πάνω στο δέρμα σου είτε θα προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να διαφύγεις από το αεροσκάφος», τόνισε η Negroni.

«Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν δεν έχεις τραυματιστεί τόσο ώστε να μη μπορείς να βγεις, η φωτιά μπορεί να σε εμποδίσει».

Ταξίδι με αεροπλάνο: Το κόλπο για να μην πληρώσετε υπέρβαρη χειραποσκευή

Τα ρούχα με τη μεγαλύτερη ασφάλεια

Γι’ αυτό προτείνει να φοράμε ρούχα από βαμβάκι ή άλλες φυσικές ίνες, που αποτελούν μικρότερο κίνδυνο για εγκαύματα καθώς και να αποφεύγουμε ρούχα που περιορίζουν την κίνηση σε περίπτωση που χρειαστεί να σκαρφαλώσουμε πάνω από καθίσματα για να βγούμε γρήγορα.

Βέβαια, οι πιθανότητες να βρεθείς σε αεροπορικό ατύχημα είναι χαμηλές, αλλά η Negroni πιστεύει πως αξίζει να κάνουμε συνειδητές επιλογές.

«Η μεγαλύτερη παρανόηση που έχουν οι άνθρωποι είναι ότι αν είσαι σε αεροπορικό ατύχημα, θα πεθάνεις και αυτό στατιστικά και αποδεδειγμένα δεν ισχύει», αναφέρει.

«Αν οι ταξιδιώτες δεν καταλάβουν τον ρόλο που παίζουν οι ίδιοι στην επιβίωση, ουσιαστικά παίζουν τη ζωή τους στα ζάρια αγνοώντας τους παράγοντες που μπορούν να ελέγξουν».

«Τα ρούχα που φοράμε όταν πετάμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά και την κυκλοφορία του αίματος», δήλωσε ο Dr. Hugh Pabarue, γιατρός και ειδικός στις φλέβες από το Metro Vein Centers. «Για παράδειγμα, τα στενά ρούχα δεν συνιστώνται. Το να φοράς κολάν ή άλλα περιοριστικά ρούχα όπως πολύ στενά τζιν, μειώνει την ικανότητα του αίματος να ρέει μέσα και έξω από τα πόδια».

Ο περιορισμός της ροής του αίματος μεταξύ των ποδιών και της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, πόνο, κιρσούς και ακόμα πιο σοβαρά ιατρικά προβλήματα λόγω της συγκέντρωσης αίματος στις φλέβες. Επιπλέον, η πίεση της καμπίνας μπορεί επίσης να επηρεάσει την κυκλοφορία και να συμβάλει στο πρήξιμο και την ενόχληση.

«Όλοι έχουμε βιώσει πρήξιμο στους αστραγάλους ή τα πόδια κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Η χαμηλή πίεση της καμπίνας και το να κάθεσαι σε όρθια καρέκλα για περισσότερες από δύο ώρες προκαλούν πάντα κάποιο πρήξιμο», δήλωσε ο Dr. Peter J. Pappas, αγγειοχειρουργός στο Center for Vein Restoration.

«Το να κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά σε αεροπλάνα, μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση αίματος στα πόδια, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης όπου σχηματίζεται θρόμβος σε βαθιά φλέβα του ποδιού», πρόσθεσε ο Pabarue.

«Τα πολύ στενά ρούχα μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο διαμερίσματος ή η παραισθητική μηραλγία, προκαλώντας μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και έντονο πόνο στα πόδια».

Αν και οι πιθανότητες να εμφανίσει ο μέσος επιβάτης έναν θρόμβο ή άλλη σοβαρή πάθηση παραμένουν χαμηλές, είναι καλό να λαμβάνουμε υπόψη την υγεία μας όταν ταξιδεύουμε.

Από τι κινδυνεύετε αν κάθεστε σταυροπόδι στο αεροπλάνο – Συμβουλές για ένα χαλαρωτικό ταξίδι

Τι γίνεται με τα ιατρικά κολάν και τις κάλτσες συμπίεσης; Δεν είναι ωφέλιμα;

Αν και τα καθημερινά, συνηθισμένα κολάν δεν είναι ιδανικά για το κυκλοφορικό σύστημα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, υπάρχουν εξειδικευμένα ρούχα για τα πόδια που μπορούν να έχουν θετική επίδραση.

«Οι ιατρικού τύπου κάλτσες συμπίεσης αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της χαμηλής πίεσης της καμπίνας», δήλωσε ο Pappas. «Οι κάλτσες συμπίεσης αποτρέπουν το πρήξιμο και προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο στους μύες της γάμπας. Υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν ότι ασθενείς με κιρσούς που φορούν κάλτσες συμπίεσης σε μεγάλες πτήσεις έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου».

Όποιο προϊόν κι αν επιλέξετε, φροντίστε να είναι κατάλληλο για το σώμα και τις ανάγκες της υγείας σας.

«Τα ιατρικά κολάν συμπίεσης θα πρέπει να έχουν μέγεθος τέτοιο ώστε να εφαρμόζουν άνετα από τη μέση έως τους αστραγάλους», δήλωσε ο Pabarue. «Ρούχα που δεν πιέζουν συνδυασμένα με κάλτσες συμπίεσης μπορούν να διασφαλίσουν άνετη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πτήσης».

Οι ειδικοί συνιστούν να προτιμάμε υφάσματα και εφαρμογές που επιτρέπουν στο σώμα να κινείται φυσικά και να ενισχύουν τη ροή του αίματος και της λέμφου.

«Ρούχα που εφαρμόζουν σωστά, είναι διαπνέοντα και υποστηρικτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας, στη μείωση του πρηξίματος και στην αποτροπή εκείνης της νωθρής, πρησμένης αίσθησης που βιώνουν πολλοί μετά από μεγάλες πτήσεις», τόνισε η Oliveira.

Και θυμηθείτε ότι οι επιλογές ενδυμασίας δεν είναι ο μόνος τρόπος να φροντίσετε την υγεία σας στο αεροπλάνο.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο – Συμβουλές για να είστε υγιείς

Μπορείτε επίσης να φροντίσετε να ενυδατώνεστε, να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, να σηκώνεστε και να περπατάτε κατά διαστήματα και να κάνετε περιστροφές και εκτάσεις στα πέλματα όσο κάθεστε στη θέση σας. Λίγα πράγματα μπορούν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top