Πόσο «βρώμικο» είναι το ταξίδι με το αεροπλάνο; 

Φεύγετε για ταξίδι το τριήμερο; Προσέξτε τα μικρόβια που κρύβονται στο αεροπλάνο. Μπορεί να καταστρέψουν το ταξίδι σας.

Ακούτε έναν ήχο από την πίσω σειρά του αεροπλάνου. Βήχας. Μετακινείτε στη θέση σας κρατώντας ένα χαρτομάντηλο στη μύτη σας, ελπίζοντας ότι αυτό το λεπτό χαρτί θα φιλτράρει τα μικρόβια στο αεροπλάνο. Μπροστά κάποιος φταρνίζεται. Στην πτήση της επιστροφής, ίσως είστε εσείς που θα βήχετε στους συνεπιβάτες σας.

Ωστόσο μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να αρρωστήσετε σε ένα αεροπλάνο. Θα σας πούμε πώς.

Πώς καθαρίζονται τα αεροπλάνα;

Οι επιβατικές αεροπορικές εταιρείες επινοούν τις δικές τους διαδικασίες υγιεινής. Κάθε εταιρεία αφαιρεί τα σκουπίδια, απολυμαίνει τις επιφάνειες και ανεφοδιάζει τις τουαλέτες σε πτήσεις που έχουν ακινητοποιηθεί για τέσσερις ώρες ή λιγότερο. Τα αεροπλάνα δέχονται συνήθως πιο βαθύ καθαρισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επομένως όσοι ταξιδεύουν πολύ νωρίς το πρωί ή με την πρώτη πρωινή πτήση είναι τυχεροί. Οι υπόλοιποι πρέπει να πετάξουν σε μία καμπίνα γεμάτη μικροοργανισμούς.

Covid-19 και ιώσεις

Τα μολυσματικά σωματίδια μπορούν να μεταδοθούν σε ένα αεροπλάνο με διάφορους τρόπους, όπως μέσω εισπνοής ή άμεσης επαφής με μολυσμένα υγρά ή επιφάνειες. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από το πόσο μεταδοτικός είναι μικρό-οργανισμός. το είδος της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένου του πόσο κοντά ήταν ο ταξιδιώτης στην πηγή μόλυνσης· και τον αερισμό της καμπίνας του αεροσκάφους.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο, η καλή υγιεινή των χεριών είναι απλή και αποδεικνύεται ότι είναι η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στη μόλυνση.

Πώς να αποφύγετε τα μικρόβια του αεροπλάνου

  • Έχετε πάντα μαζί σας απολυμαντικό χεριών: Απαραίτητο όταν έρχεται ο δίσκος με το φαγητό για ένα γρήγορο καθάρισμα.
  • Μην ξεχνάτε τα απολυμαντικά μαντηλάκια: Είναι απαραίτητα για την εξόντωση μικροβίων στις επιφάνειες του αεροπλάνου, όπως τα μπράτσα του  καθίσματος, το τραπεζάκι και το παράθυρο του αεροπλάνου. Τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια μπορούν να εξαλείψουν τα σωματίδια στις επιφάνειες.
  • Και τα μαντηλάκια με οινόπνευμα μίας χρήσης είναι σημαντικά: Αν και οι ειδικοί της τεχνολογίας προειδοποιούν ότι μπορεί να βλάψουν τα ηλεκτρονικά είδη, είναι ιδανικά για να καθαρίσουν βρώμικες οθόνες τηλεφώνου και άλλα αντικείμενα χωρίς πρόβλημα.
  • Ένα πακέτο χαρτομάντιλα μπορεί να σας σώσουν: Προσφέρετε ένα πακέτο σε αυτόν που φτερνίζεται δίπλα σας.
  • Τα καλύμματα λεκάνης είναι χρήσιμα: Υπάρχουν καλύμματα που μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ και να έχετε μαζί σας στην τσάντα ώστε να στρώνετε στη λεκάνη της τουαλέτας.
  • Χρησιμοποιήστε υπέρτονο ρινικό σπρέι: Η προσθήκη υγρασίας στη μύτη σας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας των μικροβίων του σώματός σας.
  • Φορέστε χειρουργική μάσκα: Εάν έχετε μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εάν θέλετε πραγματικά να αποφύγετε τα μικρόβια του αεροπλάνου, μια μάσκα προσώπου μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Αυτό γιατί μπορεί να αποτρέψει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς του αναπνευστικού.
  • Ανοίξτε την οπή εξαερισμού. Ενώ μπορεί να ανατριχιάζετε στη σκέψη του μικροβιακού αέρα που πνέει, τα φίλτρα της καμπίνας καθαρίζουν πραγματικά τον αέρα καθώς περνάει.
  • Πίνετε πολύ νερό. Η ενυδάτωση όχι μόνο χρησιμεύει ως άμυνα ενάντια στον ξηρό αέρα της καμπίνας, αλλά μπορεί να μειώσει το jet lag και να σας κρατήσει πιο υγιείς συνολικά.
  • Όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο του αεροπλάνου, πλένετε καλά τα χέρια σας και χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να ανοίξετε την πόρτα. (Τα μάνδαλα της πόρτας είναι άλλη μια πηγή μικροβίων). Μην πίνετε νερό από το νεροχύτη και μην το χρησιμοποιείτε για να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Να θυμάστε ότι ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε, είναι ακόμα πιθανό να αρρωστήσετε ενώ ταξιδεύετε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top